ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ
Ανεξάρτητοι μεταξύ τους είναι οι σεισμοί που σημειώθηκαν σε Σαμοθράκη, Δωδεκάνησα και Αττική, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, οι οποίοι παρακολουθούν πάντως την εξέλιξη του φαινομένου.
Χθες στην ελληνική επικράτεια καταγράφηκαν τέσσερις σεισμοί πάνω από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, με αποκορύφωμα τη σεισμική δόνηση των 5 βαθμών που σημειώθηκε δύο λεπτά πριν από τη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής μεταξύ Νισύρου και Κω, ενώ μία ώρα νωρίτερα 3,5 βαθμοί αναστάτωσαν την Ανατολική Αττική.
«Μόνο χρονική συσχέτιση υπάρχει μεταξύ των σεισμών στις τρεις αυτές περιοχές», δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. «Δεν προκαλεί ο ένας σεισμός τον άλλον, καθώς βρίσκονται σε τελείως διαφορετικό χώρο και γι' αυτό δεν υπάρχει κάτι που μας ανησυχεί. Στην περιοχή της Σαμοθράκης, με δεδομένο ότι πριν από δύο χρόνια είχαμε σεισμούς εκεί, καθώς και στη Λήμνο έχει εκτονωθεί η δραστηριότητα».
Τρεις απανωτούς σεισμούς έδωσε χθες τα ξημερώματα και το πρωί η ευρύτερη σεισμική περιοχή που σχετίζεται με το ρήγμα της Ανατολίας με επίκεντρο τα τουρκικά παράλια, που έγιναν αισθητοί στη Σαμοθράκη, στην Αλεξανδρούπολη και στις ακτές του Θρακικού Πελάγους.
Η πρώτη δόνηση σημειώθηκε στις 4.26 τα ξημερώματα, με μέγεθος 4,3 Ρίχτερ, και ακολούθησαν άλλη μία στις 5.39 με 4,6 Ρίχτερ και ακόμη μία στις 9.45 με μέγεθος 4,2 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ιμβρου και 50 νοτιοανατολικά της Σαμοθράκης και, σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλη Σκορδύλη, «σχετίζεται με τον τεκτονικό σχηματισμό της βόρειας Ανατoλίας».
Σεισμογενής περιοχή
Οπως είπε στο «Εθνος» ο καθηγητής, ο κλάδος αυτός στο παρελθόν έχει δώσει ισχυρούς και καταστροφικούς σεισμούς. Για παράδειγμα το 1975 σεισμός 6,6 Ρίχτερ ταρακούνησε συθέμελα τη δυτική Τουρκία, με το επίκεντρό του να εντοπίζεται περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χθεσινού και το 1912 άλλα 6,7 Ρίχτερ «χτύπησαν» περίπου 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του χθεσινού.
Οπως είπε στο «Εθνος» ο καθηγητής, ο κλάδος αυτός στο παρελθόν έχει δώσει ισχυρούς και καταστροφικούς σεισμούς. Για παράδειγμα το 1975 σεισμός 6,6 Ρίχτερ ταρακούνησε συθέμελα τη δυτική Τουρκία, με το επίκεντρό του να εντοπίζεται περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χθεσινού και το 1912 άλλα 6,7 Ρίχτερ «χτύπησαν» περίπου 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του χθεσινού.
Αναφορικά με το? τσουνάμι σεισμών που καταγράφηκαν χθες στη χώρα ο κ. Σκορδύλης συνέστησε ψυχραιμία και διαβεβαίωσε ότι η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί το φαινόμενο.
«Είναι φαινόμενα που τρομάζουν τον κόσμο, ειδικά όταν εκδηλώνονται καλοκαίρι σε τουριστικές περιοχές, ωστόσο οι δονήσεις δεν σχετίζονται μεταξύ τους και από αυτή την άποψη πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτήν τη φάση είναι να παρακολουθούμε το φαινόμενο και τη μετασεισμική ακολουθία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 12.58 χθες το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα έγινε αισθητή και στο Ηράκλειο αλλά και στην ανατολική Κρήτη. Η δόνηση, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ήταν εντάσεως 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προερχόταν από απόσταση 52,2 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κω και 29 χιλιόμετρα δυτικά της Νισύρου, ενώ το εστιακό του βάθος προσδιοριζόταν στα 129 χιλιόμετρα.
Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε και στην Αττική, στις 12.03, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 29 χιλιόμετρα Ανατολικά της Αθήνας και μόλις 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νέας Μάκρης. Η δόνηση, μάλιστα, έγινε ιδιαίτερα αισθητή, καθώς το εστιακό βάθος υπολογίστηκε μόλις στα 5 χιλιόμετρα.
Στέλλα Κεμανετζή - Μαρία Ριτζαλέου
ethnos