"ΖΩΓΡΑΦΙΣΑΝ" ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗ BLUE FLAG 2015 ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑ (ΦΩΤΟ-VID)
Η Ελλάδα με αιχμή τις Ένοπλες Δυνάμεις της έχει καλλιεργήσει ένα πολύ καλό κλίμα τα τελευταία χρόνια με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, εκμεταλλευόμενη και τη σύγκρουση των δύο αυτών μεγάλων δυνάμεων της ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία.
Υπάρχουν ωστόσο πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν προκειμένου το “τρίγωνο” συνεργασίας αυτό να δέσει ακόμη περισσότερο και να σχηματιστεί μία ισχυρή συμμαχία μαζί και με την Κύπρο προς όφελος των εθνικών συμφερόντων.
Η συντριβή του ρωσικού επιβατηγού αεροσκάφους Airbus στη Χερσόνησο του Σινά, το ενδεχόμενο της κατάρριψης με πύραυλο Sam και η συνεργασία που προσφέρθηκε από το Ισραήλ στην Αίγυπτο για το δυστύχημα, καταδεικνύει πόσο μπορεί πολύτιμη μπορεί να είναι η στρατηγική συνεργασία και με την Ελλάδα σε μία ευαίσθητη περιοχή.
Κατ' αρχήν η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή αυτού του στρατηγικής σημασίας “τριγώνου”, καθώς για λόγους ιστορικούς, και όχι μόνο, Ισραήλ και Αίγυπτος δεν μπορούν να έρθουν απόλυτα κοντά. Φοβάται ο ένας τον άλλο, αλλά έχουν μία “έντιμη” συμφωνία ειρήνης μεταξύ τους. Τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα μπορούν να επενδύσουν πάνω στη σύσφιξη των σχέσεων και των τεσσάρων χωρών και να δημιουργήσουν μία “ατσάλινη” ασπίδα στη Μεσόγειο.
Κοινώς παρονομαστής είναι τα ενεργειακά και η ασφάλεια αυτών. Το Ισραήλ θέλει να εξάγει το φυσικό αέριου που βρίσκεται στα πλούσια υποθαλάσσια κοιτάσματα του προς την Ευρώπη και αυτό δεν μπορεί να το κάνει παρά μόνο μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας. Την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της, ιδίως μετά το τεράστιο κοίτασμα που βρέθηκε πρόσφατα, θέλει και η Αίγυπτος.
Στο σημείο αυτό έρχεται η Ελλάδα που θέτει θέμα ανακήρυξης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Προγραμματίζεται μάλιστα προς τα τέλη του χρόνου, το Δεκέμβριο, να γίνει τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στην Αθήνα με βασικό θέμα την ανακήρυξη της ΑΟΖ. Το θέμα αυτό συζήτησαν πρόσφατα στην Νέα Υόρκη οι ηγέτες των τριών χωρών Τσίπρας, Αναστασιάδη και αλ Σίσι που βρέθηκαν για τη συνεδρίαση του ΟΗΕ και φάνηκε να συγκλίνουν.
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πώς αντιλαμβάνεται την ανάγκη συνέχισης και σύσφιξης των σχέσεων τόσο με την Αίγυπτο όσο και με το Ισραήλ. Κι αυτό γιατί υπάρχει ένας άλλος επίσης σοβαρός λόγος πέραν της αξιοποίησης των κοιτασμάτων εντός της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ που ακούει στο όνομα Τουρκία.
Αυτή την περίοδο τόσο το Κάιρο όσο και το Τελ Αβίβ έχουν πολύ κακές σχέσεις, έως και εχθρικές με την Τουρκία. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Ειδικά όμως η Αίγυπτος για τις παρεμβάσεις που επιχείρησε στη χώρα ο Ερντογαν, μαθημένος από τον ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι, αλλά ο αλ Σίσι του έκοψε με το καλημέρα (που ανέλαβε την εξουσία) το βήχα.
Πέραν ωστόσο του ενεργειακού τμήματος, που επιβάλει την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, υπάρχει και το στρατιωτικό. Αφενός το Κάιρο εξοπλίζεται συνεχώς επιλέγοντας όπλα από τη Ρωσία και τη Γαλλία , αφετέρου το Ισραήλ είναι μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα η Αίγυπτος παραλαμβάνει φρεγάτες Fremm, οι οποίες είναι στα σχέδια και του Πολεμικού μας Ναυτικού (όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες), πέραν βέβαια των αεροσκαφών Rafale, των ελικοπτεροφόρων Mistraal, των ρωσικών αντιαεροπορικών S-300 και των μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi και το Ισραήλ θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα αμερικανικά αεροσκάφη F-35 πριν ακόμη τα βάλει στο οπλοστάσιο της η Τουρκία.
Υπάρχει λοιπόν λόγος που οι βάσεις του "τριγώνου" Ελλάδας, Αιγύπτου και Ισραήλ πρέπει να ισχυροποιηθούν ακόμη περισσότερο και σε αυτό παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς και με τις δύο αυτές χώρες.
Τόσο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης χαίρει της εκτιμήσεως των Ισραηλινών και των Αιγυπτίων (φάνηκε αυτό κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του) όσο και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης, ο οποίος έχει κάνει κοινή πτήση με τον Ισραηλινό Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχο Αμίρ Εσέλ στο Καστελόριζο και βεβαίως έχει μεταβεί με F-16 στην Αίγυπτο για επίσκεψη και συνεργασία με τον ομόλογο του.
Τελευταία δε απόδειξη της πολύ καλής συνεργασίας των Αεροποριών της Ελλάδας και του Ισραήλ είναι η άσκηση “Blue Flag 2015”, η οποία ολοκληρώνεται τυπικά την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, όπου οι Έλληνες πιλότοι της 337 Μοίρας με τα F-16 block 52 plus έκλεψαν και πάλι την παράσταση, κερδίζοντας τις εντυπώσεις στις air to air αποστολές, αλλά και σε άλλα σενάρια.
Στην άσκηση που διεξάγεται στην αεροπορική βάση Ovda στην έρημο Negev, αλλά και στη Μεσόγειο και στη Νεκρά Θάλασσα, έλαβαν μέρος, πέραν του Ισραήλ και της Ελλάδας μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ (6 F-15C), το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία.
Οι συμμετέχουσες αεροπορικές δυνάμεις είχαν χωριστεί σε “φίλιες” και “εχθρικές” και πραγματοποίησαν σενάρια των επιμέρους ασκήσεων, με μεγάλη επιτυχία, αποκομίζοντας πλούσιες εμπειρίες η μία Αεροπορία από την άλλη, ενώ ενισχύθηκαν και οι δεσμοί μεταξύ των προσώπων αλλά και των χωρών που συμμετείχαν.
pronews