ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ
Σε μία συμβολική, αλλά σαφώς και ουσιαστική κίνηση, η Ρωσία συμπεριέλαβε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ στις χώρες που απειλούν την εθνική της ασφάλεια.
Αυτό αφενός αποτυπώνει το πόσο έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τώρα στη Συρία και αφετέρου πώς η Μόσχα προτίθεται να προσαρμόσει περαιτέρω το στρατηγικό της δόγμα στην αντιμετώπισή μίας επίθεσης από τις ΗΠΑ, ή το “μακρύ χέρι” αυτών, το ΝΑΤΟ.
Το γεγονός αποκαλύπτει το επίσημο έγγραφο με τίτλο «Σχετικά με την Στρατηγική της Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο Πούτιν αντικαθιστά την εκδοχή του 2009, που είχε υπογράψει ο τότε πρόεδρος και νυν πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όπου δεν γινόταν καμία αναφορά ούτε στις ΗΠΑ ούτε στο ΝΑΤΟ.
Στην αξιολόγηση αυτή επισημαίνεται ότι η Ρωσία κατάφερε να ενισχύσει τον ρόλο της στη διευθέτηση των προβλημάτων της διεθνούς κοινότητας και στην επίλυση των παγκόσμιων συρράξεων. Ακριβώς αυτή η ενίσχυση του ρόλου της Μόσχας, όπως υπογραμμίζεται, προκάλεσε την αντίδραση των χωρών της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ που βλέπουν να περιορίζεται ο ρόλος τους, ιδίως στη Μέση Ανατολή.
«Η ισχυροποίηση της Ρωσίας είναι πραγματικότητα μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο νέων απειλών κατά της εθνικής ασφαλείας, που είναι πολυσύνθετης και συσχετισμένης φύσης», σημειώνεται στο έγγραφο.
Το να εφαρμόζει η Μόσχα μια ανεξάρτητη πολιτική, «τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και εντός της χώρας» έχει προκαλέσει την «αντίδραση των ΗΠΑ και των συμμάχων της, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στις διεθνείς σχέσεις».
Αυτό ακριβώς ενδέχεται να οδηγήσει σε «πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και σε επίπεδο πληροφοριών πίεση» σε βάρος της Ρωσίας, επισημαίνεται στο έγγραφο.
Βάσει του εγγράφου οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξαν ένα «αντισυνταγματικό πραξικόπημα στην Ουκρανία», που είχε ως αποτέλεσμα να διχαστεί η ουκρανική κοινωνία και να ξεκινήσει μια στρατιωτική σύρραξη.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας και τονίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν διευρύνει το δίκτυο στρατιωτικών- βιολογικών εργαστηρίων σε χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία.
Το συγκεκριμένο έγγραφο χρησιμοποιείται ως βάση για το σχεδιασμό της στρατηγικής που σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια και βεβαίως λαμβάνονται υπόψιν και οι εξελίξεις στη Συρία, όπου η Ρωσία έχει αναλάβει κυρίαρχο ρόλο και έχει μπεί στο μάτι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που ενώ προσπάθησαν και προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους στις γύρω περιοχές δεν τόλμησαν να κάνουν καμία κίνηση για να υποστηρίξουν την Τουρκία στην υπόθεση της κατάρριψης του Su-24.
Η Ρωσία έχει απειλήσει ευθέως την Τουρκία πώς αν επιχειρήσει να παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο της Συρίας τα αεροσκάφη της θα καταρριφθούν και οι στρατιωτικές της δυνάμεις θα πληγούν. Η Ουάσιγκτον βλέπει τη Μόσχα λοιπόν να αυξάνει την επιρροή της στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή και αυτό εκτιμάται από τη Ρωσία πώς θα έχει αντίκτυπο περαιτέρω στις σχέσεις των δύο χωρών.
Μην ξεχνάμε πώς η Ρωσία και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν “κάρφωσε” δημόσια και διεθνώς τις ΗΠΑ για την υποστήριξη του Ισλαμικού Κράτους, το οποίος σήμερα είναι η Νο1 απειλή για ολόκληρο τον κόσμο.
Τι σημαίνει όμως το να έχει η Ρωσία τις ΗΠΑ στον κατάλογο με τις χώρες που συνιστούν απειλή για την εθνική της ασφάλειας; Τροποποιήσεις στα εθνικά σχέδια με ακόμη μεγαλύτερη στόχευση των στρατηγικών της δυνάμεων προς τις ΗΠΑ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πώς το τελευταίο διάστημα έχουν εκτοξευτεί απειλές ακόμη και για πυρηνική δράση.
pronews