Από τον Ιανουάριο του 1941, καθώς ο πόλεμος περνούσε στην πιο σκληρή του φάση, οι Ιταλοί ενέτειναν την αεροπορική τους δραστηριότητα, εκτελώντας μεγάλο αριθμό αεροπορικών επιδρομών, που είχαν σαν στόχο την κατατρομοκράτηση των Ελλήνων.
Τον Ιανουάριο του 1941 η Θεσσαλονίκη βομβαρδίστηκε 10 φορές. Η Πρέβεζα βομβαρδίστηκε τέσσερις φορές ενώ από μια επίθεση δέχτηκε ο Βόλος και ο Πειραιάς. Στις επιδρομές αυτές συμμετείχαν, συνολικά, 258 ιταλικά μέσα και βαριά βομβαρδιστικά. Οι επιδρομές αυτές προκάλεσαν τον θάνατο 67 αμάχων, τον τραυματισμό άλλων 92 και την καταστροφή 210 οικιών και πέντε εκκλησιών. Τα ελληνικά αντιαεροπορικά πέτυχαν τρεις επιβεβαιωμένες και δύο πιθανές καταρρίψεις.
Τον Φεβρουάριο οι Ιταλοί βομβάρδισαν 14 φορές την Πρέβεζα, δύο φορές τον Βόλο, μια φορά τον Πειραιά και μια τη Θεσσαλονίκη. Αποτέλεσμα των επιθέσεων ήταν ο θάνατος 82 και ο τραυματισμός 101 πολιτών, η καταστροφή 110 οικιών και του Ι.Ν Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Τα αντιαεροπορικά μας πέτυχαν επτά επιβεβαιωμένες καταρρίψεις και τέσσερις πιθανές, ενώ έπληξαν σοβαρά άλλα τρία ιταλικά βομβαρδιστικά.
Αλλά ο Βομβαρδισμός της Λίμνης Κάρλας έμεινε στα Ιστορικά Πολεμικά Χρονικά για την αστοχία των Ιταλών αλλά και οτι τάισε δεκάδες παραλίμνια χωριά τον σκληρό Χειμώνα του 41
Τον Χειμώνα του 1941 οι Γερμανοί κάνουν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω απο το Λιμάνι του Βόλου ,η Ελληνική αεράμυνα διατάζεται να μην χτυπήσει τα αεροπλάνα ,παρά μόνο αν ξεκινήσει ο Βομβαρδισμός και καταδειχθούν οι Στόχοι ,αλλά και να μην προδώσουν την θέσης τους αντιαεροπορικά που ήταν διασκορπισμένα στη πόλη του Βόλου που διέθετε για την εποχή άριστο σύστημα εγκαίρου προειδοποιήσεως με δύο Σειρήνες και δύο καταφύγια
Πραγματικά τα αεροπλάνα κάνουν χαμηλές πτήσεις αλλά δεν βομβαρδίζουν παρά δείχνουν οτι έχουν αποστολή αναγνωρίσεως και αφού πετούν πάνω απο το Πήλιο αποχωρούν από την περιοχή ψάχνοντας !
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ένα Γερμανικό βομβαρδιστικό πετάει πάνω από το λιμάνι του Βόλου κάνει δεξιά στροφή και εφορμά κάθετα βομβαρδίζοντας το λιμενοβραχίονα του Βόλου …Όταν ο Γερμανός Πιλότος μετά την βύθιση του προσπαθεί να πάρει ύψος τον Αντιαεροπορικό έξω απο τον Άγιο Κωνσταντίνο αρχίζει το ΠΥΡ και ο Κύπριος σκοπευτής του Αντιαεροπορικού το χτυπά ,με αποτέλεσμα το Γερμανικό να συντριβεί απέναντι απο το λιμάνι στη θέση Πευκάκια !
Στο τόπο της Συντριβής τρέχουν τα σωστικά συνεργεία που μεταφέρουν νεκρό τον Πιλότο σε Μοτοσυκλέτα …Οι Γερμανοί αφηνίαση και αφού δεν διαέθετατουν άλλα Βομβαρδιστικά στην Περιοχή, ζήτησαν την Συνδρομή της Ιταλικής Βασιλικής Αεροπορίας για τον βομβαρδισμό της Πόλης του Βόλου !
Πράγματι ένα Σμήνος από έξι Αεροσκαφών κατά άλλους οκτώ εφορμά την νύχτα εναντίον του Βόλου ,αλλά η σφοδρή αντίδραση και το πυκνό ΠΥΡ των Α/Α το αναγκάζει να αποχωρήσει άπρακτο !!
Λυσσασμένοι οι Γερμανοί διατάζουν δεύτερο Ιταλικό Σμήνος να βομβαρδίσει την Λιμάνι που όμως λόγου του Σκότους ,άλλοι αναφέρουν λόγω φόβου καταρρίψεως οι Ιταλοί Πιλότοι βομβαρδίζουν ανηλεώς την λίμνη Κάρλα που βρίσκεται στα ¨όρια των Νομών Λαρίσης Μαγνησίας !
Εκατοντάδες βόμβες ρίχθηκαν εκείνο το βράδυ και δεκάδες ήταν οι κάθετες εφορμήσεις των Ιταλικών αεροσκαφών …Το ξημέρωμα ήρθε η επιβεβαίωση τόνοι νεκρά ψάρια βγήκαν στις όχθες της Λίμνης και άλλα τόσα επέπλεαν στην επιφάνεια της Λίμνης !
Το νέο μεταδόθηκε με ταχύτητα αστραπής και οι κάτοικοι των Παραλίμνιων Χωριών φόρτωναν με τα Μουλάρια και τα γαϊδούρια τους καφάσια με ψάρια και τα μοίραζαν στα χωριά ταΐζοντας τον κόσμο που πεινούσε τον Σκληρό Χειμώνα του 41 !
Αναφορές του Νομάρχη της Λάρισας κάνουν λόγω για τόνους ψάρια που μοιράστηκαν στην πόλη της Λάρισας και πολλά απο αυτά παστώθηκαν και τάισαν τους πεινασμένους κατοίκους της Περιοχής !
Οι Γερμανοί που έμαθαν τα κατορθώματα της Ιταλικής αεροπορίας σκύλιασαν και κάλεσαν σε απολογία τους Ιταλούς υπεύθυνους της Αεροπορίας
Για την Ιστορία η Λίμνη της Κάρλας άρχισε να αποξηραίνεται το 1962, κάνοντας τους κατοίκους απο Ψαράδες … Γεωργούς!
Η αποξήρανση της λίμνης Κάρλας άρχισε στο τέλος Αυγούστου του 1962 με τα εγκαίνια της σήραγγας μήκους 10.150 μέτρων και ήταν από τα σημαντικότερα έργα για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας.
Αποδόθηκαν 80.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στους αγρότες της Θεσσαλίας, σε μία εποχή που η ελληνική γεωργία πραγματοποιούσε τα πρώτα βήματά της προς την εκβιομηχάνιση αλλά και την αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού
Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής ήταν μεγαλύτερες από το όφελος που προσέφερε η αποξήρανσή της. Έτσι, σήμερα γίνεται προσπάθεια για αναδημιουργία της λίμνης, που θα έχει μέγεθος 38.000 στρέμματα.
Η αρχική λίμνη είχε μέγεθος 180- 195 χιλιάδες στρέμματα και το βάθος της έφτανε τα 4-6 μ. Το Δεκέμβριο του 2010 άρχισε η άντληση νερού από τον ποταμό Πηνειό, ενώ όταν τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα πέντε αντλιοστάσια του Πηνειού θα τροφοδοτούν τη λίμνη με 14 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο.
vetreranos.gr