21.11.15

Συνέντευξη Ν. Γ. Μιχαλολιάκου στο Crash: “Πολεμάμε ενάντια σε όλο το διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας”


Ετοιμος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού εμφανίσθηκε ο Γενι­κός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νί­κος Μιχαλολιάκος, μιλώντας στο CRASH, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανοικτός σε συνεργασία με άλλα κόμματα -ακόμα και τη Νέα Δημοκρατία-, αρκεί οι ηγεσίες τους να καταγγείλουν τα μνημόνια. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι εντός του κόμματός του υπάρχει ειδικό γραφείο, που ασχολείται αποκλειστικά με την καταγραφή και επεξεργασία σκανδάλων και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε στο μέλ­λον και άλλα βίντεο, ανάλογα με εκείνα του κ. Μπαλτάκου.


Αναφορικά με τη δίκη, σημείωσε ότι θα αποδειχθεί στο δικαστήριο η αθωότητα η δική του και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, επιμένοντας ότι οι δηλώσεις του στον Νίκο Χατζηνικολάου δια­στρεβλώθηκαν και σε καμία περίπτωση δεν εννο­ούσε ότι αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος της δο­λοφονίας του Παύλου Φύσσα. Σκληρή στάση κρά­τησε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής στο θέμα της μετανάστευσης, λέγοντας ότι πρέπει να κλείσουν τα σύνορα και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε περιοχές εκτός πόλεων. Επίσης, απαντώντας σχε­τικά με το αν θα ήθελε η κόρη του να τον διαδεχθεί στην πολιτική, όπως έκανε η Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία, φάνηκε αρνητικός στην ιδέα, χαρακτηρίζοντας ην πολιτική «μια πολύ βρόμικη υπόθεση, που αλέθει ψυχές...»
«Η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια κατάσταση ανάγκης και με μοναδικό στόχο την καταγγελία των μνημονίων», τόνισε ο κ. Μιχαλολιά­κος, προσθέτοντας ότι «εάν υπήρχε μια περίπτωση κυβέρνησης ειδικού σκοπού, θα της δίναμε την ψή­φο μας, για να καταγγείλει τα μνημόνια». Μιλώντας για τις πολλές ψήφους που πήρε η Χρυσή Αυγή από τους ένστολους στις τελευταίες εκλογές, υπογράμμι­σε ότι είναι λογικό οι άνθρωποι που φορούν στολή να βλέπουν θετικά το κόμμα του, καθώς θέτει πολύ υψη­λά στην ιεραρχία του κράτους τόσο τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και τα Σώματα Ασφαλείας.
«Πιστεύω ότι θα ήταν ακόμη μεγαλύ­τερα τα ποσοστά μας εάν δεν υπήρχε αυτή η πολεμική ενός ολόκληρου συστήματος εναντίον μας. Η Χρυσή Αυγή εκφράζει τις θέσεις ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού, που βλέπει ότι βρί­σκεται σε οικονομικό αδιέξοδο με τα μνημόνια και, επιπλέον, είδε να λαμβάνει εφιαλτικές δια­στάσεις και το φαινόμενο της παράνομης μετανά­στευσης τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Νί­κος Μιχαλολιάκος, σχολιάζοντας τις επιδόσεις της Χρυσής Αυγής στις τελευταίες εκλογές.

-  Πού αποδίδετε τη μεγάλη αποχή που καταγράφηκε στις εκλογές;
«Το αποδίδω σε έναν συνδυασμό πραγμάτων. Πρώτο και κυριότερο, είχε κουραστεί ο κόσμος από τις αλλεπάλληλες εκλογές. Επίσης, πολλοί κάτοικοι των Αθηνών, που ψηφίζουν στην επαρχία, δεν πή­γαν να ψηφίσουν, λόγω του υψηλού οικονομικού κόστους».

-  Πρόσφατα, επισημάνατε πως προτίθεστε να πάτε στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευ­τείτε με τους δανειστές μας, στην περίπτωση που αναλάβετε τα ηνία της χώρας ή βρεθείτε σε μια συγκυβέρνηση. Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τα όσα λέγατε στο παρελθόν, αναφορικά με τους δανειστές μας, τους οποί­ους χαρακτηρίζατε τοκογλύφους, σημει­ώνοντας, μάλιστα, πως δεν αναγνωρίζετε το χρέος της χώρας, καθώς είναι πλασματικό;
«Καταρχήν, δεν μπορώ να πάω στις Βρυξέλλες, καθώς έχω απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Πάν­τως, εάν μιλούσα με τους δανειστές μας. θα το έκα­να για να καταγγείλω. Υπό αυτήν την έννοια, θα πή­γαινα. Το σημαντικό είναι να καταγγείλουμε το χρέ­ος, πράγμα που δεν έκανε ο κ. Τσίπρας, παρά τα όσα έλεγε πριν γίνει πρωθυπουργός. Τα χρήματα που υποτίθεται χρωστά η χώρα είναι ο ορισμός του επαχθούς χρέους».

- Θα πηγαίνατε σε διαπραγμάτευση με τη Μέρκελ και πώς θα αντιδρούσατε εάν δεν αποκο­μίζατε αυτό που προσδοκούσατε;
«Θα πήγαινα και το πρώτο θέμα που θα έθιγα θα ήταν το κατοχικό δάνειο. Εάν δεν ικανοποιείτο το συγκεκριμένο θέμα, δεν θα υπήρχε συνέχεια της συζητήσεως».

- Υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχετε σε κά­ποιου είδους συγκυβέρνηση;
«Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, το θεω­ρώ εξαιρετικά δύσκολο και μάλλον αδύνατον. Θα μπορούσε να συμμετάσχει η Χρυσή Αυγή, σε μια κατάσταση ανάγκης και με μοναδικό στόχο την κα­ταγγελία των μνημονίων. Τα μνημόνια δεν πρόκειται να σώσουν την πατρίδα, αντίθετα τη βυθίζουν ολοέ­να και περισσότερο στην ύφεση, την ανεργία, την ανέχεια».

-  Ακόμη και σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα δίνατε την ψήφο σας;
«Ναι. δεν μας ενδιαφέρει αυτό το πράγμα, μπορεί αυτή η κυβέρνηση ειδικού σκοπού να είναι και δεξιά. Εάν, για παράδειγμα, η ΝΔ με τη νέα της ηγε­σία αλλάξει γραμμή πλεύσης, καταδικάσει τα μνη­μόνια και πει ότι ήταν λάθος που τα ακολούθησε, τό­τε δεν θα είχαμε αντίρρηση να συμβάλουμε με την ψήφο μας».
Η δίκη και η δολοφονία Φύσσα
Στο προσκήνιο παραμένει η δίκη για τη δολοφο­νία του Παύλου Φύσσα και όσο εξελίσσεται, αναμέ­νεται να προσελκύει, ολοένα και περισσότερο, τα φώτα της δημοσιότητας. «Είμαστε αθώοι και θα αποδειχθεί στο δικαστήριο. Κανένας βουλευτής της Χρυσής Αυγής δεν κατηγορείται ότι εμπλέκε­ται στην οποιαδήποτε παράνομη πράξη. Αυτό που έχει γίνει είναι από νομικής απόψεως ένα τερατούργημα, μια πολιτική σκευωρία», τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής.

- Μιλώντας στον RealFMκαι τον Νίκο Χατζηνικολάου, αναλάβατε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και μεγάλη συ­ζήτηση...
«Έγινε μια τερατώδης διαστρέβλωση του πε­ριεχομένου των δηλώσεών μου. Δεν υιοθετώ κα­νένα έγκλημα. Πήραν κάποιοι μια φράση και την απομόνωσαν από την υπόλοιπη πρόταση. Εγώ εί­πα ότι δεν είναι δυνατόν να κατηγορείται ένα ολό­κληρο κόμμα για την πράξη ενός οπαδού του, η οποία, όπως τόνισα, είναι σε όλες τις περιπτώσεις καταδικαστέα. Ακόμη και στο γραπτό κείμενο της απομαγνητοφώνησης της συνέντευξης η επόμενη πρότασή μου αρχίζει με τη λέξη "αλλά”. Γνωρίζετε εσείς ελληνική πρόταση που να αρχίζει με το "αλ­λά"; Δεν υπάρχει. Εγώ όταν μίλησα σε αυτήν τη συνέντευξη, για πολιτική ευθύνη, εννοούσα το πολιτικό κόστος που υποστήκαμε από αυτήν την υπόθεση. Από το γεγονός πως ένας οπαδός της Χρυσής Αυγής έκανε αυτό το έγκλημα. Μάλιστα, πριν πάρει τον λόγο ο κ. Χατζηνικολάου, συμπλή­ρωσα ότι ποινική ευθύνη δεν έχουμε. Επομένως, εάν έλεγα ότι αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη, όπως για παράδειγμα έκανε η 17Ν, δεν θα είχα και την ποινική ευθύνη; Άρα, για να λέω πως δεν έχω ποινική ευθύνη, κάτι άλλο εννοούσα με αυτό που είπα και όχι ότι αναλαμβάνω την πολιτική ευθύ­νη... Και συμπληρώνω, μάλιστα, στη συνέντευξη: "όπως ακριβώς έγινε στις υποθέσεις Τεμπονέρα και Λαμπράκη”, που δεν κατηγορήθηκαν τα πολι­τικά κόμματα. Μάλιστα, ο κ. Χατζηνικολάου κατά­λαβε τι εννοούσα και δεν μου έκανε διευκρινιστι­κή ερώτηση».

- Πρόσφατα, είδε το φως της δημοσιότητας ένα βίντεο με τον πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γιώργο Πατέλη, να λέει σε ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής «ό,τι κινείται σφάζεται...». Όπως αναμενόταν, προκλήθηκε μεγάλος θόρυβος... Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;
«Κακώς ειπώθηκε αυτό. Όμως, στο ίδιο βίν­τεο επισημαίνεται -και δεν αναφέρεται- ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί εντολή από το κόμμα για πράξεις βίας. Τότε, μάλιστα, είχα βγάλει και μια εγκύκλιο, η οποία υπάρχει στη δικογραφία, στην οποία έλεγα ότι όποιες πρά­ξεις γίνονται από τις τοπικές οργανώσεις επι­βάλλεται να είναι νόμιμες. Οι φυλλάδες δεν αναφέρουν όλο το γεγονός, αλλά περιορίζονται σε μια φράση, που κακώς λέγεται. Μάλιστα, το δικαστήριο δεν θεώρησε ότι είναι κάτι σοβαρό και το έβαλε στα αναγνωσθέντα έγγραφα. Πρό­κειται για μια συζήτηση, που αναφέρεται σε γε­νικά και αόριστα θέματα. Να σημειωθεί ότι αυτή η ομιλία που καταγράφεται στο βίντεο έγινε το 2012. δηλαδή έναν χρόνο πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα».
- Πάντως, πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι σε αυτό το βίντεο φαίνεται η προδιάθεση που υπήρχε για τέλεση βίαιων πράξεων. Εσείς τι λέτε;
«Αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη. Αρκετά κα­κούργησε εναντίον μας ο Τύπος και οι τηλεοράσεις. Οι χρυσαυγιάδες κράτησαν έναν ολόκληρο χρόνο, όπου όλα τα δελτία των μεγάλων καναλιών έπαιζαν 30 λεπτά με τρία τέταρτα μόνο λάσπη κατά της Χρυ­σής Αυγής. Ο λαός, όμως, τους απάντησε, βγάζον­τας τρίτο κόμμα τη Χρυσή Αυγή».
Οι σχέσεις του με την Εκκλησία
Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής τόνισε με έμ­φαση ότι βρίσκεται κοντά στην Ορθοδοξία και την Εκκλησία, αποκαλύπτοντας μάλιστα για πρώτη φο­ρά στο CRASH ότι αμέσως μετά την αποφυλάκισή του επισκέφθηκε τον ιερέα που λειτουργεί στην Εκκλησία της γειτονιάς του για να πει τις πρώτες του σκέψεις.

- Ποια είναι η σχέση σας με την Εκκλησία; Εκ­κλησιάζεστε συχνά;
«Πολύ πρόσφατα πήγα στην Εκκλησία... Μάλι­στα, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα μόλις βγήκα από τη φυλακή ήταν να επισκεφθώ τον ιερέα της γειτονιάς μου. ο οποίος χάρηκε πάρα πολύ μό­λις με είδε».

- Βλέπετε πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να εξαλειφθούν τα Θρησκευτικά από τα σχολεία;
«Δεν το κρύβουν. Μετά την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου στα όσα είπε η κα Σία Αναγνωστοπούλου, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδιπλώθηκε προσωρινά. Υπολογίζουν τις ψήφους και δεν το τολμούν ακό­μη».

- Πώς σχολιάζετε την παρέμβαση του Αρχιε­πισκόπου Ιερώνυμου στο θέμα που δημιουργήθηκε;
«Ήταν πολύ θετική η αντίδρασή του».
Το ειδικό γραφείο για τη διαφθορά
Ιδιαίτερη αίσθηση και έντονες συζητήσεις ανα­μένεται να προκαλέσουν τα όσα είπε ο κ. Μιχαλολιάκος, αναφορικά με τη διαφθορά και τις κινή­σεις που πραγματοποιεί το κόμμα του σε αυτόν τον τομέα. Τόνισε με έμφαση ότι υπάρχει ειδικό γραφείο εντός της Χρυσής Αυγής που ασχολείται αποκλειστικά με σκάνδαλα και διαφθορά πολιτι­κών και άλλων προσώπων.

- Οι καταγγελίες σας για οικονομικές κατα­χρήσεις κομμάτων είναι συνεχείς... Έχετε κάποιο φάκελο με συγκεκριμένα στοιχεία;
«Υπάρχουν και έχουν δημοσιοποιηθεί όλα αυ­τά. Για παράδειγμα, ο Τσουκάτος πήρε ένα εκα­τομμύριο μάρκα και τα πήγε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, του Μαντέλη του βρήκανε λογαρια­σμό στην Ελβετία κ.λπ.».

- Η Χρυσή Αυγή, εκτός των γνωστών υποθέ­σεων, έχει κάποιο ειδικό τμήμα, κάποιο γραφείο, που να ασχολείται αποκλειστικά με σκάνδαλα;
«Βεβαίως και έχει».

- Δηλαδή, πραγματοποιείτε και δικές σας έρευνες...
«Ναι, πάντα, φυσικά, σε νόμιμη βάση».

- Υπάρχει ενδεχομένως και κάποια υπόθεση που έχετε ανακαλύψει και την οποία θα δώ­σετε στη δημοσιότητα;
«Ενδεχομένως. Αυτά θα τα δούμε εν καιρώ... Πάντως, ήδη έχουμε προβεί σε αποκαλύψεις. Όπως το βίντεο Μπαλτάκου, που αποκάλυψε ο Ηλίας Κασιδιάρης. Μάλιστα, ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν παραπέμφθηκε τελικά στη Δικαιοσύνη για τη δημοσιοποίηση του βίντεο. Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών. Αντώνη Λιόγα, ο οποίος ανέφερε ότι δεν πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη ο Ηλίας Κασιδιάρης για το βίντεο, καθώς η επίμαχη συνομιλία αφο­ρούσε ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, τα οποία θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο ενημέρωσης της κοινής γνώμης».

- Υπάρχουν και άλλα βίντεο, όπως αυτό με τον κ. Μπαλτάκο;
«Όλα εν καιρώ... Μπορεί κάποιο βίντεο να μας εμφανιστεί από το πουθενά. Έτσι εμφανίσθηκε και αυτό με τον κ. Μπαλτάκο... Κάποιοι που μας θεω­ρούν αξιόπιστους μάς παρέχουν υλικό, το οποίο ξέ­ρουν ότι θα το δημοσιοποιήσουμε».
Για την κυβέρνηση και τη νέα Βουλή
Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, αναφερόμε­νος στα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην πολιτική σκηνή της χώρας, μετά την άνετη επικρά­τηση του Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, σημείωσε με έμφαση ότι, αυτήν τη στιγμή, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντίπαλο. Σχολιάζοντας τη σύνθεση της νέας Βουλής επισήμανε, αναφερόμενος στο Ποτάμι, ότι πρόκειται για ένα περιστασιακό μιντιακό φαινόμενο και αυτό φαίνεται από την αντίδραση του κόσμου.

- Πώς είδατε την τοποθέτηση του κ. Νίκου Βούτση στη θέση του προέδρου της Βουλής;
«Περιμένουμε και θα δούμε. Αναμένουμε να τη­ρήσει τις διαδικασίες».

- Στη νέα Βουλή είχαμε και την είσοδο ενός νέου κόμματος, της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Θα θέλατε να κάνετε κά­ποιο σχόλιο;
«Ο κ. Λεβέντης εμφανίζεται ως κατακριτής, εν γένει, του πολιτικού συστήματος, ενώ είναι γνωστό ότι έχει πολιτευτεί και με τη ΝΔ, αλλά και με το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα. Από εκεί και πέρα, είχε ένα κανά­λι το οποίο στη συνέχεια πούλησε, όπως έκανε και το ΚΚΕ. Επομένως, δεν βλέπω να είναι ο “Δον Κιχώτης της ιστορίας».
- Πιστεύετε ότι μπορεί να συμπράξει ο κ. Λε­βέντης με τον κ. Τσίπρα;
«Φυσικά. Ο ίδιος ο κ. Λεβέντης έχει δηλώσει ότι, εάν ο κ. Τσίπρας του ικανοποιήσει κάποια αιτήματα που έχει, θα συμπράξει και θα δώσει και ψήφο εμ­πιστοσύνης».

- Εδώ και μήνες, λίγο μετά την πρώτη συγκυ­βέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος δέχθηκε σφοδρή κριτική για διάφορα θέμα­τα. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως η Χρυσή Αυγή δεν ασχολήθηκε με τον κ. Καμ­μένο. Γιατί;
«Ναι, δεν κάναμε κάποια επίθεση στο πρόσωπο του Πάνου Καμμένου, αλλά δεν έχουμε και κάποια σχέση μαζί του».
Η διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία
Αδιάφορο, όπως τόνισε, τον αφήνουν οι εσω­κομματικές εξελίξεις στη ΝΔ, επισημαίνοντας με έμφαση ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη δεξιά στροφή που επιχειρεί κυρίως ο Άδωνις Γεωργιάδης.
- Με ποιον από τους υποψηφίους της ΝΔ θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;
«Με κανέναν».

- Πώς βλέπετε την υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη;
«Δεν ασχολούμαστε με τα εσωκομματικά της ΝΔ».

- Ο Άδωνις Γεωργιάδης, εάν αναλάβει τα ηνία της ΝΔ, θα επιχειρήσει μια δεξιά στροφή της παράταξης, στοχεύοντας και στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Σας ανησυχεί αυτό το ενδεχόμενο;
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Πάντως, η όλη διαδικασία στη ΝΔ "μπάζει νερά". Κι αυτό διότι, το να πηγαίνει ο οποιοσδήποτε με 3 ευρώ και να ψηφίζει για αρχηγό κόμματος, δεν είναι και τόσο αξιόπιστο. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για δικούς του λόγους, να δώσει εντολή να πάνε κάποιες χιλιάδες και να ψηφίσουν έναν συγκεκριμένο υποψήφιο...».

- Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με τον Άδωνι Γεωργιάδη στην περίπτωση που αναδειχθεί πρόεδρος της ΝΔ;
«Αναλόγως με την πολιτική που θα εφαρμόσει.  Πάντως, μέχρι στιγμής, έχω ακούσει τον κ. Γεωργιάδη να λέει ότι, εάν δεν υπήρχε το μνημόνιο, θα έπρεπε να το εφεύρουμε και πως εκείνος έκανε τις απολύσεις και όχι ο Τόμσεν. Αυτά δεν δημιουργούν ένα κλίμα συνεργασίας».
Πολιτική και οικογένεια
Κατηγορηματικά αρνητικός ήταν ο κ. Μιχαλολιάκος αναφορικά με το εάν θα ήθελε η κόρη του ασχοληθεί πιο ενεργά με την πολιτική. Σε ερώτηση εάν θα ήθελε το μοναχοπαίδι του να ακολουθήσει την πολιτική του καριέρα, όπως για παράδειγμα έκανε η Λε Πεν στη Γαλλία, σημείωσε με έμφαση: «Όχι, γιατί η πολιτική είναι μια πολύ βρόμικη υπόθεση που αλέθει ψυχές...».

- Λαμβάνετε ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας για την οικογένειά σας;
«Τα προβλεπόμενα από τον νόμο».

- Αυτήν τη στιγμή, σας έχει διαθέσει το κράτος αστυνομικούς για τη φύλαξή σας;
«Ακόμη όχι, αλλά οι αρμόδιοι της Αστυνομίας μάς είπαν ότι θα έχουμε κάλυψη τόσο εγώ όσο και οι βουλευτές του κόμματος».

- Στην προστασία τη δική σας έχετε μόνο αστυ­νομικούς ή και δικούς σας ανθρώπους;
«Έχω κάποιους φίλους που με συνοδεύουν, δεν έχουν όμως τη δυνατότητα ούτε να οπλοφορούν ού­τε να με προστατεύουν».
Τα οικονομικά της Χρυσής Αυγής
«Δεν απέκτησα κανένα περιουσιακό στοιχείο στη ζωή μου, ακίνητο ή κινητό, ούτε αυτοκίνητο δεν έχω, διότι δεν οδηγώ, δεν έχω αγοράσει τίπο­τε. Έχω ένα εξ αδιαιρέτου ακίνητο στη οδό Φιλο­λάου,  το οποίο είναι κληρονομιά από τον παππού μου. Και η γυναίκα μου έχει μια κληρονομιά από τον παππού της», είπε ο Νίκος Μιχαλολιάκος σχο­λιάζοντας τα όσα ακούγονται για την προσωπική του περιουσία.

-  Σας έχει κοπεί η κρατική επιχορήγηση, έτσι δεν είναι;
«Ακριβώς, συντηρούμαστε από τους μισθούς μας».

- Χωρίς χρήματα από το κράτος, πώς συντη­ρείτε το κόμμα σας; Λαμβάνετε, ίσως, κά­ποια χρήματα από δωρεές επιχειρηματιών;
«Έχουμε ακριβώς 19 υπαλλήλους, τους οποί­ους πληρώνουμε από τους μισθούς των βουλευ­τών. Τα ενοίκια των γραφείων μας ανά την Ελλάδα, τα καλύπτουν τα μέλη μας και έτσι προχωρά το κόμμα».
- Κάποιος επιχειρηματίας σάς έχει προσεγγί­σει για να σας δώσει κάποια χρήματα;
«Ουδείς...».

- Πιστεύετε πως πρέπει να κλείσουν τηλεο­πτικοί σταθμοί, να πάνε φυλακή εκδότες και να τους κατασχεθούν οι περιουσίες τους, όπως ζητούν σε κάθε ευκαιρία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και βουλευτές από άλλους πολιτικούς χώρους;
«Εγώ δεν γνωρίζω τι γίνεται, αλλά αν το κρίνει η Δικαιοσύνη... Απ’ ό,τι λέγεται, χρωστούν πολλά χρήματα, αλλά πιστεύω ότι θα ικανοποιήσουν τα δάνειά τους, εάν πιεστούν».

- Η Χρυσή Αυγή είναι υπέρ της ελεύθερης οι­κονομίας ή έχετε διαφορετικό πλάνο για την ελληνική οικονομία;
«Δεν είμαστε μαρξιστές για να αρνούμαστε την ελεύθερη οικονομία. Είμαστε, όμως. υπέρ της ελεύθερης οικονομίας και όχι υπέρ της νεοφιλε­λεύθερης οικονομίας, υπάρχει διαφορά».

- Για μια πραγματική ανάπτυξη θα απαιτηθούνκαι επενδύσεις από το εξωτερικό, θα πρέπει ξένοι επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα...
«Δεν χρειάζεται αυτό. Εάν είχαμε ένα τίμιο κρά­τος και υπήρχαν πραγματικά κίνητρα, υπάρχουν πολλοί Έλληνες πλούσιοι που θα επένδυαν στη χώρα μας».
Για τη Ρωσία
Ο γεωπολιτικός προσανατολισμός της Ελλάδας επιβάλλεται να περιλαμβάνει και τη Ρωσία, ση­μείωσε στο CRASH ο κ. Νίκος Μιχαλολιάκος. Τό­νισε, μάλιστα, ότι είδε πολύ θετικά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, καθώς, όπως είπε. οι δυτικοί απέτυχαν να αναχαιτίσουν τους τζιχαντιστές.

- Η Χρυσή Αυγή διατηρεί καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν;
«Δεν υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες σχέσεις. Εμείς βλέπουμε γεωπολιτικά το όλο θέμα και θε­ωρούμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται συμμάχους».
Για το μεταναστευτικό
Αναφορικά με το μείζον θέμα της μετανάστευ­σης, ο κ. Μιχαλολιάκος τόνισε ότι είναι υπέρ των «κλειστών συνόρων», ασκώντας κριτική στους χειρισμούς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

- Τι θα κάνατε εσείς εάν ήσασταν κυβέρνηση;
«Θα προσπαθούσαμε να κλείσουμε τα σύνορα, θα δίναμε όμως, όπως προβλέπεται, σε όλους τους πρόσφυγες φαγητό, νερό και περίθαλψη, αλ­λά εκτός κατοικημένων περιοχών. Εδώ, με μια ανευθυνότητα, την οποία ονομάζουν αντιρατσιστική πολιτική, αφήνουν δεκάδες χιλιάδες πεινασμένους ανθρώπους μέσα στον αστικό ιστό και δημιουργείται μια κοινωνική ζούγκλα».
Οι γυναίκες στον στρατό

- Πώς είδατε την πρόταση Καμμένου για εθε­λοντική στράτευση των Ελληνίδων;
«Πολύ θετικά. Εμείς αυτό το έχουμε προτείνει από το 1992. Όλες οι Ελληνίδες πρέπει να πηγαί­νουν στα 18 τους στον στρατό, πλην λόγω μητρό­τητας».   


   

Χρυσή Αυγή - Γραφείο Τύπου