Εκατοντάδες απελπισμένοι πρόσφυγες έφυγαν το μεσημέρι της Δευτέρας από τον καταυλισμό της Ειδομένης για να περάσουν τα σύνορα από κάποιο αφύλακτο σημείο. Γονείς με παιδιά στα χέρια, προσπαθούν να διασχίσουν επικίνδυναπεράσματα. Πληροφορίες για συλλήψεις φωτορεπόρτερ και ακτιβιστών από τις αρχές της ΠΓΔΜ. Οκτώ άνθρωποι αγνοούνται από τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν βάρκα ανετράπη ανοιχτά της Κω, ενώ τρεις Αφγανοί βρέθηκαν νεκροί σε χείμαρρο στη Γευγελή. Στον Πειραιά η κατάσταση παραμένει ασφυκτική.
Επιτήδειοι παραπλανούν πρόσφυγες
Στην Ειδομένη, για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, το ευρωπαϊκό όνειρο βουλιάζει στη λάσπη και την απελπισία. Το μαρτύριο των 12.000 προσφύγων και μεταναστών επιτείνει η βροχή, που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις ήδη άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους.
Σε μια απέλπιδα κίνηση, εκατοντάδες πρόσφυγες, κρατώντας ένα σχοινί πέρασαν έναν χείμαρρο λίγα μέτρα από τα σύνορα. Είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στην ΠΓΔΜ, με κίνδυνο να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 1.000 πέρασαν τον χείμαρρο, φυσικό σύνορο των δύο χωρών.
Όπως είπε ο φωτορεπόρτερ Γ. Μουτάφης μιλώντας στην ΕΡΤ1, πρόσφυγες συνεχίζουν να διασχίζουν τον χείμαρρο, ενώ Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, αλλά και ακτιβιστές, που πέρασαν τα σύνορα, έχουν συλληφθεί.
Όπως μεταδίδει από τα Σκόπια για την ΕΡΤ1 ο Ν. Φραγκόπουλος, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περίπου 700 εισήλθανστην ΠΓΔΜ, ενώ έξι ή επτά είναι οι Έλληνες φωτορεπόρτερ που κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, όσοι πέρασαν παράνομα τα σύνορα, θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.
Το μεσημέρι, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ανοίξτε τα σύνορα» και «Θέλουμε να φύγουμε», οι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια, από αγροτικούς δρόμους, βρέθηκε στο χωριό Χαμηλό.
Σε διακριτική απόσταση τους ακολουθούν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι, ακόμα και αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι πρόσφυγες θέλουν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στα σύνορα και συνεχίζουν την πορεία τους, παρά τις εκκλήσεις των αστυνομικών και εθελοντών που τους ακολουθούν.
Οι αστυνομικοί έχουν μαζί τους αραβόφωνο συνεργάτη ο οποίος ενημερώνει τους πρόσφυγες ότι πληροφορίες που έκαναν λόγο για ανοιχτά σύνορα, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, δεν ισχύουν. Συγκεκριμένα, άγνωστος φέρεται να μοίρασε ένα χαρτί στον καταυλισμό, όπου αναφέρονταν πως τα σύνορα είναι «εικονικά κλειστά» και αν περπατήσουν 5 χλμ θα μπορέσουν να περάσουν.
Την ίδια ώρα, ανοιχτά της Κω συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό οκτώ αγνοουμένων. Η βάρκα στην οποία επέβαιναν ανετράπη τα ξημερώματα της Δευτέρας. Πέντε άτομα διασώθηκαν. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν δυσχερή την έρευνα και διάσωση από το σκάφος της Frontex που επιχειρεί.
Θύματα της απόγνωσης
Παράλληλα, τρεις άνθρωποι από το Αφγανιστάν, δύο άνδρες και μια γυναίκα, έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες πρωινές ώρες τη Δευτέρα σε χείμαρρο στην περιοχή της Γευγελής. Είχαν περάσει παράτυπα στο έδαφος της ΠΓΔΜ από αφύλακτο σημείο. Είκοσι τρεις άνθρωποι διασώθηκαν.
«Βουλιάζει» ο Πειραιάς
Δραματική η εικόνα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας που «βουλιάζει» από τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού,3.680 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο σε επιβατικούς σταθμούς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ.
Το πρωί της Δευτέρας κατέπλευσε το «Αριάδνη», μεταφέροντας συνολικά 601 πρόσφυγες από Μυτιλήνη και Χίο, ενώ το βράδυ αναμένεται να καταπλεύσουν άλλα δύο πλοία από νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Στο σημείο, μέλη ΜΚΟ παρέχουν ιατροφαρμακευτική φροντίδα, και άλλοι εθελοντές προσφέρουν φαγητό, νερό και ζεστό τσάι.
Την Κυριακή, περίπου 500 άτομα αναχώρησαν με λεωφορεία για το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα Χαλκίδας και για το πρώην στρατόπεδο της Μαλακάσας. Αρκετοί όμως πήραν ξανά το δρόμο για τον Πειραιά από τη Ριτσώνα, διανύοντας μια απόσταση που διήρκησε πέντε ώρες με τα πόδια.
Και ενώ οι αρμόδιοι φορείς προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες να μπουν στα λεωφορεία για να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας, οι περισσότεροι αρνούνται να μετακινηθούν, φοβούμενοι ότι θα εγκλωβιστούν εκεί και δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Στο Ελληνικό, παραδοσιακά κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα διοργάνωσαν για τους πρόσφυγες η Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος», ο Σύλλογος Σενεγαλέζων στην Αθήνα και πλήθος αλληλέγγυων.
Πρόσφυγες και αλληλέγγυοι χόρεψαν στους ρυθμούς αφρικανικού συγκροτήματος και τα παιδιά, με ζωγραφισμένα πρόσωπα και ντυμένα αποκριάτικα, έπαιζαν τριγύρω. Χαρταετοί σηκώθηκαν στο συννεφιασμένο ουρανό, ενώ ο κόσμος, παρά το τσουχτερό κρύο και τον αέρα, περίμενε υπομονετικά να σερβιριστεί έξω από την αίθουσα αφίξεων του παλιού αεροδρομίου.
Εντυπωσιακή παραμένει η συνεισφορά του κόσμου που συνεχώς φέρνει τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, παιχνίδια.
ert