Aνοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για ένα "κούρεμα" καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ που θα ήταν το τέλος όλων των ελληνικών επιχειρήσεων και η πλήρης καταστροφή των παραγωγικών μέσων της χώρας, εάν οι ελληνικές τράπεζες δεν χρηματοδοτηθούν άμεσα μέσα στο φθινόπωρο ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστιάν Νουαγιέ!
Μάλιστα εκτίμησε ότι μια πρώτη ένεση κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες θα ήταν επιθυμητή για τη σταθεροποίηση του κλάδου χωρίς να περιμένει κανείς τα αποτελέσματα των τεστ που θα κάνει η ΕΚΤ το φθινόπωρο για να προσδιορίσει τις ακριβείς τους ανάγκες!
Στην ερώτηση για κούρεμα καταθέσεων με το μοντέλο της Κύπρου απάντησε πως πρέπει να αποσαφηνιστεί όσο συντομότερα γίνεται!
Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Νουαγιέ υποστηρίζει ότι η πρώτη δόση του νέου σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης στο πλαίσιο της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου πρέπει να δοθεί αμέσως μετά την υπογραφή του σχεδίου στήριξης ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της που αναμένεται στις 11 Αυγούστου.
«Είναι επείγουσα ανάγκη να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για να επιστρέψουν οι καταθέσεις», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το εάν θα πρέπει να ζητηθεί η συνεισφορά των καταθετών, όπως έγινε στην Κύπρο το 2013, δήλωσε ότι πρόκειται «για μια από τις πτυχές που πρέπει να αποσαφηνιστεί όσο συντομότερα γίνεται, εάν είναι δυνατόν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».
Από την πλευρά του, δήλωσε ότι είναι ενάντια στην ιδέα του να προσφύγει κανείς στους μεγάλους Έλληνες καταθέτες, επειδή σήμερα στην πλειονότητά τους είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις!
''Αυτό θα κατέστρεφε τα παραγωγικά μέσα της χώρας, η θέση αυτή είναι ευρέως αποδεκτή στο συμβούλιο των διοικητών της ΕΚΤ''.
Η εμπλοκή με το ΔΝΤ προκαλεί καθυστέρηση στην άφιξη στην Αθήνα του κλιμακίου των τεσσάρων διαπραγματευτών με την ελληνική κυβέρνηση για τη νέα συμφωνία και προκαλεί μεγάλες ανησυχίες στην κυβέρνηση.
Συμφωνα με πληροφορίες, ο φόβος που υπάρχει πλέον είναι να μην είναι εφικτή η συμφωνία αρκετά πριν από τις 20 Αυγούστου και να εξ’ αυτού του λόγου να καταστεί αναγκαίο ένα νέο δάνειο γέφυρα και νέα προαπαιτούμενα για τη χορήγησή του κάτι που η κυβέρνηση απεύχεται με όλες τις δυνάμεις της για λόγους εσωτερικής πολιτικής, αλλά και εσωκομματικών συσχετισμών και εξελίξεων στο ΣΥΡΙΖΑ.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι δεν θα έρθει στην Αθήνα η διαπραγματευτής Ντέλια Βελκουλέσκου (η αποκαλούμενη και Δρακουλέσκου στην Κύπρο) γιατί δεν υπάρχει σχετικό αίτημα από την κυβέρνηση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο δανειακό πρόγραμμα και γιατί δεν υπάρχει ακόμα σαφής δέσμευση των Ευρωπαίων για ρύθμιση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε εμπλοκή αφού η Κομισιόν ανέβαλε και αυτή την αποστολή του δικού της εκπροσώπου, ενώ ανέλαβε και πρωτοβουλίες για να αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν για το ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της αναμένεται να κάνει (αν δεν έχει ήδη κάνει) την αίτηση, οπότε το ελληνικό εμπόδιο αίρεται.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά οι τέσσερις εκπρόσωποι (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM) θα έρθουν στην Αθήνα τη Δευτέρα. Ως τότε η διαπραγμάτευση ή καλύτερα η διαβούλευση γίνεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στη σύναψη της τελικής συμφωνίας.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα είναι έτοιμη πριν από τις 15 Αυγούστου ώστε να εγκριθεί από τα κοινοβούλια χωρών η απαιτούμενη έγκριση και να εκταμιευτούν τα πρώτα χρήματα πριν από τις 20 Αυγούστου για να πληρωθεί το ομόλογο των 3,2 δις. ευρώ που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα υπάρξει ένα νέο δάνειο γέφυρα από τον EFSF και σε αυτή την περίπτωση
δεν αποκλείεται (αντίθετα είναι πάρα πολύ πιθανό) οι δανειστές να ζητήσουν να ψηφιστούν νέα προαπαιτούμενα τα οποία θα φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.
Δεν έχουν πλέον οι Έλληνες πολίτες μεγάλες καταθέσεις καθώς "ροκανίστηκαν" από 5 χρόνια μνημονίων. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα προκαλέσει "κούρεμα" στις καταθεσεις των επιχειρήσεων και την πλήρη καταστροφή του ελληνικού παραγωγικού ιστού.
Την θέση τους βέβαια θα την πάρουν ξένες πολυεθνικές, μάλλον γερμανικές, μήπως είναι και αυτό μέσα στα σχέδια των Ευρωπαίων "γκανγκστερ";
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr