9.10.15

Το "colpo grosso" του Α.Σαμαρά με τις υποψηφιότητες Α.Γεωργιάδη και Α.Τζιτζικώστα


ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ 

Οι υποψηφιότητες για την ηγεσία της ΝΔ τόσο του Άδωνι Γεωργιάδη όσο και του Απόστολου Τζιτζικώστα αναδεικνύουν, σε μία δεύτερη ανάλυση το σκιώδη ρόλο του Αντώνη Σαμαρά. Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο και για «colpo grosso» του πρώην προέδρου και πρώην πρωθυπουργού με στόχο να συνεχίσει να ελέγχει και να εκφράζει το κόμμα. 
Όσοι λοιπόν πιστεύουν ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός έχει πετάξει λευκή πετσέτα μάλλον κάνουν λάθος, ενώ όσοι τον ξέρουν καλά μιλούν για σαφή προσπάθεια επαναφοράς του, έστω και αν αυτή δεν θα είναι «επισήμως» ως προέδρου της ΝΔ με τάσεις εκδίκησης όσων δεν τον στήριξαν εν’ όσο βάλλονταν μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου και μέχρι το δημοψήφισμα.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ποτέ δεν έκρυψε τη στήριξη του στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά και πίστευε πώς έπρεπε να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος οδηγώντας τη ΝΔ και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, θεωρώντας ότι σε πολλά σημεία η πολιτική του δικαιώθηκε μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Για πολλούς λειτουργεί λοιπόν ως «λαγός» του Α. Σαμαρά.
Το γεγονός δε ότι «Σαμαρικοί», όπως η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Νότης Μηταράκης ήταν οι πρώτοι που έσπευσαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα προκάλεσε εξ αρχής σκέψεις, πώς πιθανόν πίσω και από αυτόν τον διεκδικητή βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός. 
Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι ο κ. Τζιτζικώστας θεωρείται πώς έχει άριστες σχέσεις με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος όμως φέρεται να του είπε να μην κατέβει υποψήφιος για να προκριθεί η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη (για ευνόητους λόγους), αλλά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δεν φάνηκε να συνετίστηκε μπροστά στα φιλόδοξα σχέδια του να αναδειχθεί πρόεδρος της ΝΔ. 
Τι επιδιώκει ο Α. Σαμαράς στηρίζοντας τον Απόστολο Τζιτζικώστα; Το ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, αφού επί της ουσίας αυτός θα εκπροσωπεί την ΝΔ μέσα στη Βουλή και θα έρχεται σε αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι σε περίπτωση εκλογής του κ. Τζιτζικώστα, ως μη βουλευτής, δεν μπορεί να εκπροσωπεί το κόμμα στο Κοινοβούλιο. 
Θα υπάρχει δηλαδή μία διαρχία για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δεν μπορεί να εκλεγεί βουλευτής μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία του στην Περιφέρεια. Αυτό λοιπόν πολλοί χαρακτηρίζουν ως το «colpo grosso» του κ. Σαμαρά.
Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να στηρίζει την υποψηφιότητα του Α. Τζιτζικώστα στη νότια Ελλάδα, όπου ο ίδιος ως Βορειοελλαδίτης πολιτικός δεν έχει τόσο μεγάλη απήχηση και αναγνωρισιμότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι κινήσεις του είναι σε βάρος του Άδωνι Γεωργιάδη. 
Απεναντίας φέρεται ότι η υποψηφιότητα του κ. Γεωργιάδη εκδηλώθηκε για να ανακοπεί ο «αέρας» νίκης που φέρεται να είχε ο Β. Μεϊμαράκης από την πρώτη μάλιστα Κυριακή. Θεωρείται δεδομένο πώς ο Άδωνις Γεωργιάδης θα στηρίξει τον Α. Τζιτζικώστα στην περίπτωση που περάσει στον δεύτερο γύρο. Οι πληροφορίες άλλωστε αναφέρουν πώς σε αυτόν «χρωστάει» τις τελευταίες υπογραφές από τις 50 που μάζεψε για να μπορέσει να είναι υποψήφιος. 
Με τον τρόπο αυτό, αν τελικώς του βγει και είναι ο Α. Τζιτζικώστας ή ο Α. Γεωργιάδης (κάτι εξαιρετικά δύσκολο για τον δεύτερο) πρόεδρος της ΝΔ ο Α. Σαμαράς πετυχαίνει να είναι ξανά μέσα στα πράγματα, να έχει κεντρικό ρόλο στο κόμμα, αλλά και να «παίρνει το αίμα του πίσω», κατά το κοινώς λεγόμενο, από τον Β. Μεϊμαράκη που θεωρεί ότι δεν τον στήριξε αφ’ ότου έχασε τις εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τον αμφισβήτησε από την πρώτη κι’ όλας ημέρα. 
Το ζητούμενο βέβαια σε αυτή την περίπτωση είναι η εξασφάλιση της ενότητας του κόμματος δεδομένου ότι ο Α. Σαμαράς έχει μεγάλες αντιπάθειες στο εσωτερικό του κόμματος και αν κάποιοι τον έβλεπαν στο ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ίσως κινούνταν προς τη διάσπαση της ΝΔ.
Σε αυτή πάντως την περίπτωση, υπάρχει και η εναλλακτική να μείνει ένα βήμα πίσω ο Α. Σαμαράς και αν εκλεγεί ο Α. Τζιτζικώστας να έχει ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Α. Γεωργιάδη. Είναι ένα σενάριο που από την πρώτη στιγμή έχει «παίξει». 
Η κατάσταση πάντως στο εσωτερικό της ΝΔ θα αργήσει να ξεκαθαρίσει, αφού χθες η ΚΕΦΕ αποφάσισε οι εκλογές να γίνουν στις 22 Νοεμβρίου με την επαναληπτική διαδικασία στις 29 Νοεμβρίου. Κι όλα αυτά θα γίνουν με άδεια ταμεία και απλήρωτους τους εργαζόμενους για 5 μήνες.
pronews