11.1.16

Ικανοποίηση σε Ουάσιγκτον και Βερολίνο από την εκλογή του Κ.Μητσοτάκη - Δυσφορία σε Παρίσι και Μόσχα


ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΠΛΟΚ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ "ΜΟΝΟΜΑΧΩΝ"

O Kυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ και ήδη όλοι μετρούν τις πιθανότητες που έχει για να κερδίσει τον Α.Τσίπρα στις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε και αν πραγματοποιηθούν και αναρωτιούνται εάν αυτό είναι εφικτό, ενώ την ίδια στιγμή οι Γερμανοί κυριολεκτικά πανηγυρίζουν (κάτι που άλλωστε φάνηκε από τα σχόλια της DW και του υπόλοιπου γερμανικού Τύπου) καθώς ένας άνθρωπος που θεωρούν "δικό" τους μπορεί να "εκθρονίσει" τον "μισητό" γι'αυτούς Α.Τσίπρα, και ικανοποιημένοι είναι και οι Αμερικανοί.
 
Βέβαια επί του πρακτέου, η πολιτική θα παραμείνει δέσμια των Μνημονίων όποιος και αν είναι στην κυβέρνηση αυτό που θα διαφέρει είναι ποιος θα είναι ο ικανότερος διεκπεραιωτής (έχει και αυτό τη σημασία του)
 
Οι Γερμανοί από την αρχή είχαν στηρίξει τον Κ.Μητσοτάκη, όπως του "έκλειναν" το "μάτι" και οι Αμερικανοί οι οποίοι ως γνωστόν έχουν πολύ καλές σχέσεις με την οικογένεια (ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης είναι στενός φίλος της οικογένειας Μπους).
 
Οι Ρώσοι στον α'γύρο είχαν στηρίξει διακριτικά τον Α.Τζιτζικώστα ενώ στον β΄γύρο απλά δεν υποστήριξαν τον Κ.Μητσοτάκη.
 
Ο Ε.Μεϊμαράκης αντίθετα υποστηρίχθηκε από τους Γάλλους, και θεωρείται γαλλική ήττα το εκλογικό αποτέλεσμα.
 
Για του λόγου το αληθές αρκεί κάποιος να δει την αντίδραση του γαλλικού Τύπου.
 
Συγκεκριμένα η γαλλική εφημερίδα "Liberation" ναι μεν γράφει ότι η Ν.Δ εξέλεξε νέο αρχηγό, ωστόσο, στις πρώτες γραμμές του σχετικού άρθρου δεν αναφέρει καν το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ επίσης έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της την φωτογραφία του Ευάγγελου Μειμαράκη!
 
Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι το άρθρο της , όπως αναφέρει, είναι από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων!
 
 "Η Ν.Δ εξέλεξε νέο αρχηγό ένα χρόνο αφότου απώλεσε την εξουσία στην Ελλάδα, το συντηρητικό κόμμα εξέλεξε χτες νέο αρχηγό, και τα στελέχη του κόμματος κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στον 62χρονο Ευάγγελο Μειμαράκη , πρώην μεταβατικό αρχηγό του κόμματος και τον Κυριάκο Μητσοτάκη , 47 ετών, γιο πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας. Περίπου 400 χιλιάδες υποστηρικτές του κόμματος έσπευσαν χτες στην κάλπη", σχολιάζει η εφημερίδα "Liberation".
 
Η γαλλική εφημερίδα υπενθυμίζει στους αναγνώστες της ότι, "στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, ο Μειμαράκης , υπερασπιστής ενός κοινωνικού φιλελευθερισμού με ανθρώπινο πρόσωπο  αναδείχθηκε νικητής έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά. Διάσημος για την ειλικρίνειά του, ο "Βαγγέλης",  όπως τον αποκαλούν οι Έλληνες, είναι ένας άνθρωπος του κόμματος, ιδρυτικό στέλεχος της ΝΔ το 1974. Διετέλεσε επίσης υπουργός Άμυνας (2006- 2009) και πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου (2012 - 2015). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με τον ίδιο, την νέα γενιά πολιτικών ανδρών στην Ελλάδα. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αρχηγός της Ν.Δ από το 1984 έως το 1993, διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1990 έως το 1993. Η αδερφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, διετέλεσε δήμαρχος Αθηνών και υπουργός Εξωτερικών."
 
Το ζήτημα είναι τι θα κάνει ο Α.Τσίπρας; Φοβάται τον νέο αρχηγό της ΝΔ; Μπορεί ο γόνος Μητσοτάκη να κερδίσει τις εκλογές;
 
Αυτός είναι ο λόγος που στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε τις πρώτες ώρες αμηχανία. Αφενός γιατί ήθελαν ως “αντίπαλο” τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και προσδοκούσαν σε κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι ήταν πιο ανοιχτός σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την “ανοιχτή γραμμή” που διατηρούν Καραμανλής-Τσίπρας και αφετέρου διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμάται πώς θα έχει μεγαλύτερη διείσδυση σε νέους και γυναίκες που ήταν και το μεγάλο μειονέκτημα του κ. Μεϊμαράκη.
 
Απο το Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ωστόσο πώς υπάρχει πεδίο για να πλήξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο όσο ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και βεβαίως η υπόθεση της Simens στην οποία έχει εμπλακεί (αν τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να βγάλει λάδι τη γερμανική εταιρεία). 
 
Η ανάδειξη του κ. Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ μπορεί να φέρει και πιο κοντά τις κάλπες, εντός του 2016 για δύο λόγους. Ο πρώτος ήδη ειπώθηκε και έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ είναι αποφασισμένος να κάνει σκληρή αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα και δεν πρόκειται να προσφέρει χείρα βοηθείας για να ξεπεράσει η κυβέρνηση το σκόπελο του ασφαλιστικού ή άλλων δύσκολων μέτρων που έρχονται.
 
Αυτό ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να το χρησιμοποιήσει εναντίον του κ. Μητσοτάκη και να προκαλέσει αυτός πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (ο δεύτερος λόγος), επιχειρώντας να “φορτώσει” στον Κ. Μητσοτάκη (πριν αυτός προλάβει να οργανωθεί) μη συναίνεση για να... μπει η χώρα στην ανάπτυξη.
 
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αμφισβήτηση του κ. Μητσοτάκη και ενδεχομένως να τον χρεώσει νωρίς νωρίς με την πρώτη του ήττα, βάζοντας τη χώρα σε περιπέτειες.
 
Ο ίδιος έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων μέσα στο κόμμα του και μετά να ασχοληθεί με την μελλοντική πρωθυπουργία.
 
Πρέπει να διαφυλάξει την ενότητα της ΝΔ και να ισορροπήσει μεταξύ αυτών που θέλουν άνοιγμα προς τα δεξιά και των δικών του κατευθύνσεων που βλέπουν προς το κέντρο. Είναι βέβαιο πώς θα αμφισβητηθεί, αφού καθίσει ο κουρνιαχτός της νίκης και εκεί υπάρχει ο κίνδυνος της διάσπασης του κόμματος.
 
Όπως προβλέψαμε από το pronews.gr πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ μετά το πλασάρισμα του στον δεύτερο γύρο, έτσι προβλέψαμε πώς και η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου, εν προκειμένω Μητσοτάκη και Μεϊμαράκη, θα είναι οριακή.
 
Μια διαφορά της τάξεως του 52% και 48% λοιπόν μπορεί να εκλέγει πρόεδρο αλλά σίγουρα δεν του δίνει τον “αέρα” του κυρίαρχου του παιχνιδιού, αυτού που μπορεί να κάνει αλλαγές στο κόμμα χωρίς να δίνει αναφορά σε κανέναν. Αντιθέτως, η διαφορά δημιουργεί κλίμα αμφισβήτησης και είναι πολλοί αυτοί που θα σπεύσουν να πριονίσουν την καρέκλα που θα κάθεται ο κ. Μητσοτάκης.
 
Η μεγάλη πρόκληση για τον κ. Μητσοτάκη ωστόσο θα είναι να κρατήσει ενωμένη την παράταξη στην οποία υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις και να την διευρύνει για να μπορέσει να διεκδικήσει και πάλι την εξουσία. Αν δεν ικανοποιήσει τη δεξιά πτέρυγα, δεν της δώσει βήμα έκφρασης, τότε είναι πολύ πιθανό αυτή να αποκοπεί και να επιχειρήσει να κάνει δικό της κόμμα ενσωματώνοντας δυνάμεις από τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ.
 
Είναι γνωστό ότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ είναι οπαδός της κεντρώας κατεύθυνσης αλλά τώρα καλείται πλέον να βγει από το κοστούμι του βουλευτή ή του υπουργού και να δει τα πράγματα με πιο σφαιρική άποψη, ως μελλοντικός πρωθυπουργός. Άλλωστε αυτός είναι ο στόχος του, όπως ο ίδιος έχει πει. Να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βασικά στηρίγματα για να κάνει το άνοιγμα προς τα δεξιά και αυτά ακούουν στα ονόματα Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας. Και οι τρεις μπορούν να επαναφέρουν ψηφοφόρους που έφυγαν από τη ΝΔ και να δώσουν προοπτική μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης. Αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά.
 
Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι οπαδός του “κέντρου” δυσκολεύει σημαντικά την κατάσταση αλλά δεν είναι απαραιτήτως κακό όπως λένε τουλάχιστον συνεργάτες του. Κι αυτό γιατί η ΝΔ μπορεί να “τελειώσει” οριστικά το Ποτάμι και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο βρήκαν καταφύγιο πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ πιστεύοντας πώς ο Αλέξης Τσίπρας θα πει το “όχι” στους δανειστές.
 
Τι ήταν αυτό που οδήγησε τον κόσμο να εκλέξει τον Κ.Μητσοτάκη;
 
Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτέλεσε μία “καθαρή λύση”. Όσοι τον εμπιστεύτηκαν ήξεραν ποιόν επιλέγουν. Δεν ψήφισαν Μητσοτάκη για να τους βγει κάποιος άλλος, όπως θεωρήθηκε στην περίπτωση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που έπαιζε το σενάριο του μεταβατικού προέδρου για να επιστρέψει ο Κώστας Καραμανλής.
 
Επίσης, ήταν ο υποψήφιος που όρθωσε πολιτικό λόγο, άσκησε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση με επιχειρήματα και παρουσίασε πρόγραμμα για τη συνέχεια, ως πρόεδρος της ΝΔ κόβοντας κάθε συζήτηση για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στοχεύοντας έτσι στη συνείδηση του Νεοδημοκράτη που δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να ταυτιστεί ξανά το κόμμα του με άλλες πολιτικές, όπως επί Αντώνη Σαμαρά με το ΠΑΣΟΚ.
 
Κατάφερε επίσης ο Κυριάκος να βγάλει από πάνω του το Μητσοτάκης και να πορευτεί ως νέο πρόσωπο χωρίς τα βαρίδια της οικογενείας. Και σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίστηκε να στηρίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και όχι τον αδελφό της. Για κάποιους αυτό ήταν στημένο από την οικογένεια. Η συνέχεια θα το δείξει αν και η πρωτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρυτανία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης.
 
Καθοριστικής σημασίας βέβαια για την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και ασφαλώς παρακαταθήκη για το μέλλον είναι η στήριξη που του παρείχαν οι άλλοι δύο υποψήφιοι του πρώτου γύρου, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ακόμη περισσότερο ο Απόστολος Τζτζικώστας που εκφράζουν τη δεξιά πτέρυγα.
 
Παρ' ότι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στην επίσημη δήλωση του επιχείρησε να κρατήσει... ίσες αποστάσεις, η κοινή εμφάνιση Μητσοτάκη – Τζιτζικώστα ανήμερα των Θεοφανίων ήταν το μήνυμα προς τους ψηφοφόρους του Βορειοελλαδίτη πολιτικού για το τι έπρεπε να πράξουν. Και σε ένα μεγάλο βαθμό το έκαναν, παίζοντας τελικά ο κ. Τζιτζικώστας ρόλο ρυθμιστή στην εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
 
Φάνηκε αυτό από τα ποσοστά που έλαβε ο νέος πρόεδρος της ΝΔ στη Μακεδονία και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην Θεσσαλονίκη, που ήταν το κάστρο του “καραμανλισμού”.
 
Ο κόσμος ήθελε οπωσδήποτε να δημιουργήσει μια νέα "ελπίδα", κάποιον νέο που ναχτυπήσει κάποιον άλλον νέο ο οποίος όμως "πάλιωσε" πολύ γρήγορα, τον Α.Τσίπρα. Αυτό ο κόσμος δεν "αισθάνονταν" ότι μπορούσε να γίνει με τον Ε.Μεϊμαράκη, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκλείεται να απογοητεύσει αυτούς που τον ψήφισαν αφού αυτά που πρεσβεύει, αυτά υπόστηρίζει και δημοσίως.
 
Ο κόσμος κουράστηκε απότομα απο την μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, και ήδη υπάρχει η υποβόσκουσα τάση στην κοινωνία να τον τιμωρήσει για ότι του έκανε. Αναζητούνταν το πρόσωπο που θα το έκανε αυτό. Ο Κ.Μητσοτάκης έχει πιθανότητες, να κερδίσει αρκεί όμως να το θέλουν και όλοι μέσα στη ΝΔ να κερδίσει.
 
Σε αυτό πάντως θα ποντάρει ο Α.Τσίπρας για να παραμείνει στην εξουσία.
pronews