13.7.15

«Λευκός καπνός» και συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής! – Μέρκελ: 86 δισ. ευρώ το πρόγραμμα


Πάνω από 17 ώρες κράτησε η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης που διακόπηκε τέσσερις φορές, καθώς υπήρχαν πολλά αγκάθια που έπρεπε να επιλυθούν.
Τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία γύρω στις 09.30 το πρωί με το ΔΝΤ να παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα. Τα ευχάριστα νέα ανακοίνωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός και ο εκπρόσωπος του Νίκου Αναστασιάδης, ενώ τη συμφωνία επιβεβαίωσε και ο Ντόναλντ Τουσκ που τόνισε ότι η Ελλάδα οδεύει προς το πρόγραμμα του ESM με σημαντικές μεταρρυθμίσεις και χρηματοοικονομική βοήθεια.

Όσον αφορά τα 50 δισ. ευρώ τελικά αποφασίστηκε η έδρα του Ταμείου να είναι στην Αθήνα, τα μισά λεφτά θα δοθούν για το χρέος και τα άλλα στην ανάπτυξη.
Η Άνγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις της τόνισε: «Να εφαρμόσουμε πλέον τις συμφωνίες. Μέχρι τις 15 Ιουλίου να προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα. ΦΠΑ, ΕΛΣΤΑΤ και συνταξιοδοτικό. 86 δισ. ευρώ το πρόγραμμα σε τριετή ορίζοντα. Βιωσιμότητα του χρέους μέσω Ταμείου 50 δισ. ευρώ».
Για το σχέδιο Β’ περί Grexit είπε: «Δεν υπάρχει πλέον σχέδιο Β’. Άλλωστε αυτό για να επιτευχθεί έπρεπε να το ζητήσει η Ελλάδα»
Ο Ολάντ υπογράμμισε ότι « το Ελληνικό κοινοβούλιο θα συνεδριάσει τις επόμενες ώρες για να ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις»
Ο Τουσκ είπε: «Η απόφαση δίνει ευκαιρία στην Ελλάδα να επανέλθει στην τροχιά της οικονομικής υποστήριξης. Υπαρχουν αυστηροι οροι που πρεπει να ψηφιστουν απο κοινοβουλια και το ελληνικο»
Ο Γιούνκερ υπογράμμισε: «Επίπονη η συμφωνία, αλλά επετεύχθη, Επιμέναμε από την αρχή ότι δεν υπάρχει θέμα Grexit».
Ο Ντάισελμπλουμ είπε:« Εργαστήκαμε σκληρά σε πολλά θέματα, όπως της εμπιστοσύνης. Δημιουργία Ταμείου με τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων. Θα χρησιμοποιηθούν για χρέος και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Νέο Eurogroup μετά την ψήφιση των προαπαιτουμένων
Η Λαγκάρντ τόνισε από την πλευρά της: «Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ένα καλό βήμα για επανάκτηση εμπιστοσύνης».
Το φιλμ του μαραθώνιου θρίλερ
Λίγα λεπτά μετά τις 17.00 το απόγευμα της Κυριακής ξεκίνησε Συνόδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, που κρίνει και το μέλλον της Ελλάδας.
Η συνεδρίαση είναι μαραθώνια και έχει ήδη συμπληρώσει 12 ώρες, με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει μάχη για να βελτιώσει την πρόταση που δόθηκε από το Eurogroup για την Ελλάδα. Στις 05.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας παραμένουν σύμφωνα με πληροφορίες δύο βασικά θέματα ανοιχτά με τον Ντόναλντι Τουσκ να ενημερώνει μέσω του εκπροσώπου του πως θα υπάρξει συμβιβαστική πρόταση. Ανοιχτά παραμένουν τα θέματα του ΔΝΤ και το ταμείο περιουσιακών στοιχείων. Οι εταίροι ζητούν δηλαδή περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δις σε ανεξάρτητο ταμείο του εξωτερικού.
Στις 7 το πρωί έγινε διάλειμμα για τις τελικές διαβουλεύσεις, όπως έγραψε σε tweet του ο Μαλτέζος πρωθυπουργός και πραγματοποιείται νέα τετραμερής Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ, η τέταρτη κατά σειρά!
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε διαλείμματα της Συνόδου είναι ιδιαίτερες συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόναλντ Τουσκ. Τα μεγαλύτερα αγκάθια της συμφωνίας φαίνεται πως εξ αρχής ήταν ο ρόλος του ΔΝΤ, η ρύθμιση του χρέους, η λύση στο θέμα της ρευστότητας, οι μονομερείς ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση (ΕΡΤ, δόσεις κ.α.), αλλά και το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων που η πρόταση του Eurogroup προβλέπει να μην βρίσκεται από την Ελλάδα και να ελέγχεται πλήρως από τη χώρα μας.
Όλο το παρασκήνιο
Ο Ντάισελμπλουμ παρέδωσε στους ηγέτες της Ευρωζώνης, το σημείωμα του Eurogroup στο οποίο αναγράφονται οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα μέχρι την Τετάρτη για να αρχίσουν οι συζητήσεις.
Επίσης στο έγγραφο γίνεται λόγος για μεταφορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δις ευρώ σε ένα εξωτερικό ταμείο όπως το Institution for Growth στο Λουξεμβούργο, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν για την μείωση του χρέους, προβλέπει το προσχέδιο του Eurogroup.
Επίσης, υπολογίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στα 82 με 86 δισ. Ευρώ, ενώ θα κληθούν οι Θεσμοί να αναζητήσουν τρόπους για τη μείωση του κενού αυτού μέσω επιτάχυνσης και διεύρυνσης των αποκρατικοποιήσεων.
Τέλος γίνεται αναφορά σε ενδεχόμενο προσωρινού Grexit σε περίπτωση μη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
Οι 12 μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ψηφίσει η κυβέρνηση μέχρι την Τετάρτη:
1. Εξορθολογισμός του ΦΠΑ
2. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης
3. Βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος
4. Θέσπιση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
5. Διασφάλιση της νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
6. Πλήρης εφαρμογή της αυτόματης περικοπής δαπανών
7. Τράπεζα ανάκαμψης και οδηγία ψηφίσματος
8. Ιδιωτικοποίηση στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
9. Αποφασιστική δράση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
10. Ανεξαρτησία του οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ
11. Αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης
12. Επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα (στο έγγραφο αναφέρονται ως θεσμοί)
CJudbnwUEAA1sI2
Έλληνες αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν στο AFP ως «πολύ άσχημη» την πρόταση του Eurogroup.
Έλληνας αξιωματούχος που επικαλείται το politico φέρεται να χαρακτήρισε την πρόταση για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων «από άλλο πλανήτη».
Δηλώσεις πριν από τη Σύνοδο
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τόνισε: “Είμαι αισιόδοξος πως μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία σήμερα εάν όλες οι πλευρές το θέλουν.
Είμαι έτοιμος για έντιμο συμβιβασμό. Το χρωστούμε στους λαούς της Ευρώπης που είναι ενωμένοι”.
Άνγκελα Μέρκελ: Δεν θα μας δώσει το eurogroup ένα έγγραφο για να προχωρήσουμε τη διαπραγμάτευση. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη. Θα κάνουμε δύσκολες διαπραγματεύσεις. Εχουν σκληρύνει οι γραμμές. Έχει χαθεί κάτι πιο σημαντικό από ένα νόμισμα. Η εμπιστοσύνη. Δεν θα κάνουμε μία συμφωνία με κάθε κόστος.
Φρανσουά Ολάντ: Το διακύβευμα είναι να δούμε κατά πόσο αύριο θα είναι η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Θέλω να μάθω πολύ συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Πρέπει να σηματοδοτήσουμε ποια είναι η θεώρηση που έχουμε για την Ευρώπη. Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit ή όχι. Ή υπάρχει Grexit ή δεν υπάρχει.
Η Ελλάδα έχει κάνει προσπάθειες. Πρέπει να σηματοδοτήσουμε ποια είναι η έννοια της Ευρώπης. Η Γαλλία θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την επίτευξη συμφωνίας.
Ματέο Ρέντσι: Η κατάσταση είναι πολύπλοκη, αλλά έχει καλυφθεί μεγάλο έδαφος. Όλοι έχουμε δεσμευτεί για μια συμφωνία με την Ελλάδα. Θα κάνουμε το παν για μια συμφωνία. Η απόσταση έχει μικρύνει πάρα πολύ. Έχουμε εντάσεις στην Αίγυπτο, στην Ουκρανία, στην Λιβύη. Πρέπει να δουλέψουμε για την Ευρώπη και να βρούμε λύση για την Ελλάδα.
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Θα προσπαθήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή για μια λύση. Ακόμα κι αν χρειαστεί αγώνας…
Μάρτιν Σουλτς: Είναι ευθύνη των Ελλήνων και των αρχηγών κρατών για το αν κρατηθεί η Ευρώπη με τη μορφή που ξέρουμε
Πρωθυπουργός Ιρλανδίας Κένι: Θα ήθελα να δω άμεσα να εισάγονται νομοθετήματα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Θέση μας είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα ενωμένη, αλλά πρέπει να αποκατασταθεί το θέμα της εμπιστοσύνης. Οι Έλληνες έχουν ενισχύσει τις δεσμεύσεις τους. Είμαστε πρόθυμοι να φτάσουμε σε μια συμφωνία
Βέλγος Πρωθυπουργός Μισέλ:Δεν μας ικανοποιούν απολύτως οι ελληνικές προτάσεις, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε για συμβιβασμό
Ρούτε: Αν δεν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις, το Grexit μπορεί να είναι γεγονός


Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου: Στόχος να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά υπάρχουν όροι
http://ysterografa.gr/