Ο τρόπος κατασκευής των κλειστών οικοσυστημάτων της NASA αποτελεί μυστικό ακόμα και για πολλούς συνεργάτες της. Πρόκειται στην ουσία για γυάλες που μέσα τους κρύβουν το κύκλο της ζωής, χωρίς να υπάρχει καμία ανθρώπινη παρεμβολή. Το μοναδικό κλειστό οικοσύστημα που υπάρχει στην Ελλάδα, το έχει στην κατοχή του ένας Θεσσαλονικιός και μας το παρουσιάζει.
Ρεπορτάζ: Θεολόγος Ηλιού
Ο Σταύρος Σεκερτζής έχει στα χέρια του το μοναδικό κλειστό οικοσύστημα της NASA στην Ελλάδα, το οποίο ονομάζεται Beachworld.
Οι κάτοικοι της BW σας είναι γαρίδες που υπάρχουν μόνο σε ορισμένα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού και ονομάζονται Opae'ula. Το μόνο που παρέχει ο άνθρωπος στα συγκεκριμένα οικοσυστήματα είναι λάμπες φθορίου, ώστε να δημιουργείται η μικροάλγη και να τραφούν οι γαρίδες. Απαγορεύεται η γυάλα να έρθει σε άμεση επαφή με τον ήλιο, καθώς θα εγκλωβιστεί θερμική ενέργεια και θα καταστραφεί το οικοσύστημα.
Ο Σταύρος Σεκερτζής παρουσιάζει το κλειστό οικοσύστημα της NASA, στο παρακάτω βίντεο:
Πως έφτασε στα χέρια του το κλειστό αυτόνομο οικοσύστημα της NASA
Το 2005 σε ένα ταξίδι του στο Μιλάνο, ψάχνοτας ιδέες σε μια έκθεση για να δημιουργήσει μια επιχείρηση, του έκανε εντύπωση το περίπτερο της Globus που είχε το περισσότερο κόσμο. Η Globus είναι η μοναδική παγκοσμίως κατασκευαστική κλειστών οικοσυστημάτων βασιζόμενων στην τεχνολογία της NASA. Μέχρι το 2005 δεν υπήρχε αντιπρόσωπος της Globus στην Ελλάδα, για αυτό μετά απο διαγωνισμό ο νόμιμος εκπρόσωπος της έγινε ο Σταύρος Σεκερτζής. Η ερώτηση κλειδί και ταυτόχρονα παγίδα που ξεχώρισε τον κ. Σεκερτζή από τους υπόλοιπους ήταν «αν θα πουλούσε το πρώτο κλειστό οικοσύστημα, τον λεγόμενο Κύλινδρο, πόσα λεφτά θα τον πουλούσε». Πολλοί Έλληνες έγραψαν αστρονομικά ποσά, ενώ ο ίδιος απάντησε πως δεν θα το πωλούσε, καθώς είναι ανεκτίμητης αξίας αφού έχει ταξιδέψει και δοκιμάστηκε ως πείραμα στο διάστημα.
Mε την απάντηση αυτής της ερώτησης κέρδισε τον διαγωνισμό και δημιούργησε την Ελληνική αντιπροσωπεία της Globus. Στόχος της αντιπροσωπείας είναι ο ελληνικός λαός να γνωρίσει τις τεχνολογίες της NASA. Για αυτό τον λόγο η αντιπροσωπεία έφερε από τα κεντρικά της NASA στην Ευρώπη πολλά κλειστά οικοσυστήματα, τα οποία είναι εκπαιδευτικού μόνο χαρακτήρα. Πολλοί ήταν αυτοί που προμηθεύτηκαν τις Beachworld, αλλά κανείς δεν κατάφερε να τις κρατήσει «εν ζωή». Έτσι το μόνο πλέον κλειστό οικοσύστημα της NASA στην Ελλάδα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και το κατέχει ο Σταύρος Σεκερτζής. Αν και βρέθηκε στα εργαστήρια της NASA, όπου κατασκευάζονται τα κλειστά οικοσυστήματα, του επέτρεψαν να δει πως κατασκευάζεται μέχει ένα σημείο, καθώς είναι μυστικό ο τρόπος κατασκευής του. Το κλειστό οικοσύστημα της NASA θα μπορούν να το δουν από κοντά οι Θεσσαλονικείς μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου στο Κ.Ε.ΔΗ.Θ., στη οδό Καρακάση 1.
Τα οικοσυστήματα της NASA μπορεί να κοστίσουν από 30 ευρώ μέχρι και 50.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο κοστίζει 3.000 ευρώ λόγω της παλαιότητας του, διότι όσο πιο παλιό είναι ένα οικοσύστημα τόσο πιο μεγάλη είναι η αξία του.
Αν μετακινείτε τις γαρίδες και αλλάζουν θέση, τείνουν να χάσουν προσωρινά το λαμπερό κόκκινο χρώμα τους, στην προσπάθειά τους να προσαρμοστούν με τον περίγυρό τους. Μόλις συνηθίσουν, επανέρχονται στην κανονική τους κατάσταση.