Στην αντεπίθεση πέρασε ο έμπορος όπλων επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Δαφέρμος, απολογούμενος ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς, Νίκου Τσιρώνη και Χριστόφορου Μάρκου.
Ο Κ. Δαφέρμος κρίθηκε ωστόσο προφυλακιστέος, ενώ οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοί του αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους: εγγύηση 80.000 ευρώ για τον καθένα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Στην απολογία του ο επιχειρηματίας φέρεται να υποστήριξε ότι ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, τον εκβιάζε, προκειμένου να του καταβάλει προμήθεια. Δεν κατάφερε, ωστόσο, να πείσει ανακριτές και εισαγγελέα, οι οποίοι έκριναν τον 74χρονο επιχειρηματία προφυλακιστέο.
Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας του έλεγε ότι, αν δεν του καταβάλει τα χρήματα, εκείνος θα καθυστερήσει στην προώθηση της σύμβασης για τα οπλικά συστήματα «Kornet». Με τον τρόπο αυτό θα έπληττε την επιχειρηματική του αξιοπιστία και την εταιρεία του, «Σκόρπιον», που «εισήγαγε στη χώρα τα καλύτερα οπλικά συστήματα».
Σκοπός του Αντώνη Κάντα, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ήταν ο ίδιος και η εταιρεία του να χάσει τη σύμβαση και να τον καταστρέψει έτσι επιχειρηματικά.
Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου δύο χρόνια ο Αντώνης Κάντας στην απολογία του είχε υποστηρίξει πως ο Κ. Δαφέρμος τον είχε δωροδοκήσει με ποσοστό που άγγιζε το 3% της προμήθειας -ποσοστό που του φάνηκε, όπως είχε πει, ιδιαίτερα υψηλό. Το ποσό της δωροδοκίας σύμφωνα, με τον Κάντα, ήταν περίπου τρία εκατ. δολάρια.
Ακόμη, ο Κ. Δαφέρμος φέρεται να κατάθεσε ότι στο παρελθόν έχει δεχθεί απειλητικά τηλεφωνήματα για την υπόθεση αυτή και παράλληλα να άφησε αιχμές και για άλλα πρόσωπα που συμμετείχαν στον εκβιασμό.
Μάλιστα, φέρεται να παρεθεσε στους ανακριτές συγκεκριμένα γεγονότα, μεταξύ των οποίων και τη δίωξή του και την προφυλάκισή του στην Τουρκία χωρίς κανένα λόγο, γεγονός που, κατά τους ισχυρισμούς του, "μαρτυράει" ότι είχε στοχοποιηθεί και από ανταγωνιστές του.
Ακόμη, στην απολογία του ο επιχειρηματίας -που κατηγορείται για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και οδηγήθηκε ενώπιον των ανακριτών με ένταλμα- φέρεται να παραδέχθηκε ότι έδωσε χρήματα στον Αντώνη Κάντα, λόγω του εκβιασμού που είχε υποστεί.
"Αναγκάστηκα να δώσω χρήματα στον Κάντα, σίγουρα όμως όχι 980 χιλιαδες δολάρια. Για το έμβασμα των 800 χιλιάδων δολαρίων δεν θυμάμαι, διότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε" φέρεται να κατέθεσε ο Κ. Δαφέρμος.
"Γινόταν πόλεμος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ασκούνταν πιέσεις από ανταγωνιστές για να προτιμηθούν συγκεκριμένα οπλικά συστήματα. Δεχόμουνα πόλεμο για να βγω από τη μέση" φέρεται ακόμη να είπε στους δύο ανακριτές.
Μάλιστα, φέρεται να πρότεινε και πέντε μάρτυρες, προκειμένου να καταθέσουν στην ανάκριση.
Επανερχόμενος στο θέμα της σύμβασης, ο Κ. Δαφέρμος ανέφερε ότι η επίμαχη σύμβαση για τα «Κορνέτ» ήταν επωφελής για το Ελληνικό Δημόσιο και ότι τα όποια χρήματα κατέβαλε στον Αντώνη Κάντα ως προμήθεια δεν μετακυλήθηκαν στο τελικό κόστος της σύμβασης.