Στην πρώτη κοινή ομιλία του γαλλο-γερμανικού «ζεύγους» μετά το 1989 – η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο, θα αναφερθούν σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως στην οικονομική κρίση και την εμβάθυνση της Ευρωζώνης και την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
Μιλώντας νωρίτερα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε πως η Ε.Ε. πρέπει να συνεργαστεί με τις γειτονικές της χώρες για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων και τόνισε πως οι φράχτες δεν αποτελούν λύση.
Η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Ολάντ θα συναντηθούν με τον Βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο, ο οποίος απηύθυνε νωρίτερα ομιλία στην Ολομέλεια του Σώματος.
Μετά την πρώτη τοποθέτηση των δύο ηγετών θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και ερωτήσεις από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου, σε μια ιστορική ομιλία που αναμένεται να διαρκέσει δύο ώρες.
Στα πρώτα του λόγια και αναφερόμενος στην Ελλάδα και την οικονομική κρίση, ο πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, με έντονα απολογητική διάθεση: «Η Άνγκελα Μέρκελ και εγώ, μαζί με την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη, προωθήσαμε συζητήσεις που δυστυχώς απέτυχαν. Και τώρα βλέπουμε εικόνες εγκατάλειψης. Εγκαταλείψαμε μια χώρα που ο πολιτισμός της ακόμα μας φωτίζει. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα να μιλήσουμε και για το χρέος, ώστε να βρούμε μια ολοκληρωτική λύση.
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πολύ θαρραλέος και θέλησε να να διαβουλευτεί το λαό του, πριν συμφωνήσει».Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στην ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα να επικεντρωθούν στο θέμα της εξυπηρέτησης του χρέους.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας «ήταν θαρραλέος (…) Ο σεβασμός προς τη δημοκρατία δεν ήταν ποτέ αντίθετος με τον σεβασμό προς τους κοινούς κανόνες», πρόσθεσε ο Ολάντ.
«Οι διαπραγματεύσεις (με την Αθήνα) ήταν επίπονες και εμείς συμμετείχαμε κατά το μέρος που μας αναλογούσε. Θα μπορούσαν να έχουν αποτύχει και αυτό θα ήταν κάτι παραπάνω από μια αποτυχία: θα ήταν μια αποκήρυξη των αμοιβαίων ευθυνών μας», τόνισε.
tribune.gr