25.11.15

«Πέρασε» η πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό: Όλες οι αλλαγές στις συντάξεις – Τα δύο μοντέλα και η εθνική σύνταξη – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν


Ομόφωνα «πέρασε» από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) η πρόταση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου για την μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό.
Συγκεκριμένα η νέα μορφή των βασικών αρχών της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού κινείται σε δύο βασικούς άξονες:

— Το μοντέλο των συντάξεων θα υπολογίζεται από το άθροισμα της εθνικής σύνταξης μαζί με το ανταποδοτικό κομμάτι που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος.
— Δεύτερον, ενοποίηση των Ταμείων.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Ο Γ. Κατρούγκαλος, εξερχόμενος του ΚΥΣΚΟΙΠ έκανε γνωστό ότι πάμε σε λογική ενός Ταμείου αλλά θα χρειαστεί και μια ευρύτερη ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού με νέους πόρους αφού δεν έχει αποθεματικά.
Ταυτόχρονα, το κρίσιμο ζήτημα του ποσοστού αναπλήρωσης -που ακόμη συζητείται με τους δανειστές- παραμένει ανοιχτό. Αναφορικά, δε, με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στόχος του υπουργείου είναι να κατατεθεί στην Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο.
Τι προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου
Η πρόταση Κατρούγκαλου προβλέπει τσεκούρι στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και μειώσεις (σε μικρότερο βαθμό) στις κύριες συντάξεις.
Συγκεκριμένα, τα μοντέλα επανυπολογισμού  των συντάξεων έχουν ως εξής:
  1. Αναφορικά με το ποσοστό αναπλήρωσης  για το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεκινά από χαμηλά 55% και φθάνει έως το 70% ή και παραπάνω αν η επικουρική σύνταξη είναι υψηλή.
  2. Με σοβαρές μειώσεις κινδυνεύουν οι επικουρικές συντάξεις σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και άλλα ελλειμματικά ταμεία.
  3. Περικοπή θα υποστούν οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ .
  4. Από τον επαναυπολογισμό προκύπτουν ακόμα και μικρές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών

Εθνική σύνταξη
Αναφορικά με την «εθνική σύνταξη», προσωπικό στοίχημα του Γ. Κατρούγκαλου είναι να συνδεθεί με «ρήτρα ανάπτυξης», που θα ισούται με το 60% του μέσου εισοδήματος, όπως αυτό προσδιορίζεται από το ετήσιο επίπεδο φτώχειας. Θα μπορούν να λάβουν τη συγκεκριμένη παροχή όσοι θα συμπληρώνουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης και η χρηματοδότησή της θα γίνεται από τη φορολογία. Παράλληλα, θα χορηγείται και η ανταποδοτική σύνταξη η οποία θα προκύπτει από την καταβολή εισφορών ανάλογα με το μισθό ή με το εισόδημα.
Ταυτόχρονα, δημιουργείται ένα ταμείο Κύριας σύνταξης, το οποίο θα συμπεριλάβει σε ξεχωριστές διευθύνσεις, τις συντάξεις των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών και των επιστημόνων. Ειδικά όμως ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ θα παραμείνουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα με στόχο να μπορούν να ασκούν όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους, εκτός από την καταβολή των συντάξεων.
aftodioikisi.gr