ΔΙΠΛΗ ΜΑΧΗ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΔΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Εάν πολιτική κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα, τη βούληση ή την ευχέρεια να αποτρέψει την καταστροφή της χώρας, τότε ίσως θα πρέπει να εξετασθεί άλλου είδους -προσωρινό- κυβερνητικό σχήμα... Juan
Διπλή μάχη δίνει στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση. Από τη μια ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής θα επιχειρήσει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους πώς η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται “αποθήκη”
λαθρομεταναστών και προσφύγων και είναι αναγκαίο να ανοίξουν τα σύνορα και από την άλλη το οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα προσπαθήσει να βρει μία φόρμουλα με τους εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου να επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα και να κλείσει επιτέλους οι αξιολόγηση.
Πρόκειται για δύο θέματα μείζονος σημασίας για την Ελλάδα και την κυβέρνηση καθώς αν συνεχιστούν οι μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά με το ρυθμό που έχουν σήμερα και δεδομένο ότι έχει μπει η άνοιξη και οι συνθήκες στο Αιγαίο γίνονται ακόμη ευνοϊκότερες για τους Τούρκους δουλεμπόρους, τότε μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα περίπου 1.000.000 λαθρομετανάστες και πρόσφυγες.
Ο κίνδυνος για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών θα είναι μεγάλος και τα περί αφομοίωσης που λένε πολιτικοί σαν τον Ξυδάκη και τον γυναικολόγο Μουζάλα είναι από αστεία έως γελοία. Όπως αστείο είναι να πιστεύει κανείς πώς η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα κόψει τις μεταναστευτικές ροές. Άντε να τις περιορίσει στην καλύτερη των περιπτώσεων κατά 30%.
Όπως πολύ μεγάλος είναι ο κίνδυνος η οικονομία να βυθιστεί ακόμη περισσότερο με το μεταναστευτικό πρόβλημα, ιδίως όταν παραμένει ανοιχτό το θέμα της αξιολόγησης και οι Ευρωπαίοι αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα, όπως έκαναν για την Τουρκία.
Τα δύο αυτά ζητήματα σαφώς συνδέονται και η εξέλιξη τους κρίνει και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αφού η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης και όσο περνάει ο χρόνος αυξάνονται οι πιθανότητες για μία οικουμενική κυβέρνηση ή εκλογές. Αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, με δύο μέτωπα ανοιχτά η κυβέρνηση μπορεί να βγάλει το Πάσχα των καθολικών, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει μέχρι το Πάσχα της Ορθοδοξίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα το πρωί και πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής διμερείς συναντήσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε, τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τη Γερμανίδα Καγκελέριο Άνγκελα Μέρκελ. Οι τρεις τελευταίοι ωστόσο χθες το βράδυ είχαν συνάντηση στην Τουρκική πρεσβεία και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την Ελλάδα, αφού απέκλεισαν το Αλέξη Τσίπρα.
Πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει πώς η κυβέρνηση του έκανε ότι προβλέπονταν, αλλά η Ε.Ε. δεν τήρησε τις αποφάσεις της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, θα επισημάνει πώς η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει “αποθήκη” ψυχών και δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 50.000 λαθρομετανάστες και πρόσφυγες σε προσωρινά καταλύματα, την ώρα που ήδη στη χώρα βρίσκονται περί τους 30.000.
Θα ζητήσει επίσης να προωθούνται λαθρομετανάστες και πρόσφυγές στην Ε.Ε. απευθείας από την Τουρκία, όπως και οικονομική βοήθεια. Θα έχει βέβαια υποστηρικτές στις θέσεις τους αλλά και αντιπάλους, όπως η Αυστρία που θέλει το κλείσιμο την συνόρων και των περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα της Ελλάδας. Συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως σημειώνουν ότι σε περίπτωση εμπλοκής ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα θέσει θέμα βέτο, διατηρώντας το ωστόσο για άλλες περιπτώσεις που αφορούν οικονομικά συμφέροντα των χωρών που δεν συμμορφώνονται με τις κοινοτικές αποφάσεις.
Την ίδια ώρα σε μία άλλη κλειστή αίθουσα των Βρυξελλών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα διερευνά τις προθέσεις των θεσμών για την επιστροφή του κουαρτέτου και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το σημερινό Eurogroup αναμένεται να δώσει και επίσημα το πράσινο φως στην επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών εντός της εβδομάδας.
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε σίγουρος ότι η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα, απευθύνοντας εκ νέου τα βέλη του στο ΔΝΤ, το οποίο κατηγόρησε για παρελκυστική πολιτική. Χαρακτήρισε ως πολιτική τη διαφωνία με το ΔΝΤ, καθώς όπως είπε οι αριθμοί είναι συγκεκριμένοι και μόνο πολιτικά μπορεί να εξηγηθεί η διαφορετική ανάγνωσή τους παραβλέποντας τις θετικές ενδείξεις στον τομέα της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός διέβλεψε ότι πολύ σύντομα η Ε.Ε. θα κληθεί να ζητήσει από όλους, να σεβαστούν τη συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2015.
Με δεδομένη την επιμονή του ΔΝΤ σε μέτρα, τα οποία η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει «εκτός συμφωνίας» άρα και λαϊκής εντολής, η ελληνική αντιπροσωπεία προσέρχεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τρία βασικά διαπραγματευτικά όπλα. Την μικρότερη έναντι των προβλέψεων ύφεση της οικονομίας για το 2015 (0,2% έναντι 0,7%), το «μαξιλαράκι» στις εισπράξεις με την υπέρβαση εσόδων 850 εκατ. ευρώ και τη θετική πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016.
Πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι ο στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου) και εν συνεχεία η απομείωση του χρέους παραμένει εφικτός, ενώ όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη σύγκλιση μεταξύ των Θεσμών που σημειώθηκε στο «μυστικό δείπνο» των Βρυξελλών υπό τον Πολ Τόμσεν.
Όπως προκύπτει λοιπόν τα μέτωπα για την κυβέρνηση είναι μεγάλα και ανοιχτά. Η σημερινή ημέρα θα δείξει εν πολλοίς αν θα υπάρξει λύση ή αν η Ελλάδα θα καταστραφεί οικονομικά και θα της μείνουν και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες και πρόσφυγες.
pronews