"ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ" ΚΑΙ ΟΔΟΙ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Με τα capital controls και τις κλειστές τράπεζες που επέβαλε η ΕΚΤ έγιναν πραγματικότητα οι χειρότεροι φόβοι των Ελλήνων. Από εδώ και πέρα όμως τι γίνεται; Πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες και πώς;
Τι θα συμβεί αν η ΕΚΤ δεν αρχίσει πάλι την δανειοδότηση των τραπεζών;
Η ΕΚΤ, μέχρι τώρα, έχει παγώσει την έκτακτη γραμμή βοήθειας, αλλά δεν απαιτεί από τις τράπεζες να της πληρώσουν τα 116 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού αυτό θα έφερνε αμέσως τις τραπεζες υπό τον έλεγχο του EFSF (βάσει της αλυσίδας των δανείων, εκτός από τις ελληνικές τράπεζες και οι μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες που επιβιώνουν από τα τραπεζικά δάνεια).
Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδας θα έπρεπε να τραβήξουν τα colleteral των τραπεζών και τότε αυτές θα οδηγούντο στην εθνικοποίηση εν όψει εισαγωγής παράλληλου νομίσματος. Εκτός και αν πάμε σε "κούρεμα" με την μορφή της έκτακτης φορολογίας που ζητεί, σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες, η ΕΚΤ!
Αρα οι εναλλακτικές είναι τρεις: Είτε η επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος μέσω νέου δανείου από τους πιστωτές, είτε εθνικοποίηση ή εισαγωγή νέου παράλληλου νομίσματος, είτε "κούρεμα" με την μορφή εκτακτης φορολογίας
Το πιθανότερο είναι η Αθήνα για να προλάβει να τεθούν οι τράπεζες και η βαριά βιομηχανία της χώρας υπό τον έλεγχο των ξένων, θα προχωρήσει σε κρατικοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας αλλιώς ΕΚΤ και ΕFSF θα μπορέσουν σε μερικές μέρες, ακόμα και σε μόλις 48 ώρες, να προχωρήσουν, με τη βοήθεια της Κεντρικής Τράπεζας, σε εκκαθάριση των εμπορικών τραπεζών.
Λόγω φυσικά του χρέους των 89 δις στον ELA και 37 δισ. στην ΕΚΤ. Αυτό το ποσό είναι περίπου ίσο με το ποσό των καταθέσεων στις ιδιωτικές τράπεζες το οποίο είναι 124 δισ. ευρώ.
Γιατί είναι κλειστές οι τράπεζες;
Διότι έχουν ξεμείνει από μετρητά λόγω των αθρόων εξαγωγών χρήματος που προκάλεσε η αβεβαιότητα στην οικονονία ειδικά μετά τον περασμένο Οκτώβριο, απ'όταν και βγήκαν 70 δισ. ευρώ στο εξωτερικό. . Συνολικά υπάρχουν 120 δισ. ευρώ καταθέσεις. Η ΕΚΤ έχει προσδιορίσει τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών μεταξύ 20 και 45 δισ. ευρώ.. Επιπλέον, από την Κυριακή «πάγωσε» ο ELA. Εξ αυτού του λόγου, επιβλήθηκαν τα capital controls και οι καταθέτες δεν μπορούν να λάβουν πάνω από 60 ευρώ ανά λογαριασμό.
Πόσο γρήγορα θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες;
Αλλο το άνοιγμα των τραπεζών και άλλο το capital control. Η κυβέρνηση λέει πως θα ανοίξουν εκ νέου λίγο μετά το δημοψήφισμα και οι δανειστές προτρέποντας τους Ελληνες να ψηφίσουν "Ναι", το ίδιο λένε αλλά αυτό είναι αδύνατο αε ότι αφορά την άρση του capital control.
Χωρίς τον ELA από την ΕΚΤ, οι τράπεζες να κλονιστούν από την απόσυρση των καταθέσεων αν ανοίξουν. Oι τράπεζες μπορεί να ανοίξουν για διαδικαστικά θέματα, αλλά η άρση των capital control είναι άγνωστο πότε θα γίνει.
Η τάση την περασμένη Δευτέρα ήταν 10 δισ. ευρώ για άμεση απόσυρση και τώρα θα φτάσει τα 20 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Χωρίς συμφωνία, η ΕΚΤ δεν θα δώσει στην Ελλάδα χρήματα έκτακτης ανάγκης. Ούτε "ναι" ούτε "όχι" οι τράπεζες μπορεί να ανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα γιατί η οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει (χρειάζονται εισαγωγές προϊόντων) αλλά το capital control θα διατηρηθεί. Απλώς τα 60 ευρώ μπορεί να αυξηθούν σε 80 ή 100 ανά ημερήσια ανάληψη προϊόντος του χρόνου. Μέχρι να υπάρξει αντιστροφή της τάσης καταθέσεων-αναλήψεων, το capital control θα διατηρηθεί.
Εδώ ανοίγει ο δρόμος για το παράλληλο νόμισμα ή για "κούρεμα" καταθέσεων από το πρώτο ευρώ ή από ένα ορισμένο ποσό και πάνω (π.χ. 3.000 ευρώ και πάνω).
"Κούρεμα" για κάτω από 100.000 ευρώ απαγορεύεται, αλλά η νομική υπηρεσία της ΕΚΤ αποφάνθηκε ότι μπορεί να υπάρξει έκτακτη άπαξ φορολόγηση μέχρι ποσοστού 30% περίπου. Η κυβέρνηση δεν θα το δεχθεί, αυτό είναι βέβαιο γιατί εδώ χρειάζεται την νομοθετική συγκατάθεσή της.
Όταν οι τράπεζες θα ανοίξουν, οι καταθέτες θα μπορούν να σηκώσουν τα χρήματά τους;
Μόνο σταδικά θα τους επιτραπεί να γίνει κάτι τέτοιο και αυτό δεν ξέρουμε πότε θα γίνει. Αν υπάρξει πολιτική σταθερότητα και ισχυρή υποστήριξη από την ΕΚΤ, τότε η πίεση από τις εκροές καταθέσεων θα υποχωρήσει. Αλλά αυτό δεν είναι απόλυτα σίγουρο. Θα χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες ή να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αναδιάρθρωσή τους ή εθνικοποίηση των τραπεζών
Θα χάσουν χρήματα οι καταθέτες;
Εξαρτάται και πάλι από τις διαθέσεις της ΕΚΤ (βασικά του Βερολίνου). Το κεφάλαιο μιας τράπεζας είναι η διαφορά μεταξύ των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της. Μεταξύ του τι έχει και τι χρωστάει. Υπάρχουν, πάνω κάτω, δύο τρόποι για να αυξήσει το κεφάλαιό της μια τράπεζα.
Να μειώσει τις υποχρεώσεις της ή να αυξήσει τα περιουσιακά της στοιχεία. Η «ένεση» μετρητών έρχεται όταν κάποιος δίνει μετρητά και ως αντάλλαγμα λαμβάνει μετοχές της τράπεζας.
Σε καταστάσεις σαν την σημερινή αυτό θα μπορούσε να το κάνει η κυβέρνηση μόνο που δεν έχει χρήματα. Επομένως θα πρέπει να δανειστεί από τους πιστωτές της ή να πάει σε νέο παράλληλο νέο νόμισμα
Άλλος τρόπος είναι να μειώσει το παθητικό της. Οι κανόνες της ΕΕ απαιτούν τέτοια μέτρα, αλλά όχι στις καταθέσεις, Σε περίπτωση αναδιάρθρωσης «σκουπίζονται» οι μέτοχοι και μετατρέπονται σε μέτοχοι της τράπεζας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κάτι για να σκουπιστεί αφού οι μέτοχοι και πρώην ιδιοκτήτες των ελληνικών τραπεζών (που εξακολουθούν όμως να έχουν την διοικήσή τους) δηλώνουν "άφραγκοι.
Αυτό που μπορεί συμβεί στη χειρότερη περίπτωση είναι να χρειαστεί ανακεφαλαίωση και αναδιάρθρωση στις ελληνικές τράπεζες, κάποιος θα πρέπει να δανείσει χρήματα στις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό οι πιστωτές δηλώνουν ότι δεν έχουν διάθεση να το κάνουν - τουλάχιστον στο σύνολο των 45 δισ. που υποστηρίζουν ότι χρειάζονται οι τράπεζες - θα χρησιμοποιηθούν τα λεφτά των καταθέσεων ή θα ζητηθούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικό ¨κούρεμα" των καταθέσεων μέσω έκτακτης εφ'άπαξ φορολογίας.
"Kούρεμα" με τους νυν όρους δεν πρόκειται να γίνει γιατί οι καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ είναι ελάχιστες και δεν φτάνουν τα λεφτά για να υπάρξει αναδιάρθρωση στις τράπεζες.
Ετσι θα ζητήσουν "έκτακτη φορολόγηση" της τάξης του 20-35%, ανάλογα με το αν θα υπάρξει νέα δανειοδότηση από την ΕΚΤ. Αλλιώς πάμε σε νέο παράλληλο νόμισμα με τις καταθέσεις σε ευρώ ανέγγιχτες, αλλά με περιορισμό εξαγωγής τους στο εξωτερικό.
defencenet.gr