ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η ψηφοφορία χθες στη Βουλή για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων μέτρων που ζητούν οι δανειστές για να υπογραφεί το τρίτο μνημόνιο επιβεβαίωσε το βαθύ ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Θα προχωρήσει σε διαγραφές διαφωνούντων ρισκάροντας τη διάσπαση και αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να χάσει το κόμμα στο οποίο προεδρεύει ή θα πάει σε εκλογές υπό αμφισβήτηση από μία μεγάλη μερίδα του κόμματος;
Στο σημείο αυτό υπάρχει και ο παράγοντας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το μεσημέρι ο κ. Τσίπρας έχει συνάντηση μαζί της και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, δεδομένου ότι η Πρόεδρος της Βουλής εμφανίζεται ως ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές της κυβέρνησης και της παράδοσης στους δανειστές άνευ όρων. Δεν δείχνει μάλιστα σε καμία περίπτωση πρόθυμη να υπάρξει ανακοχή.
Το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε να διευκολύνει η κ. Κωνσταντοπούλου τον πρωθυπουργό με μία παραίτηση της, προκειμένου να καμφθούν και οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ψηφίζουν τα μέτρα. Η Πρόεδρος της Βουλής ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει τη χάρη στον Α. Τσίπρα και να φύγει έτσι εύκολα, καθώς θεωρεί, όπως αναφέρουν και συνεργάτες της πώς υποκύπτει στους εκβιασμούς των δανειστών.
Προστίθεται λοιπόν ένας ακόμη πονοκέφαλος στον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν είναι σε θέση να ελέγξει το κόμμα και ταυτόχρονα δεν μπορεί να τελεί υπό την αμφισβήτηση της Αριστερής Πλατφόρμας και μιας ακόμη ομάδας βουλευτών. Τα μηνύματα άλλωστε που του έχουν σταλεί είναι συγκεκριμένα τόσο από την Κεντρική Επιτροπή, όσο και από τη Νεολαία του κόμματος. «Δεν θα δεχθούμε διαγραφές».
Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε πως «το ρήγμα στο εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές», προσθέτοντας ότι «θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες συνολικές διαδικασίες προκειμένου να λυθεί το ζήτημα».
Η τοποθέτηση αυτή της κ. Γεροβασίλη, όσο και του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Νίκου Παππά ότι «επιβεβαιώθηκε το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ» ερμηνεύτηκε ως ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Α. Τσίπρα με στόχο τη διαγραφή των διαφωνούντων. Μία τέτοια φήμη υπήρξε και πριν την ψηφοφορία, αλλά κάποιοι την εξέλαβαν ως πίεση να περιοριστούν οι διαρροές.
Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος προειδοποιούσε πώς το θέμα των εσωτερικών διαφωνιών «πρέπει να αντιμετωπιστεί», αλλά «με σοφή διαχείριση από τον κ. Τσίπρα, χωρίς πειθαρχικές διώξεις και μέσα σε πνεύμα συνεννόησης».
Και από την άλλη η Αριστερή Πλατφόρμα μέσω του Παναγιώτη Λαφαζάνη δήλωνε «όλα καλά», πιθανώς γνωρίζοντας πώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να προχωρήσει σε διαγραφές γιατί απλά δεν ελέγχει την Κεντρική Επιτροπή και μία τέτοια κίνηση θα λειτουργούσε ως μπούμερανγκ για τον ίδιο τη στιγμή που θέλει να ολοκληρώσει τη συμφωνία και να πάει μετά σε εκλογές.
«Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο εξής είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η διαπλοκή, η ανθρωπιστική κρίση, το θέμα της αναθέρμανσης της οικονομίας, όπως και η ανασύσταση του πολιτικού συστήματος», συμπλήρωσε η κ. Γεροβασίλη.
Ο Αλέξης Τσίπρας λοιπόν είναι εγκλωβισμένος σε μία πολιτική που ο ίδιος επέλεξε από τη στιγμή που αποφάσισε να συνθηκολογήσει με τους δανειστές για να «φορέσει» το τρίτο μνημόνιο στους Έλληνες πολίτες και να προσχωρήσει και αυτός στους μνημονιακούς.
Το μόνο που τον σώζει πολιτικά είναι πώς η μόνη αντιπολίτευση είναι η εσωκομματική, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πώς δεν είναι αρκετή για να του δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα και να τον θέσει ακόμη και εκτός ΣΥΡΙΖΑ…
defencenet.gr