Μέχρι την προηγούμενη Τρίτη, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ήταν οι μόνες χώρες με την αποδεδειγμένη ικανότητα να εξαπολύσουν από υποβρύχια πυραύλους σε χερσαίους στόχους.
Εκείνη την ημέρα όμως, μία ομοβροντία πυραύλων «έσκισε» την επιφάνεια της Μεσογείου επιδεικνύοντας ότι η Ρωσία έγινε το τρίτο μέλος αυτού του «κλειστού κλαμπ». Οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από το υποβρύχιο ήταν η ορατή απόδειξη του πώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί την παρέμβασή του στη Συρία ως μία επίδειξη της ισχύος του ρωσικού στρατού, σχολιάζει η Telegraph.
Εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη, που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί έως τώρα στη μάχη, αποστέλλονται στο συριακό εναέριο χώρο, τα καλύτερα τανκς του ρωσικού στρατού δίνουν μάχες στο έδαφος και οι πύραυλοι cruise διαγράφουν τροχιές στον ουρανό.
Ομως, οι Σύροι αντάρτες, που είναι ο στόχος των Ρώσων, δεν έχουν εξελιγμένες αεράμυνες ή όπλα. Δεν υπάρχει κάποιος προφανής λόγος για την απόφαση της Μόσχας να επιστρατεύσει το πιο ισχυρό οπλοστάσιό τους εναντίον τους.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πραγματικός στόχος του Πούτιν είναι να κερδίσει την προσοχή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με αυτή την επίδειξη δύναμης. Εχοντας αυξήσει το ρωσικό αμυντικό προϋπολογισμό κατά τουλάχιστον 50% από το 2005, ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να αποδείξει ότι οι ένοπλες δυνάμεις τους έχουν φτάσει στο επίπεδο κάποιων εκ των πιο ισχυρών της Δύσης. Οι πύραυλοι cruise που εκτοξεύτηκαν από το υποβρύχιο ήταν ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της επίδειξης.
Τα τελευταία 20 χρόνια, το πολεμικό ναυτικών των ΗΠΑ έχει καταφέρει να εξαπολύσει πυραύλους Tomahawk εναντίον χερσαίων στόχων από τα υποβρύχιά του.
Το βρετανικό ναυτικό έχει κάνει το ίδιο. Με δεδομένο ότι οι πύραυλοι cruise έχουν εύρος τουλάχιστον 1.000 μιλίων, αυτό επιτρέπει πλήγματα σε στόχους σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο, με τη χρήση μη ανιχνεύσιμων υποβρυχίων στα βάθη των ωκεανών.
Από αυτή την άποψη, η χρήση πυραύλων από υποβρύχιο είναι το αποκορύφωμα της ναυτικής ισχύος.
Η Γαλλία θα έχει αυτή τη δυνατότητα από το 2017. Η Κίνα επίσης ετοιμάζει τη δική της εκδοχή του συγκεκριμένου οπλοστασίου. Οπως αποδείχθηκε όμως, η Ρωσία τους πρόλαβε. Μάλιστα, το Κρεμλίνο έσπευσε να δημοσιεύσει βίντεο με τους πυραύλους που βγαίνουν από τη θάλασσα, κατευθυνόμενοι στους στόχους τους στη Συρία. Νωρίτερα φέτος, η Ρωσία εξαπέλυσε πυραύλους cruise από τέσσερα πολεμικά πλοία στην Κασπία.
Ηταν η πρώτη φορά που το ναυτικό της χρησιμοποίησε τέτοια όπλα από πλοίο. «Υπάρχει ένα στοιχείο επίδειξης ικανότητας προκειμένου να αποκτηθεί ευρύτερη στρατηγική επιρροή», εκτιμά ο Ταξίαρχος Μπεν Μπάρι, του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.
«Αν θέλουν να αποτρέψουν αυτό που θεωρούν ως τυχοδιωκτισμό ενός ανεύθυνου ΝΑΤΟ, τότε βοηθά να δείχνουν ότι έχουν την ικανότητα να εξαπολύουν πυραύλους τόσο από υποβρύχια, όσο και από πολεμικά πλοία», προσθέτει.
Αυτές δεν είναι οι μόνες κινήσεις επίδειξης δύναμης του Πούτιν στη Συρία. Η ρωσική αεροπορία έχει αποκτήσει 46 νέα Su-34. Αυτά τα εξελιγμένα μαχητικά έχουν επιστρατευθεί για την καταστροφή στόχων στη Συρία, προκειμένου- δίχως αμφιβολία σχολιάζει η Telegraph- να έχουν οι Ρώσοι ειδικοί την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις επιδόσεις τους. Στις αρχές του μήνα έγινε γνωστό ότι το τανκ Τ90, το πιο εξελιγμένο μοντέλο του ρωσικού στρατού, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στη Συρία, καθώς το παλιότερο Τ72 αποδείχθηκε ευάλωτο στους πυραύλους των ανταρτών.
Δεν υπάρχει κάποιος προφανής στρατιωτικός λόγος για τη χρήση τέτοιων όπλων κατά των ανταρτών στη Συρία.
Εκτός, βέβαια, αν ο στόχος είναι ο εντυπωσιασμός ενός ευρύτερου κοινού. Υπάρχει όμως και ένα άλλο προφανές μάθημα από την επίδειξη του Πούτιν στη Συρία, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Αν ένα όπλο δεν εμφανίστηκε σε αυτό τον πόλεμο, ο λόγος είναι πιθανότατα ότι αυτό δεν είναι αποτελεσματικό.
pronews