23.12.15

Μείωση έως 20% στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων της Αθήνας- ( Στην υπόλοιπη Ελλάδα;)


Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 20% στην περιοχή της Αθήνας αποφάσισαν τα μέλη της επιτροπής που παρέδωσαν χθες το πόρισμά τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Αν και οι αρχικές σκέψεις ήταν για μεσοσταθμική μείωση κατά 40% των αντικειμενικών αξιών, ωστόσο, οι τελευταίες «ζυμώσεις» που έγιναν εντός και εκτός της επιτροπής και προκειμένου να μη διαταραχθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού οδήγησαν στον περιορισμό των μειώσεων στις τιμές ζώνης. Και αυτό, διότι δεκάδες φόροι και τέλη υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.


Ταυτόχρονα, οι νέες τιμές ενδεχομένως να τεθούν σε ισχύ αναδρομικά από την 21η Μαΐου 2015, με αποτέλεσμα το ελληνικό Δημόσιο να αναγκασθεί να επιστρέψει χρήματα σε όσους αγόρασαν ακίνητα, ή απέκτησαν μέσω δωρεάς ή γονικής παροχής,ενώ κάθε αλλαγή στις τιμές ζώνης θα συμπαρασύρει και τα όρια προστασίας για τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται διατεθειμένη να κάνει αποδεκτό το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής και να μειώσει τις αντικειμενικές κατά 20% μεσοσταθμικά από τις 21 Μαΐου. Οι τιμές αυτές θα ισχύσουν μέχρι και το τέλος του 2016 όπου το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θα αντικατασταθεί το 2017 από ένα νέο που θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες θα φορολογούνται τα ακίνητα. Δηλαδή, κάθε φορά που θα αλλάζουν οι εμπορικές τιμές των ακινήτων θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως και οι τιμές με βάση τις οποίες θα υπολογίζονται οι φόροι στα ακίνητα.
Κατά πληροφορίες, η επιτροπή έχει χωρίσει την Αθήνα σε 8 ζώνες ανάλογα με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα. Συγκεκριμένα:

• 600- 1.000 ευρώ/τ.μ.

• 1.050- 1.500 ευρώ/τ.μ.

• 1.550- 2.000 ευρώ/τ.μ.

• 2.050- 2.500 ευρώ/τ.μ.

• 2.550- 3.000 ευρώ/τ.μ.

• 3.050- 3.500 ευρώ/τ.μ.

• 3.550- 4.000 ευρώ/τ.μ.

• 4.050 ευρώ/τ.μ. και άνω
Στις δύο πρώτες ζώνες ή διαφορετικά στις «φθηνές»περιοχές, η μείωση θα είναι της τάξης του 5%-10%. Στις «μεσαίες» περιοχές και συγκεκριμένα σε αυτές που το τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται από 1.550 έως 3.000 η μείωση θα είναι 15-20%. Στις «ακριβές» περιοχές η μείωση θα είναι της τάξης του 10%. Πάντως, οι νέες τιμές που προτείνονται από την επιτροπή σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά ακινήτων. Αντίθετα, οι στρεβλώσεις διατηρούνται κυρίως στις ακριβές περιοχές, δεδομένου ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες σε αρκετές περιπτώσεις έως και 50% των εμπορικών.

Ο αντίλογος που διατυπώνεται από μέλη της επιτροπής είναι ότι δεν είναι δυνατόν να απεικονίσει κάποιος την πραγματική κατάσταση της αγοράς, δεδομένου ότι οι πράξεις- αγοραπωλησίες στις ακριβές περιοχές είναι ελάχιστες. Επισημαίνουν δε, ότι εάν μειωθούν περαιτέρω οι αντικειμενικές αξίες, συνολικά στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στα πιστωτικά ιδρύματα, δεδομένου ότι θα μειωθεί σημαντικά η αξία των υποθηκών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν ξεκινήσουν οι «ζυμώσεις» η επιτροπή σκόπευε να προτείνει τη μείωση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 3.550 ευρώ κατά 20-30%.
Αντίστοιχες προτάσεις με μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 20% έχουν κάνει οι επιτροπές για τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι συνολικά οι μειώσεις των αντικειμενικών αξιών σε ολόκληρη την Ελλάδα θα κυμανθεί σε αυτά τα επίπεδα δηλαδή στο 20%. Εφόσον οι νέες τιμές ισχύσουν αναδρομικά από τις 21 Μαΐου, η εφορία θα πρέπει να επιστρέψει χρήματα σε όσους αγόρασαν ή απέκτησαν με γονική παροχή ακίνητο από την ημερομηνία αυτή και μετά. Με τις νέες αντικειμενικές αξίες θα υπολογισθεί και ο ΕΝΦΙΑ του 2016. Βέβαια, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι το νέο έτος τα έσοδα από τη φορολόγηση των ακινήτων θα ανέλθουν στα 2,65 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ ή να αλλάξει ριζικά ο τρόπος φορολόγησης των ακινήτων, κάτι που η κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε ανακοινώσει πριν από μερικές μέρες ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ελάφρυνση των μικρών περιουσιών και η μεταφορά των φορολογικών βαρών στους έχοντες πολύ μεγάλη περιουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η επιστροφή στη βασική ιδέα του φόρου ακίνητης περιουσίας με τη θέσπιση αφορολογήτου ορίου ύψους 50.000 ευρώ.
kathimerini
Έντυπη