ΤΟ GREXIT ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Σαφές μήνυμα στο Βερολίνο στέλνει το ΔΝΤ αποφασίζοντας χθες μετά από μία δίωρη συνεδρίαση πώς θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, αλλά με βασικές προϋποθέσεις πώς το χρέος θα καταστεί βιώσιμο και μετά από τα τρία χρόνια του η Ελλάδα θα είναι σε θέση να βγει και πάλι στις αγορές. Το μήνυμα έχει αποδέκτη ωστόσο και την ελληνική κυβέρνηση, αφού πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Σημειώνεται πώς το ΔΝΤ στη μελέτη του για το ελληνικό χρέος είχε προτείνει «κούρεμα» κατά τουλάχιστον 30% και περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Η κατάσταση ωστόσο έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο για την ελληνική οικονομία και ίσως αυτό, τώρα, να μην είναι αρκετό.
Η Κριστίν Λαγκάρντ μετά την «πιστολιά» που έφαγε τον περασμένο Ιούνιο κοιτάζει προς το Βερολίνο και λέει πώς εφόσον ο κ. Σόιμπλε θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας τότε θα πρέπει να αποδεχθεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αλλιώς… Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Γιατί αν αρχίσουν και πάλι οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών τότε πάλι οι Έλληνες πολίτες θα την πληρώσουν.
Μόνο που αυτή τη φορά η κατάσταση είναι οριακή και πολύ πιο κοντά στο Grexit. Πόσο μάλιστα όταν το plan B του Γιάνη Βαρουφάκη γίνεται πεποίθηση σε όλο και περισσότερες χώρες, ειδικά του Ευρωπαικού Νότου, που δεν αντέχουν άλλο την πολιτική λιτότητας που επιβάλει η Γερμανία για να ηγεμονεύσει την Ε.Ε.
Τα ξημερώματα λοιπόν, το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έδωσε το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή του διεθνούς οργανισμού στις διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα στην Ελλάδα, σε ένα πρώτο αλλά απαραίτητο βήμα από όσα πρέπει να γίνουν για μία νέα συμφωνία έκτακτης χρηματοδότησης προς την χώρα.
Η συνεδρίαση ήταν απαραίτητη για να τοποθετηθεί το συμβούλιο στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα, αλλά και για έναν ακόμη, πιο άμεσο, λόγο: Προκειμένου να μεταβεί σήμερα στην Αθήνα η νέα επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Στόχος της τεχνικής αποστολής του Ταμείου είναι να συλλέξει στοιχεία ώστε να εξακριβώσει την κατάσταση της οικονομίας, και στη συνέχεια να κάνει προτάσεις βάσει των οποίων θα διαμορφωθεί, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, το νέο πρόγραμμα.
Η εκτίμηση του προσωπικού του είναι ότι τα στοιχεία θα υπολείπονται των στόχων του υπάρχοντος προγράμματος, ωστόσο η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το Ταμείο θέλει να βοηθήσει και δεν προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με αρνητική προδιάθεση.
Μία πολυσέλιδη έκθεση, (20 σελίδων) που παρουσίασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πολ Τόμσεν στο συμβούλιο σημείωνε την αποτυχία των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αν και τόσο ο ίδιος όσο και η κυρία Λαγκάρντ παραδέχθηκαν την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, και μάλιστα σε συνθήκες ύφεσης.
Η θετική εντύπωση, ωστόσο, μετριάσθηκε από την επισήμανση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου ότι προσπαθούσε επί τρεις ώρες να πείσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή 12 Ιουλίου ότι το Ταμείο είναι χρήσιμο να συμμετέχει στο πρόγραμμα - κάτι που κατάφερε όταν ο κ. Τσίπρας τελικά αντιλήφθηκε ότι αποτελεί αντίβαρο στους Ευρωπαίους και είναι σύμμαχος της χώρας στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Χθες, ακόμη και οι πιο απρόβλεπτοι ή ανεξάρτητοι εκτελεστικοί διευθυντές όπως ο Ρώσος, ο Βραζιλιάνος και ο Νοτιοαφρικάνος, ήταν μεν θετικοί να προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα και να μετριασθεί η λιτότητα, ωστόσο τόνισαν ότι και το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι αξιόπιστο – ότι δηλαδή το Ταμείο θα διασφαλίζει ότι θα πάρει πίσω τα λεφτά του.
Έτσι, στο συμβούλιο παρουσιάσθηκαν τέσσερα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας: 1. βιώσιμο χρέος 2. βιώσιμο ισοζύγιο πληρωμών 3. προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη και 4. προοπτική εξόδου στις αγορές στο τέλος του προγράμματος.
Σε σχέση με το χρέος, μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πώς οι Ευρωπαίοι αποδέχονται πλέον την ανάγκη της αναδιάρθρωσής του. Το ερώτημα είναι σε τι βαθμό και με τι κόστος για τους πολίτες.
defencenet.gr