25.7.15

Υπαρκτός ο κίνδυνος του bail in - Ποιοι και γιατί θέλουν να τιμωρήσουν τους Έλληνες καταθέτες


ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟ Ο Μ.ΝΤΡΑΓΚΙ 

Το «κούρεμα» των καταθέσεων δεν έχει εκλείψει ως ενδεχόμενο ακόμη και αν υπογραφεί τελικώς στις 20 Αυγούστου η συμφωνία με τους δανειστές και την κυβέρνηση. Υπάρχουν μάλιστα κάποιοι οι οποίοι το θέλουν μετ’ επιτάσεως προκειμένου να τιμωρηθεί ο ελληνικός λαός για την επιλογή που έκανε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αλλά και το βροντερό «όχι» το οποίο είπε στο δημοψήφισμα.
 
Ποιοι είναι αυτοί; Οι συνήθεις ύποπτοι. Το Βερολίνο, κάποιες χώρες δορυφόροι της Γερμανίας, όπως και κάποιοι θερμοκέφαλοι των Βρυξελλών. Θεωρούν πως πρέπει να σταλεί ένα ακόμη μήνυμα στην Ελλάδα πώς η Ευρώπη δεν εκβιάζεται και οφείλει να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των γκάνγκστερς. Γιατί οι δανειστές, δεν έχει κανείς αμφιβολία ότι λειτουργούν σαν συμμορία.
 
Ίσως πραγματική επιδίωξη τους είναι να προκαλέσουν μία φυγή των καταθέσεων από τις χώρες του Νότου, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, όπου ο φόβος για την επόμενη ημέρα είναι μεγάλος για να ενισχύσουν οι Γερμανοί τη δική του οικονομία που θεωρείται σταθερή, αν και κάποιοι πιστεύουν πώς η εικόνα είναι εντελέως επίπλαστη.
 
Τους έδωσε άλλωστε το δικαίωμα ο Αλέξης Τσίπρας να πιστεύουν πώς ο ελληνικός λαός μπορεί να ανεχθεί τα πάντα με το μνημόνιο που υπέγραψε ως προαπαιτούμενο και μόνο για να υπογραφεί μία συμφωνία που κανείς δεν είναι βέβαιος πώς θα υλοποιηθεί και τελικώς θα αποτρέψει το Grexit.
 
Ανάχωμα βάζει ωστόσο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και αποκλείει ένα «κούρεμα» των καταθέσεων που βρίσκονται στις ελληνικές τράπεζες. Όχι γιατί ξαφνικά αγάπησε τους Έλληνες, αλλά γιατί τότε θα είναι πλέον σίγουρο το Grexit και το «κανόνι» στην ΕΚΤ, όπως συνέβη και με το ΔΝΤ.
 
Και ο Ντράγκι επ’ ουδενί θέλει κάτι τέτοιο. Αυτός είναι ο λόγος που διαβεβαιώνει τους Έλληνες τραπεζίτες πώς δεν θα γίνει bail in κατά το μοντέλο της Κύπρου δεχόμενος το επιχείρημα που τίθεται και από ελληνικής πλευράς πώς σε μία τέτοια περίπτωση, ακόμη και αν αυτό γίνονταν για ποσά πάνω από 100.000 ευρώ, θα είχε σαν συνέπεια να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και η εμπιστοσύνη όλων των καταθετών προς αυτό.  
 
Από ελληνικής πλευράς μάλιστα προβάλλεται και το ότι δεν μπορούν να τιμωρηθούν αυτοί που κράτησαν τα χρήματα τους στην Ελλάδα, αντί αυτών που έσπευσαν να τις φυγαδεύσουν στο εξωτερικό είτε νόμιμα είτε παράνομα. 
 
Οι ελληνικές καταθέσεις αγγίζουν τα 120 δισ. ευρώ. Από αυτές μόνο τα 30 δισ. ευρώ αφορούν σε ποσά άνω των 100.000 ευρώ και άρα δεν προστατεύονται από την οδηγία BRRD. Ανήκουν δε σε πανεπιστήμια, φορείς του Δημοσίου και επιχειρήσεις και ένα ενδεχόμενο bail in θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας που είναι ήδη βαριά τραυματισμένη από τα capital controls.
 
Τα υπόλοιπα 90 δισ. ευρώ των μικροκαταθετών θεωρητικά είναι διασφαλισμένα αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει… Κι αυτό γιατί όπως έχει ειπωθεί η κυβέρνηση και οι δανειστές έχουν μπροστά τους μία συμφωνία την οποία πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 20 Αυγούστου, προκειμένου να πληρωθεί και η επόμενη δόση προς την ΕΚΤ, και ο δρόμος είναι γεμάτος προβλήματα, τα οποία έχουν φανεί με το καλημέρα.
 
Η δαμόκλειος σπάθη λοιπόν στέκεται πάνω από τις καταθέσεις και ουδείς γνωρίζει αν θα κοπεί το σχοινί και αυτή θα πέσει. Στέλεχος της ΕΚΤ δήλωσε πώς αυτό θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι το Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε τα χέρια των καταθετών είναι δεμένα δεδομένου των capital controls.
 
defencenet.gr