12.7.15

Ενωμένα Κράτη των Βαλκανίων. Το όραμα του Ρήγα Φεραίου στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα.



Γράφει η Ευρυδίκη Λειβαδά*

Την ιστορική αυτή περίοδο που όλη η Ευρώπη «βράζει» και είναι βέβαιο πως, τα σαθρά «πόδια» που την στηρίζουν είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσουν, και με δεδομένο πως έχουμε πρωθυπουργό αντάξιο της Ελλάδας, κρίνω πως έφθασε η κατάλληλη στιγμή να στραφούμε προς όλους τους βαλκάνιους λαούς και να θέσουμε σε εφαρμογή το όραμα του μεγάλου Ρήγα Φεραίου.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι κατά καιρούς «Μεγάλες Δυνάμεις» πυροδοτούσαν, αιώνες τώρα, τις σχέσεις των λαών στα Βαλκάνια κι έστρεφαν τον έναν λαό απέναντι στον άλλο. Η κ. Μέρκελ, μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων, βρήκε χρόνο να επισκεφθεί την Αλβανία. Ε, αυτό «κάτι» λέει.
Με τα Βαλκάνια δεν μας ενώνει η γλώσσα –στη σύγχρονη μορφή της, για να μην αναφερθώ στις δωρικές ρίζες-. Μας ενώνουν όμως κοινά ήθη, έθιμα, παραδόσεις. Με συγκεκριμένα κράτη μάς ενώνει και το θρησκευτικό δόγμα (πέραν των διασκορπισμένων ορθόδοξων μειονοτήτων, Ορθοδοξία έχει η Ρουμανία, η Σερβία, και μεγάλο μέρος της Βουλγαρίας ).
Με την  Ευρώπη δεν έχουμε κοινά στοιχεία. Ούτε κοινά ήθη, ούτε έθιμα, ούτε παραδόσεις, ούτε και κοινό δόγμα.  Με την Γαλλία έχουμε ιστορική αλληλουχία (μέσω του Διαφωτισμού, Γαλλική Επανάσταση, Ελληνική Επανάσταση), ενώ άξιος αναφοράς είναι ο Φιλελληνισμός (και στη Μ. Βρετανία και στη Βαυαρία). Όμως η πορεία της Ιστορίας, μας έχει διδάξει πως αυτές οι Μεγάλες Δυνάμεις της Δύσης, πάντα σχεδιάζαν να ποδηγετήσουν την Ελλάδα. Ό,τι ακριβώς βιώνουμε και σήμερα, που αφού μας τσάκισαν με τα δικά τους «όπλα», έρχονται να μας προσφέρουν «ανθρωπιστική βοήθεια» (sic)! 
Είναι αυτονόητη η γεωστρατηγική σημασία της Χερσονήσου του Αίμου, αρχής γενομένης της πατρίδας μας. Στα χέρια της συγκεκριμένης κυβέρνησης βρίσκεται τώρα η έναρξη διαλόγου με όλους τους βαλκάνιους λαούς. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε αυτό και μπορούν να βοηθήσουν.
Ας το τολμήσει πρώτος ο πρωθυπουργός μας. Ας μελετήσει το μεγαλόπνοο και προφητικό σχέδιο του Ρήγα. Ας μελετήσει το όραμα του Ρήγα. Την Mεγάλη Χάρτα του Ρήγα. Είναι βέβαιο πως αν ενστερνησθεί την ιδέα, θα την υλοποιήσει και η Ελλάδα θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στην Ευρώπη –γιατί γεωγραφικά εκεί ανήκει-, στην Ανατολή, στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.



__________________________________________________________




Η Ευρυδίκη Λειβαδά* 
γεννήθηκε στο Αργοστόλι. Σπούδασε πληροφορική σε βρετανικό πανεπιστήμιο και μουσική στο Εθνικό Ωδείο. Εργάστηκε σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε τράπεζα, από όπου παραιτήθηκε για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή. Από τα μαθητικά της χρόνια ανέπτυξε πολιτιστικές δραστηριότητες. Συμμετείχε στην ιδρυτική-εκδοτική ομάδα του πολιτιστικού περιοδικού Πνοή, έλαβε μέρος σε τρεις ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής –το 1978 και 1979 (Παλαιό Φάληρο) και το 2001 (Αργοστόλι)–, ενώ παράλληλα έδινε ρεσιτάλ πιάνου σε Αθήνα και Κεφαλλονιά. Έχει συγγράψει ιστορικές μονογραφίες και μελέτες τοπικού ενδιαφέροντος. Μεταξύ αυτών τα έργα: Ντε Φούκα: O Κεφαλλονίτης τυχοθήρας του 16ου αιώνα, Ανεμομάχοι μύλοι Κεφαλλονιάς - Ιθάκης, Κεφαλλονιά: Το Κάστρο τ’ Αη-Γιώργη (και στην αγγλική), Δήμος Αργοστολίου, Παγκεφαλληνιακός Γυμναστικός Σύλλογος, Αργοστόλι: Η ιστορία της πόλης, Αρχαίοι μύθοι και θρύλοι της Κεφαλληνίας και της Ιθάκης (δίγλωσσο), Στο Κάστρο τ’ Αη-Γιώργη και στην Παναγιά στα Σίσσια, Σύντομη ιστορία Κεφαλληνίας – Από την προϊστορία στον 20ό αι. (και στην αγγλική), Μέρες οργής – Dies Irae, Άννινοι – Βαλέττα, καθώς και τα ιστορικά μυθιστορήματα Fabula (εκδ. Α. Α. Λιβάνη – Αθήνα 2004) και Στα Στενά της Χίμαιρας (εκδ. Κέδρος – Αθήνα 2007). Το τελευταίο αυτό έργο εντάχθηκε στη Short List του ΥΠΠΟ 2008 και μεταφράστηκε στην αγγλική με χορηγία του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος». Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 αρθρογραφεί σε αθηναϊκές και τοπικές εφημερίδες, στο περιοδικό Εφοπλιστής και στην Ιστορία των εκδόσεων Πάπυρος. Από το 1998 εκδίδει τη βραβευμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού Πολιτιστική Επετηρίδα «Οδύσσεια» και διατηρεί σήμερα τη διαδικτυακή της εκδοχή (www.odusseia.gr), έχει συνεργαστεί με εκπομπές-ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Τηλεόρασης και συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια. Έχει υπηρετήσει ως ειδικός σύμβουλος στο Δήμο Αργοστολίου και είναι μέλος στον Οργανισμό για τη Διαχείριση του Ελληνικού Λόγου (ΟΣΔΕΛ), στο Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων (ΙτΕΜ), στην Εταιρεία Προστασίας Φύσεως Κεφαλλονιάς - Ιθάκης (ΕΠΦΚΙ), στο Σύνδεσμο Ιστορικών Συγγραφέων Ελλάδος και είναι ιδρυτικό μέλος στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Απόλλων Μουσηγέτης».