Πρόβλημα διεθνές και ευρωπαϊκό, "το οποίο υπερβαίνει την Ελλάδα" και το οποίο έχει λάβει "τεράστιες διαστάσεις" χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την κυβερνητική σύσκεψη για τη διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις προσφυγικές ροές.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα, εκτός από την οικονομική κρίση, ζει και μια ανθρωπιστική κρίση, και κάλεσε την Ευρώπη να εκδηλώσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της και οχι με ευχολόγια.
Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι "θα είναι διαρκής η προσπάθεια" της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, παρότι το πρόβλημα αυτό ξεπερνά την Ελλάδα, και άσκησε κριτική στη στάση και τις μέχρι σήμερα πολιτικές της ΕΕ στο πεδίο αυτό.
"Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε οικονομική κρίση. Παρόλα αυτά αντιμετωπίζει και μια μεγάλη κρίση, ανθρωπιστική, μέσα στην κρίση. Γι' αυτό το λόγο θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να ανταποκριθούμε στην ουμανιστική υποχρέωση μας, να δώσουμε από το υστέρημά μας σε αυτούς τους ανθρώπους" είπε και πρόσθεσε:
"Αλλά θα κάνουμε και ότι είναι δυνατό προκειμένου να αναδείξουμε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, που είναι διαστάσεις που ξεπερνούν τις δυνατότητες της χώρας μας".
Κριτική και έκκληση στην ΕΕ για αλληλεγγύη
"Δεν μπορεί -τόνισε- ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα να μην αντιμετωπίζεται με βάση την αρχή της αλληλεγγύης. Η ΕΕ δεν έχει κανένα άλλο νόημα, αν πρόκειται για μια Ένωση ξεχωριστών κρατών που το καθένα κοιτάζει τα δικά του συμφέροντα. Θα είναι μια Ένωση χωρίς προοπτική και χωρίς μέλλον".
Ο ίδιος δήλωσε πως η ΕΕ "δίνει εξετάσεις στο θέμα της Ελλάδας". "Τις έχει δώσει τις εξετάσεις αυτές με αρνητικό τρόπο, σε σχέση με το ζήτημα της οικονομικής κρίσης, αυτή είναι η άποψη μου. Ελπίζω να ανταποκριθεί θετικά σε ένα κυρίαρχο ζήτημα ανθρωπισμού, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, που είναι η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών" σημείωσε και υπογράμμισε:
"Δεν μπορεί οι χώρες υποδοχής να αντιμετωπίζονται ως αποθήκες ανθρώπινων ζωών και ούτε βεβαίως μπορεί η Μεσόγειος θάλασσα να γίνει μια θάλασσα νεκροταφείο".
Ο πρωθυπουργός απέδωσε την όξυνση του φαινομένου στις στρατιωτικές παρεμβάσεις της Δύσης στις χώρες προέλευσης των προσφυγων, "κυρίως στη Συρία και στη Λιβύη, παλαιότερα στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν", για να τονίσει ότι "ωστόσο το πρόβλημα καλούνται, δυστυχώς, να το αντιμετωπίσουν αποκλειστικά οι χώρες υποδοχής".
Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, έχει διεκδικήσει σε δύο διαδοχικές Συνόδους Κορυφής να αξιοποιηθούν υπάρχοντα μέσα αλλά και νέα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά κυρίως έχει ζητήσει "να υιοθετηθεί η αρχή του διαμερισμού της ευθύνης, στο πλαίσιο των ιδρυτικών αξιών ΕΕ που είναι οι αξίες της αλληλεγγύης και της συνευθύνης".
Ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα της ειδικής μέριμνας για τη μετεγκατάσταση συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας είπε πως "δυστυχώς, με επιμονή ορισμένων χωρών, αυτό αποφασίστηκε να γίνει σε εθελοντική βάση" και άσκησε κριτική λέγοντας ότι "εδώ υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα διότι η η αρχή της αλληλεγγύης δε μπορεί να αντιμετωπίζεται αλά καρτ και εθελοντικά από μια σειρά από χώρες".
Στράφηκε μάλιστα κατά όψιμων μελών της ευρωπαϊκής κοινότητας, που -όπως είπε- "αρνούνται να υιοθετήσουν την αρχή της αλληλεγγύης και αξιώνουν η αντιμετώπιση του προβλήματος να γίνεται κυρίως, από τις χώρες υποδοχής".
Τόνισε, πάντως, ότι η συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες του Νότου που είναι οι χώρες υποδοχής για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος "είναι συνεχής" και θα συνεχιστεί.
Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά και στην Τουρκία, λέγοντας ότι στη χώρα αυτή "υπάρχει μια υπερσυσσωρευση προσφυγικών ροών" και γι' αυτό "είναι απαραίτητη η συνεννόηση και η συνεργασία με τη γειτονική χώρα, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ" σημειώνοντας ότι "οι σχετικές βοήθειες και τα κονδύλια πρέπει να κατευθυνθούν και εκεί".
Μήνυμα στην αντιπολίτευση
Απαντώντας στην κριτική που έχουν ασκήσει στην κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι "όποιοι προσπάθησαν αυτό το εξάμηνο, με έναν τρόπο εξαιρετικά προκλητικό, να μετατρέψουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα σε πεδίο μικροπολιτικής και μικροκομματικής εκμετάλλευσης, θα εκτεθούν".
"Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα δεν αποτελεί πεδίο μικροκομματικής και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Όσοι το κάνουν θα εκτεθούν" είπε ακόμη και κατέληξε λέγοντας: "Αντιθέτως αποτελεί ένα πεδίο, όπου καλούμαστε όλες μαζί οι πολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις προσεγγίσεις τις πολιτικές και τις ιδεολογικές, να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης ενός πραγματικά οξυμένου προβλήματος".
Για τις αποφάσεις της διυπουργικής
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της σημερινής διυπουργικής σύσκεψης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάστηκε "έναν άμεσο επιχειρησιακό σχεδιασμό" και ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούν:
- Στον διαρκή συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων για την ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών, την ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, την ενίσχυση των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων και τη δυνατότητα της ταχύτερης δυνατής μετακίνησης τους από τα νησιά προς τον ηπειρωτικό χώρο.
- Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την άμεση συγκρότηση της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής -τις επόμενες ημέρες όπως είπε ο πρωθυπουργός- που προβλέπει το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, δια μέσου της οποίας να μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα τα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια, τόσο για την ασφάλεια των συνόρων όσο και για την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό.
- Στην ανάληψη όλων των δυνατών πρωτοβουλιών για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, με διαβήματα τόσο προς την ΕΕ όσο και προς τον ΟΗΕ, με την ενίσχυση της συνεργασίας και των διπλωματικών επαφών με όμορες χώρες και ειδικότερα με την Τουρκία.
- Στην ανάληψη ευρύτερων πρωτοβουλιών ενημέρωσης, τόσο των κυβερνήσεων όσο και των λαών της Ευρώπης, για το βάθος και τις επιπτώσεις του προβλήματος που σήμερα αντιμετωπίζει η Ελλάδα και
- Στη λήψη όλων των πρωτοβουλιών για την ενεργοποίηση των υφιστάμενων κρατικών δομών, αλλά και την κινητοποίηση των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και την αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, εθελοντών, αλληλέγγυων πολιτών, που έχουν ήδη αναλάβει σημαντική δράση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
Για τους πρόσφυγες στο Πεδίον του Άρεως
Αναφερόμενος στο πρόβλημα με τους πρόσφυγες στο Πεδίον του Άρεως, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι "υλοποιείται εντατικά η διαδικασία μετεγκατάστασής τους, από όλες τις υπηρεσίες του κράτους".
Αναγνώρισε ότι υπήρξε μια καθυστέρηση που αφορούσε "την ανάγκη να βρεθεί ο χώρος στα όρια της πόλης, που να είναι προσβάσιμος στους πρόσφυγες, αλλά ταυτόχρονα να μην είναι και χώρος αμιγούς κατοικίας" και στην ανάγκη ο χώρος αυτός να αποκτήσει ηλεκτροδότηση, ύδρευση και αποχέτευση.
"Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος φιλόξενος όπου οι πρόσφυγες θα διαμένουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας, υγιεινής και ανθρωπισμού" επισήμανε.