ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΟΥ Ρ.Τ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Οι Κούρδοι «ανατινάζουν» και την οικονομία της Τουρκίας, αφού τα χτυπήματα των μαχητών του PKK προκαλούν κλίμα τρόμου και πανικού εντός της χώρας και βαρύ πλήγμα για τον τουρισμό. Μέσα σε λίγους μήνες χάθηκαν περισσότερα από 8 δισ. δολάρια, ενώ οι επιλογές του Ρ.Τ. Ερντογάν και η πολιτική αστάθεια επιτείνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Κι αυτά τη στιγμή που αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών που χάνουν τη ζωή τους από τα αντίποινα των Κούρδων για τους βομβαρδισμούς σε Ιράκ και Συρία.
Όπως αναφέρουν Τούρκοι αναλυτές το τέλος της εκεχειρίας μεταξύ της Τουρκίας και του «ΡΚΚ» συνιστά σοβαρό πλήγμα για την οικονομία της χώρας, η οποία βρίσκεται ήδη σε δυσχερή κατάσταση. «Η μη επίτευξη συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, περίπου 2 μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές -που σηματοδοτήθηκαν από την απώλεια της αυτοδυναμίας του ΑΚP- καθώς και η έξαρση βίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στους οικονομικούς κύκλους», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Ο τουρισμός και το εμπορικό ισοζύγιο είναι τα πρώτα θύματα αυτής της κατάστασης. Σύμφωνα με τον Inan Denir, επικεφαλής οικονομολόγο της Finansbank, επί μία δεκαετία, η Τουρκία παρουσιαζόταν ως ηγέτιδα χώρα των αναδυόμενων κρατών, με ποσοστό ανάπτυξης που μερικές φορές ανήλθε και σε 10%. Μετά την παγκόσμια κρίση του 2008-2009, η οικονομία της ανάκαμψε γρήγορα, ωστόσο εδώ και 3 έτη επιβραδύνεται.
Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 2,4% και η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε. Σύμφωνα με τον Demir, η κυβέρνηση θα είναι δύσκολο να πετύχει τον στόχο της για ανάπτυξη της τάξεως του 4% για το 2015. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωσε τις σημαντικότερες απώλειες συγκριτικά με την πλειονότητα των άλλων αναδυόμενων χωρών.
Ο τουρισμός, που αποτελεί σημαντικό τομέα της οικονομίας έχει υποστεί βαρύ πλήγμα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης σε Συρία και Ιράκ, τα τουριστικά έσοδα της Τουρκίας σημείωσαν το α’ εξάμηνο του 2015 πτώση της τάξεως του 9%, καθώς ανήλθαν σε 12,5 δις $ έναντι των 13,7 δις $ της αντίστοιχης περιόδου του περασμένου έτους.
Οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες τους τελευταίους μήνες καθώς τα αντίποινα των Κούρδων που δέχονται επιθέσεις από την Τουρκία στο Ιράκ και στη Συρία δημιουργούν κλίμα αναστάτωσης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται πολλές ακυρώσεις ταξιδιών προς την Τουρκία. Μην ξεχνάμε πώς το PKK έχει χτυπήσει και μέσα στην Κωνσταντινούπολη γεγονός που δημιουργεί πανικό στα τουριστικά γραφεία.
Παρόμοια εικόνα υπάρχει και για τις εξαγωγές, οι οποίες την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου σημείωσαν πτώση στα 73,3 δις $, έναντι των 80 δις της αντίστοιχης περιόδου του 2014.
Για τον οικονομολόγο Gungor Uras, οι αδυναμίες των δύο ανωτέρω τομέων θα αποβούν επιζήμιες για τη βιομηχανική παραγωγή της Τουρκίας. «Η πολιτική αστάθεια είναι ότι χειρότερο για τους ξένους επενδυτές» επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής, S. Demirtas. «Η Τουρκία οφείλει τη θαύμα της στη μαζική εισροή ρευστότητας. Αν αυτό δεν είναι πλέον εφικτό, τότε υφίσταται έκδηλος κίνδυνος για την οικονομία» επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής, θεωρώντας πιθανή τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, κάτι που ενδέχεται να παρατείνει την αβεβαιότητα.
Η πολιτική του σουλτάνου Ερντογάν που θέλει να παίξει το ρόλο μίας περιφερειακής υπερδύναμης οδηγεί την Τουρκία σε οικονομική κρίση (πολλοί είναι αυτή που πιστεύουν πώς η οικονομία της γειτονικής χώρας είναι μία φούσκα που σύντομα θα σκάσει), αλλά τι βασικότερο είναι πώς τη φέρνει πιο κοντά στη συρρίκνωση των συνόρων της με τη δημιουργία ενός κράτους Κούρδων.
pronews.gr