ZHTEΙΣΤΕ ΤΟ. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ; ΑΛΕΞ
ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, ΣΥΡΙΑΚΟ, ΕΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ITGI PΟSEIDON
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος του είπε ότι "η Ρωσία είναι εδώ έτοιμη να βοηθήσει αρκεί να το ζητήσετε".
Η συνομιλία έλαβε χώρα σε πολύ καλό κλίμα και είχε ως αντικείμενο το συζήτησης το συριακό και το προσφυγικό για να επικεντρωθεί αργότερα στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας ενώ συζητήθηκαν και θέματα σχετικά με το έτος Ελλάδας – Ρωσίας που ήδη διανύεται, και τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται για την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
O Ρώσος πρόεδρος παρουσιάζει εκ νέου μια ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση ειδικά τώρα που αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ εγκατέλειψε την Ελλάδα όπως φάνηκε απο την συμπεριφορά της στο προσφυγικό ζήτημα.
Άλλωστε δεν πέρασαν καν δύο ημέρες από την επίσκεψη του Α.Τσίπρα στην Σμύρνη όπου υποτίθεται ότι οι Τούρκοι συμφώνησαν τουλάχιστον να δέχονται πίσω τους λαθρομετανάστες (που έτσι και αλλιώς στη συγκεκριμένη στιγμή αποτελούν την μειοψηφία των ταλαίπωρων που έρχονται στην Ελλάδα) και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί την επαναπροώθηση στο έδαφός της προσφύγων και λαθρομεταναστών που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά!
Δηλαδή όσους μας "φόρτωσαν" αρνούνται να τους πάρουν πίσω και η ΕΕ ούτε θέλει αλλά και ούτε μπορεί να επιβάλει τίποτα στον Ρ.Τ.Ερντογάν.
Σημειώνεται ότι μόλις πριν δέκα ημέρες υπέγραψαν στη Ρώμη η ελληνική ΔΕΠΑ, η ιταλική Edison και η ρωσική Gazprom μνημόνιο για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Ιταλία.
Πρόκειται για το πρώτο ρεαλιστικό βήμα που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην κατεύθυνση της αναβίωσης του ελληνοϊταλικού αγωγού ITGI και το οποίο μπορεί να καταστήσει δυνατή την υλοποίηση της περίφημης νότιας διαδρομής για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Την ελληνική εταιρεία αερίου εκπροσώπησε ο διευθύνων σύμβουλος Θόδωρος Κιτσάκος, ενώ για την Gazprom έδωσε το παρών ο ισχυρός άνδρας Alexey Miller αλλά και ο διευθύνων της Edison Marc Benayoun.
Είχε προηγηθεί της τελετής υπογραφής του μνημονίου συναντηση του Miller με την υπουργό οικονομικής ανάπτυξης της Ιτλαίας Federica Guidi, ενώ το παρών έδωσε και ο γενικός γραμματέας ΔΟΣ του ΥΠΕΞ Γ. Τσίπρας.
Η συμμετοχή στο εγχείρημα του αγωγού δύο μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών όπως η ΔΕΠΑ και η Edison δημιουργεί το απαραίτητο έδαφος, ώστε, σε αντίθεση με άλλες προσπάθειες που καταβλήθηκαν στο παρελθόν, το έργο να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγκρίσεις και να παρακάμψει εμπόδια που στο παρελθόν δεν επέτρεψαν σε ανάλογα σχέδια να προχωρήσουν.
Όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις τρεις εταιρείες, ΔΕΠΑ, Edison και Gazprom, η συμφωνία αποτυπώνει το ενδιαφέρον των συμβαλλόμενων μερών για μια όδευση προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία – μέσω της Μαύρης Θάλασσας και μέσω τρίτων χωρών – στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία.
Για το σκοπό αυτό, τα συμβαλλόμενα μέρη προτίθενται να εκμεταλλευθούν και αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το έργο που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΠΑ και την Edison, στο πλαίσιο του έργου ITGI Poseidon.
Βέβαια ακόμα και εάν η ελληνική πλευρά τελικώς συμφωνήσει και επιλέξει τον ρωσικό παράγοντα θα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό και η Βουλγαρία.
Ίσως όμως σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις και εκεί.
pronews