ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΕΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Οι τουλάχιστον άστοχες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα με το κατέβασμα των tweet για τους “νευρικούς πιλότους”, μετά την προφανή αντίδραση του Αχμέτ Νταβούτογλου, οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και η μέχρι τώρα αίσθηση των Τούρκων πώς τους πέρασε ο “τσαμπουκάς” με την κατάρριψη του Su-24 αποθρασύνει την Άγκυρα και δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους στο Αιγαίο.
Φάνηκε αυτό από την τετραπλή υπέρπτηση χθες των τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος. Ήταν μία καθαρά εχθρική ενέργεια με σαφέστατα μηνύματα για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, κυρίως λόγω της συγκυρίας.
Ακολούθησε της πρωτοφανούς και ερασιτεχνικής πάνω στα ευαίσθητα θέματα της εθνικής άμυνας ενέργειας του Έλληνα πρωθυπουργού να επικοινωνήσει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων μέσω twitter και εν συνεχεία να ανακρούσει πρύμναν (στη ναυτική ορολογία) αποσύροντας τα tweet για τους “νευρικούς πιλότους” από τον αγγλικό του λογαριασμό.
Επρόκειτο για διπλή ήττα όχι του Αλέξη Τσίπρα, αλλά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Μετά την αντίδραση του Αχμέτ Νταβούτογλου έσβησε τα tweet και λίγες ώρες αργότερα οι Τούρκοι έστειλαν 6 μαχητικά τους αεροσκάφη να πετάξουν επιδεικτικά πάνω από τέσσερα ελληνικά νησιά. Ποια ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς σε αυτή την πρόκληση; Καμία.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ να κάνει ακόμη χειρότερα τα πράγματα δηλώνοντας πώς “άλλες οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά και άλλες οι παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από τα ρωσικά μαχητικά”.
Η Συμμαχία δηλαδή κρίνει με δύο μέτρα και δύο σταθμά τα πράγματα και ενώ είναι αυτή που υποτίθεται πως θα έπρεπε να έχει βάλει την Τουρκία στη θέση της όσον αφορά στις προκλήσεις στο Αιγαίο, νομιμοποιεί κατά κάποιον τρόπο και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Τα στοιχεία, όπως καταγράφονται από το ΓΕΕΘΑ δείχνουν μία αποθράσυνση των Τούρκων στο Αιγαίο το 2015, τη στιγμή που είναι μάλιστα ανοιχτό το θέμα της Συρίας και οι Άγκυρα έχει επικεντρωμένο το ενδιαφέρον στα νοτιοανατολικά της σύνορα. Και θα μιλήσουμε μόνο για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι τέσσερις υπερπτήσεις χθές ανέβασαν τον συνολικό αριθμό στις 36 εντός του τρέχοντος έτους, ενώ οι εμπλοκές έχουν εκτοξευτεί στις 75. Αριθμός ρεκόρ για τα τελευταία χρόνια.
Όσον αφορά στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τον Ιανουάριο έως και το Νοέμβριο του έφτασαν τις 1.518, οι παραβάσεις του FIR ανήλθαν στις 678 την ίδια χρονική περίοδο, ενώ τα τουρκικά μαχητικά που εισήλθαν στο FIR Αθηνών ήταν 1.313, εκ των οποίων τα 127 οπλισμένα.
Και δεν είναι μόνο η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Είναι και το περιστατικό με την κατάρριψη του Su-24 που τονώνει το αίσθημα της υπεροψίας και της αλαζονείας της Τουρκίας. Μπορεί η απάντηση της Μόσχας να είναι σφοδρή και να αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη σε οικονομικό, ενεργειακό και στρατιωτικό επίπεδο, ωστόσο τα “γεράκια” της Άγκυρας πιστεύουν ότι έχουν πολιτική κάλυψη να προχωρήσουν και σε άλλες επικίνδυνες καταστάσεις.
Και επειδή πλέον αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να συμβεί στα σύνορα με την Συρία, λόγω της ανάπτυξης των S-400 και των μέτρων με τη συνοδεία των βομβαρδιστικών από αναχαιτιστικά αεροσκάφη που έχει πάρει η Ρωσία το Αιγαίο μοιάζει με τον “αδύναμο κρίκο”.
Πληροφορίες από το Πεντάγωνο αναφέρουν πώς “έχουν γνώση οι φύλακες”, εννοώντας πως έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα για τυχόν τουρκική εξαγωγή της κρίσης στο Αιγαίο. Οι Έλληνες πιλότοι άλλωστε γνωρίζουν πολύ καλά τις αντιδράσεις των Τούρκων και είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή
Όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα πολιτικής απόφασης, όπως άλλωστε πολιτική ήταν και η απόφαση κατάρριψης του Su-24. Όταν όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός ανεβάζει ένα twitter και μετά το σβήνει, λόγω της τουρκικής αντίδρασης, τότε...