10.2.16

" Κυβέρνηση": "Ναι" στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο!!!


ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑ ΠΕΤΥΧΑΝ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑ ΤΗΣ... ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ!

Σε μια κίνηση που μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο φέρεται πως προχωράει η ελληνική πλευρά με το να λέει "ναι" στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες μείωσης των προσφυγικών και λαθρομεταναστευτικών ροών, αναφέροντας βέβαια ως προϋπόθεση "το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας", όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή από τις Βρυξέλλες στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. 
  Η κίνηση αυτή όμως ενδέχεται να δημιουργήσει πολύ επικίνδυνα προηγούμενα αφού επί της ουσίας η Ελλάδα αποδέχεται ότι το Αιγαίο είναι "ύδατα του ΝΑΤΟ" και όχι πλέον ελληνικά χωρικά ύδατα.  
  Έτσι η Τουρκία φια της "αμερικανικής οδού" δύναται να αποκτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο σαν να πρόκειται για την "κοινή θάλασσα" της Συμμαχίας. 
  «Η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε, μας βρίσκει σύμφωνους αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας». 

  Σημειώνεται ότι η γερμανική πρόταση αφορά μια συγκεκριμένη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο με την ονομασία SSNG2, η οποία θα «αναλάβει αυτό το έργο με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταματάει τη ροή, στη μεριά της Τουρκίας». 

  Να αναφερθεί ότι η SNMG2 είναι τώρα κοντά στις τουρκικές ακτές και έχει ήδη πραγματοποιήσει πολλές ασκήσεις με το τουρκικό Ναυτικό, όπως ασκήσεις αεράμυνας και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης. 
  Επιπλέον, ανέφερε ότι «όσοι διασώζονται από τη θάλασσα θα αποστέλλονται στην Τουρκία, ενώ το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες».

   Ανέφερε ότι τα πλοία της Ελλάδας, θα επιχειρούν στην Ελλάδα, της Τουρκίας στην Τουρκία, και των τρίτων χωρών και στις δύο πλευρές, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα βλέπει «με θετικό τρόπο» την ενίσχυση με 8 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. 

  Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και το γ.γ.του ΝΑΤΟ ότι πρέπει να υπάρχει «απόλυτος σεβασμός στην εθνική κυριαρχία και τις απορρέουσες υποχρεώσεις».     Επιπλέον, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μετά την μετατροπή της σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, η Frontex να επιχειρεί και στα τουρκικά παράλια

  "Το ζήτημα το οποίο απασχολεί κυρίως την Ελλάδα είναι ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η διοίκηση αυτής της δύναμης, την οποία έχει σήμερα η Γερμανία, αναμένεται να να περάσει στον επόμενο που είναι η Τουρκία.

 Ως εκ τούτου η Ελλάδα ζήτησε από το ΝΑΤΟ την εξαίρεση της Τουρκίας και της Ελλάδας από τη διοίκηση της επιχείρησης και τη διατήρηση προς το παρόν της Γερμανίας σε αυτή τη θέση."  
 Τέλος, η ίδια πηγή ανέφερε πως αναμένεται μια καταρχήν πολιτική απόφαση αύριο κατά τη δεύτερη μέρα της συνόδου, ενώ οι λεπτομέρειες θα οριστούν από τις μόνιμες αντιπροσωπείες. 
  "Η πρόταση για συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αποτέλεσμα των συνομιλιών της καγκελαρίου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου τη Δευτέρα στην Άγκυρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Άγγελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και προσέθεσε ότι η Γερμανία και η Τουρκία θέλουν από κοινού να αξιοποιήσουν τη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας προκειμένου να συζητήσουν το πώς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να διαδραματίσει υποβοηθητικό ρόλο στον έλεγχο της κατάστασης στη θάλασσα.
pronews