Επιστολές του ΙΚΑ για ληξιπρόθεσμες οφειλές (και μάλιστα συστημένες οι οποίες επιστρέφονται στα ΕΛΤΑ) στέλνονται σε πεθαμένους, ως αποτέλεσμα της ελλιπούς συνεργασίας των τμημάτων του ιδρύματος και της «προϊστορικής» αρχειοθέτησης.
Το τμήμα εσόδων του ΙΚΑ -που είναι υπεύθυνο για τις οφειλές- δεν έχει συνεγασία ούτε και ηλεκτρονική διασύνδεση με το τμήμα συντάξεων -που γνωρίζει ποιος βρίσκεται ακόμα στον μάταιο ετούτο κόσμο και ποιος έφυγε για ένα πιθανότατα καλύτερο-!
Ως εκ τούτου, αποστέλλονται από το Ίδρυμα συστημένες επιστολές μέσω ΕΛΤΑ σε πρώην ασφαλισμένους που έχουν φύγει από την ζωή.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι οφειλές (για τις οποίες δεν λαμβάνουν γνώση οι συγγενείς του θανόντος) επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη και ανάγονται σε βάθος δεκαετίας, κυρίως σε ό,τι αφορά οφειλές για οικοδομικά έργα.
Στις επιστολές του το ΙΚΑ ζητεί από τον πεθαμένο "να προσέλθετε για ρύθμιση ή εξόφληση της οφειλής σας εντός 15 ημερών από την παραλαβή της παρούσας. Σε αντίθετη περίπτωση και μετά το πέρας της ανωτέρω προθεσμίας θα υποχρεωθούμε να λάβουμε τα προβλεπόμενα από το ΝΔ 356/1974 αναγκαστικά μέτρα (κατάσχεση, πλειστηριασμοί, κατάσχεση εις χείρας τρίτων κ.λπ.) κατά του οφειλέτη καθώς και των κατά νόμων υπεύθυνων αυτού, προκειμένου να εισπραχθεί η απαίτηση του ιδρύματος".
Εν τω μεταξύ,συνεχώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με την 4η έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) με αποτέλεσμα στα τέλη του 2015 οι βεβαιωμένες προς είσπραξη οφειλές να έφθασαν τα 15,3 δισ. ευρώ, από 14,3 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου.
Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι οι οφειλές που παραμένουν σε ρύθμιση διαμορφώνονται σε μόνο 5,2 δισ. ευρώ. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το 39% των οφειλετών έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ ο καθένας, ενώ λίγοι μεγαλοοφειλέτες, ήτοι 1.028, συγκεντρώνουν το 23% των χρεών.
iatropedia