10.1.16

Εκδηλώσεις στην Επίδαυρο για την επέτειο της Α΄ Εθνοσυνέλευσης (ΦΩΤΟ)


Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στις εκδηλώσεις για την 194η Επέτειο της Α’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας στην Νέα Επίδαυρο, μιας κορυφαίας στιγμής της πολιτειακής και πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας.
Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 10 Ιανουαρίου στη Νέα Επίδαυρο, τόπο σύγκλησης της Α’ Εθνοσυνέλευσης, συνδιοργάνωσαν η Βουλή των Ελλήνων και η Περιφέρεια Πελοποννήσου και περιλάμβαναν Αρχιερατική θεία λειτουργία και δοξολογία στον Ιερό ναό της Ευαγγελιστρίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες, μεταξύ των οποίων και του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Κρεμαστινού και κατάθεση στεφάνων στο χώρο της αναθηματικής στήλης και επίσκεψη στη μόνιμη έκθεση για την Α’ Εθνοσυνέλευση που διατηρεί η Βουλή των Ελλήνων στη Νέα Επίδαυρο.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν οι βουλευτές Αργολίδος Γιάννης Γκιόλας, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ανδριανός, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τ. Χειβιδόπουλος, ο Δήμαρχος Επιδαύρου Κώστας Γκάτζιος, οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές του νομού και αρκετός κόσμος.
Η Α’ Εθνοσυνέλευση του Ιανουαρίου 1822 υπήρξε ο πρόδρομος της Βουλής των Ελλήνων. Αποτέλεσε το θεμέλιο της συγκρότησης του Ελληνικού Κράτους και καθόρισε την μετέπειτα πορεία της χώρας.Μέσα σε 26 ημέρες, πρόκριτοι, ιεράρχες και μορφωμένοι Έλληνες ως πληρεξούσιοι αντιπρόσωποι γεωγραφικών περιφερειών συνέταξαν και ψήφισαν τον πρώτο καταστατικό χάρτη, το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος», δημοσίευσαν τη μεγάλη Διακήρυξη της Εθνοσυνέλευσης, εξέλεξαν τα πρόσωπα που θα συγκροτούσαν την κεντρική Διοίκηση του κράτους και καθόρισαν τη στρατιωτική του δομή. Από την επομένη της λήξης των εργασιών της Συνέλευσης, στις 16 Ιανουαρίου 1822, οι επαναστάτες διέθεταν πλέον ένα οργανωμένο κράτος που θα υποχρέωνε εχθρούς, συμμάχους και ουδέτερους να το αναγνωρίσουν ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο. Η προσφορά της Α´ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου ήταν τεράστια, όχι μόνο λόγω των προφανών υπηρεσιών της στην οργάνωση και τη νομιμοποίηση της Επανάστασης, αλλά και γιατί αποτέλεσε παρακαταθήκη στην πολιτική παιδεία των Ελλήνων. Στο εξής, όποτε οι Έλληνες βρίσκονταν μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι του πολιτικού τους βίου, θα είχαν έτοιμη την πιο δίκαιη μέθοδο λήψης αποφάσεων: τη συγκρότηση εθνικής συνέλευσης. Με την Α’ Εθνοσυνέλευση οι επαναστατημένοι Έλληνες εισάγονται στον οργανωμένο πολιτικό βίο, πορεία που έφερε αρχικώς την ανεξαρτησία και, τελικά, μετά από αγώνες και ιστορικές διακυμάνσεις εκατό περίπου χρόνων, το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
ΕΠΙΔΑΘΡΟΣ1Α.jpg
ΕΠΙΔΑΘΡΟΣ1ΑA.jpg
ΕΠΙΔΑΘΡΟΣ1ΑAAAAAaaa.jpg
ΕΠΙΔΑΘΡΟΣ1ΑAAAAAaaaaaa.jpg
ΕΠΙΔΑΘΡΟΣ1ΑAAAAAaaaaaaa.jpg
ΕΠΙΔΑΘΡΟΣ1ΑAAAAAaaaaaaaa.jpg
ΕΠΙΔΑΘΡΟΣ1ΑAAAAAaaaaaaaaa.jpg
ΕΠΙΔΑΘΡΟΣ1ΑAAAAAaaaaaaaaaaaaaa.jpg
ΕΠΙΔΑΘΡΟΣ1ΑAAAAAaaaaaaaaaaaaaaa.jpg
ΕΠΙΔΑΘΡΟΣ1ΑAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaa.jpg
ΕΠΙΔΑΘΡΟΣ1ΑAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaa.jpg
ΕΠΙΔΑΘΡΟΣ1ΑAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaa.jpg
ΕΠΙΔΑΘΡΟΣ1ΑAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.jpg


agioritikovima