Τα νέα ρωσικά και κινεζικά αμυντικά προγράμματα κλείνουν την τεχνολογική ψαλίδα με τη Δύση, σύμφωνα με όσα αναφέρει το παγκοσμίου φήμης βρετανικό International Institute for Strategic Studies, σε ένα θέμα που μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.
«Η χρησιμοποίηση προηγμένων πυραύλων κρουζ από τη Ρωσία στην Συρία και η επίδειξη των νέων κινεζικών όπλων, όπως οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς DF-26, που εμφανίστηκαν στη μεγάλη παρέλαση του Σεπτεμβρίου, δείχνει ότι η Δύση δεν έχει πια το μονοπώλιο σε υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα», αναφέρει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Δρ. Τζον Τσίμπαν.
«Ρωσία και Κίνα αναπτύσσουν μεγάλη δραστηριότητα στην ανάπτυξη νέων στρατιωτικών δυνατοτήτων. Και οι δύο χώρες ενεργούν ολοένα και πιο δυναμικά όσον αφορά τις δράσεις τους για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων τους δυνάμεων», αναφέρει. Ο Βρετανός αναλυτής θέτει ως παράδειγμα τις νέες δυνατότητες των ρωσικών δυνάμεων, όπως καταγράφηκαν στη Δυτική Στρατιωτική Περιοχή, προσδίδοντας στις δυνάμεις αυτές μεγάλη ελευθερία κινήσεων.
Ως βασικά «εργαλεία» καταγράφει το αντιαεροπορικό-αντιβαλλιστικό σύστημα S-400 και τα εκσυγχρονισμένα αναχαιτιστικά MiG-31BM. Όπως σημειώνει, σε άσκηση το 2015, η Ρωσία ανέπτυξε βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι, έχοντας βεληνεκές 500 χλμ. μπορούν να πλήξουν στόχους σχεδόν σε όλη την Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη.
Οι δε προηγμένοι νέοι ρωσικοί πύραυλου κρουζ Kh-101 και Kh-555, αλλά και οι ναυτικοί αντίστοιχοί τους Kalibr επιτυγχάνουν ακόμα μεγαλύτερα βεληνεκή της τάξης των 2-4.000 χλμ. γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να πλήξουν στόχους σε όλη την Ευρώπη.
«Με τον τρόπο αυτό η Ρωσία αποκτά δυνατότητες άρνησης περιοχής (Α1/AD), εξουδετερώνοντας βασικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ για την ταχεία ενίσχυση των συμμάχων του χωρών. Το ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή πρέπει ανακαλύψει εκ νέου δυνατότητες που διέθετε και έχει ξεχάσει και να αναπτύξει νέες», αναφέρει ο Βρετανός.
Η Ρωσία μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τους νέους, μεγάλου βεληνεκούς, πυραύλους κρουζ της για να θέσει υπό αμφισβήτηση τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Μερικές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ διαθέτουν συστήματα όπως τους πυραύλους Patriot που μπορούν να αντιμετωπίσουν απειλές. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο αν θα έχουν επαρκή χρόνο εντοπισμού των ρωσικών πυραύλων, εξασφαλίζοντας την αναγκαία κάλυψη.
Ένας άλλος τομέας αφορά τον ηλεκτρονικό πόλεμο. Η απόλυτη κυριαρχία της Δύσης και εδώ περιορίζεται καθώς η Ρωσία, όπως και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν, έχουν αναπτύξει τα τελευταία 10 χρόνια ισχυρά ηλεκτρονικά αντίμετρα, που μπορούν να εξουδετερώσουν τα αντίπαλα drones και να επηρεάσουν τις αντίπαλες επικοινωνίες.
Ρωσία και Κίνα κυριαρχούν στους τομείς των τεθωρακισμένων, των βαλλιστικών πυραύλων και των πυραύλων κρουζ. Ο Τσίπμαν αναφέρεται στο άρμα μάχης Armata T-14.
Όσον αφορά τη Δύση, μόνο τέσσερις από τις 26 ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ καλύπτουν την υποχρέωση να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, όπως είχε αποφασιστεί στην σύνοδο της Ουαλίας το 2014. Οι υπόλοιπες 22 χώρες δαπανούν, κατά μέσο όρο, μόνο το 1,1% του ΑΕΠ τους. Για τις χώρες αυτές απαιτείται, δηλαδή, αύξηση των αμυντικών τους δαπανών κατά 45%, περίπου, ή αλλιώς 100 δισ. δολάρια.
Επίσης, για να καλύψει τις χώρες συμμάχους της Αν. Ευρώπης, το ΝΑΤΟ πρέπει, σε περίπτωση κρίσης, να διαθέσει, άμεσα, δυνάμεις προς ενίσχυσή τους. Διαφορετικά θα πρέπει να επενδύσει σε υψηλές τεχνολογίες, όπως ο κυβερνοχώρος, οι αναλύσεις δεδομένων, η προσθετικές κατασκευές, η αυτόνομη ρομποτική και τα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας.
defence-point