ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΗΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΜΦΘΕΙ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις ότι ο αιμοσταγής υπουργός Οικονομικών, Β.Σόιμπλε θα προσπαθήσει μέχρι τέλους να αποτρέψει με κάθε τρόπο μια συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές, αφού σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι πιθανότητες να εγκριθεί η ελληνική πρόταση είναι 50-50 λόγω Γερμανίας, ενώ το ίδιο μεταδίδουν και οι Financial Times τονίζοντας ότι θα είναι μια "οριακά θετική απόφαση αν οι Έλληνες είναι....τυχεροί!"
ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση με σκοπό να κάμψουν τις αντιδράσεις του Β.Σόιμπλε και να περιορίσουν την ανασύσταση ενός οικονομικού γερμανικού ιμπεριαλισμού. Ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα αποκάλυψε ότι ο Σόιμπλε είναι τόσο αποφασισμένος και έχει προετοιμαστεί εδώ και πολύ καιρό έχοντας στη φαρέτρα του 2-3 σχέδια αντιμετώπισης κάθε έκτακτης κατάστασης που μπορεί να προκύψει, λέγοντας πως προτίμησε να ξοδέψει 800 δισ. ευρώ στα χρηματιστήρια για να στηρίξει το ευρώ παρά να διασώσει την Ελλάδα!
Oι πιστωτές πιστεύουν ότι οι τελευταίες ελληνικές προτάσεις είναι αρκετά θετικές για να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο πακέτο διάσωσης αξίας 74 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο πηγή της ΕΕ.
"Υπήρξε θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος" είπε η συγκεκριμένη πηγή, με το ταμείο διάσωσης της ΕΕ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, να είναι έτοιμος να εξετάσει την παροχή μέχρι και 58 δισ. ευρώ και 16 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που θα αποτελέσουν ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.
Η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η αξιολόγηση του ελληνικού σχεδίου από τους πιστωτές θα πάει τώρα στο Eurogroup του Σαββάτου, αλλά έχει πιθανότητες "50-50" να εγκριθεί λόγω της αντίθεσης από σκληροπυρηνικούς, όπως η Γερμανία που αντιτάσσονται σε οποιαδήποτε ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα.
Η εισήγηση των θεσμών – Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – μπορεί να είναι θετική οριακά για τις ελληνικές προτάσεις, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης στους Financial Times. «Θα είναι μία οριακά θετική απόφαση – αν οι Έλληνες είναι τυχεροί», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει και άλλα μέτρα στο πλαίσιο του 3ετούς προγράμματος από αυτά που έστειλε η κυβέρνηση χθες το βράδυ στους θεσμούς. «Δεν θα ήταν αρκετό να παρουσιάσουν τις προτάσεις του τέλους Ιουνίου σε νέο πακετάρισμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι η εκτίμηση της Αθήνας ότι θα χρειασθεί δάνειο 53,5 δις. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, δεν περιλαμβάνει τα χρήματα που θα έχουν ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποιήσή τους ή για τη χρηματοδότηση των αυξημένων ελλειμμάτων.
Ένας αξιωματούχος εκτίμησε ότι ο τελικός λογαριασμός μπορεί να υπερβεί τα 80 δις. ευρώ.
«H Ευρώπη πνίγεται σε μια κουταλιά νερό. Δεν την συμφέρει να χρεοκοπήσει η Ελλάδα» δήλωσε ο Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα στην ιταλική εφημερίδα Λα Στάμπα. «Το ελληνικό χρέος έχει ύψος τριακοσίων τριάντα δισεκατομμυρίων ευρώ και η Ευρώπη, εξαιτίας της έλλειψης συμφωνίας τις τελευταίες ημέρες, εξανέμισε στα χρηματιστήρια επτακόσια με οκτακόσια δισεκατομμύρια ευρώ», τονίζει ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών.
«Αν δεν υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις οδεύουμε προς τη μείωση των απολαβών, της κατανάλωσης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων» σημειώνει ο Ιταλός κεντροαριστερός πολιτικός, σύμφωνα με τον οποίο «η συνέπεια είναι η βαθμιαία εξέγερση στις πιο φτωχές περιοχές της Ευρωζώνης» και, κατά συνέπεια, «χρειάζεται μια ιθύνουσα τάξη η οποία να αντιληφθεί τους κινδύνους αυτούς».
Ο Ντ’ Αλέμα υποδεικνύει, σε τέσσερα σημεία, τι ακριβώς πρέπει να γίνει με την Ελλάδα: «χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους, ένα δάνειο – γέφυρα, επιμήκυνση των χρονικών ορίων αποπληρωμής, με χαμηλά επιτόκια» διότι «πρέπει να λάβουν όλη υπόψη τους την πραγματικότητα, ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος της».
«H αλληλεγγύη δεν είναι, πλέον μια αξία στην Ευρώπη αυτή. Την Ιταλία, όμως, δεν την συμφέρει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, πρώτα από όλα διότι κανείς δεν είναι σε θέση να υπολογίσει πλήρως τις συνέπειες. Ας μην ξεχνάμε το μάθημα της Lehman Brothers: οι Αμερικανοί ακόμη το μετανιώνουν που δεν την έσωσαν», τονίζει, τέλος, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του ιδρύματος πολιτικών μελετών Italianieuropei.
«Ο Aλέξης Τσίπρας έδειξε θάρρος, το δημοψήφισμα τον ενίσχυσε και αύξησε τη διαπραγματευτική του ικανότητα, όπως προβλέπουν οι κανόνες της πολιτικής» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι.
«Υπήρξε μεγάλη πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και φόβοι της κοινής γνώμης τους οποίους αναγκάσθηκε να ακούσει και η 'Αγγελα Μέρκελ», τόνισε ο Πρόντι, σύμφωνα με τον οποίο «το δημοψήφισμα αποδείχθηκε για τον Έλληνα πρωθυπουργό ένα ισχυρότατο όπλο και τελικά υπερίσχυσε, γενικότερα, η λογική».
«Δεν μπορώ να αποκλείσω, βέβαια, πλήρως την πιθανότητα προβλημάτων, υπάρχει πάντα ο γερμανικός δογματισμός», δήλωσε ο Ιταλός πολιτικός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, και προέβλεψε ότι «θα μπορέσει να εξασφαλισθεί η επιμήκυνση τον ορίων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους χωρίς να παραβιασθεί η γερμανική οικονομική θεολογία».
Ευθείες βολές στην Ευρωπαϊκή Ένωση «έριξε» ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αμφισβητώντας τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ελληνικό πρόβλημα.
«Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να παρέχει υποστήριξη στους εταίρους της, ό,τι και να συμβαίνει. Παρά τις δυσκολίες, που υπάρχουν στην ίδια τη ρωσική οικονομία σήμερα, οι θεμελιώδεις βάσεις της σημερινής οικονομικής μας κατάστασης είναι τέτοιες, ώστε έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Πολύ περισσότερο, σε ορισμένες χώρες παρέχουμε τέτοια βοήθεια».
Τα παραπάνω τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ε.Ε., απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τυχόν βοήθεια στη χώρα μας, κατά την συνέντευξή στην Ουφά της Ρωσίας, μετά το πέρας των Συνόδων Κορυφής της Ομάδας των BRICS και του Οργανισμού της Σαγκάης.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, επεσήμανε ότι μας συνδέουν ιδιαίτερες σχέσεις πνευματικής συγγένειας και θρησκευτική, ιστορική ομοιότητα και ούτω καθεξής. Όμως η Ελλάδα είναι χώρα της Ε.Ε. και στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της διεξάγει μια αρκετά περίπλοκη διαπραγματευτική διαδικασία με τους εταίρους της στην ενοποιημένη Ευρώπη. Ο κύριος Τσίπρας δεν απευθύνθηκε σε μας ζητώντας κάποια βοήθεια. Αυτό είναι εν γένει κατανοητό, διότι οι αριθμοί εκεί είναι μεγάλοι, είπε ο Βλ. Πούτιν.
«Γνωρίζουμε για ποιο πράγμα γίνεται λόγος, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις θεμελιακού χαρακτήρα. Το ζήτημα μάλιστα δεν είναι στα χρήματα. Το ζήτημα έγκειται στις αρχές ανάπτυξης της οικονομίας και στις αρχές επίλυσης αυτών των προβλημάτων με τους εταίρους της (σ.σ. Ελλάδας) στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Έχω ήδη μιλήσει δημόσια σχετικά με αυτό: φυσικά θα μπορούσαμε στους Έλληνες να επιρρίψουμε τα πάντα, όμως εάν υπήρχαν παραβιάσεις στη δραστηριότητά τους, πού ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Γιατί δεν εισηγήθηκε διορθώσεις στην οικονομική δραστηριότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων της Ελλάδας; Γιατί δίνονταν τέτοια προνόμια και δάνεια, επιτρεπόταν να παραμένει τόσο χαμηλή η φορολόγηση σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, γιατί ήταν τόσο μεγάλες οι επιδοτήσεις για τα νησιά; Και ούτω καθεξής. Πού ήταν (σ.σ. οι Ευρωπαίοι) στο παρελθόν; Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει θέμα για συζήτηση και η ελληνική κυβέρνηση έχει επιχειρήματα να διαφωνήσει», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Πέραν τούτου, όταν υπάρχει ένα μεγάλο ισχυρό νόμισμα σε μια ολόκληρη σειρά χωρών με διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας, τότε μια χώρα (σ.σ. όπως η Ελλάδα) χάνει τις δυνατότητες να διευθετήσει τα χρηματιστικά της, την οικονομική της κατάσταση μέσω των συναλλαγματικών μηχανισμών. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποτιμήσει το ευρώ, αλήθεια δεν είναι; Είναι αδύνατο κάτι τέτοιο.
Έχει στερηθεί αυτού του εργαλείου, επίσης έχει στερηθεί της δυνατότητας να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό τουριστών και αυτός είναι ένας από τους βασικούς κλάδους της οικονομίας της Ελλάδας, αν λάβουμε υπόψη τις υποχρεώσεις της ως προς την ζώνη Σένγκεν», υπογράμμισε ο Βλ.Πούτιν.
«Η χώρα είναι αναγκασμένη να περιορίσει τους όγκους παραγωγής αγροτικών προϊόντων, στο βαθμό, που ορισμένα περιοριστικά όρια καθορίζονται από τις Βρυξέλλες, ως προς την αλίευση ψαριών πρέπει να περιορίσει τον εαυτό της, όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα. Δηλαδή, υπάρχουν περιορισμοί, αλλά υπάρχουν και πλεονεκτήματα από την παραμονή στην Ε.Ε., που συνδέονται με την είσπραξη των προνομιακών δανείων, των επιδοτήσεων κ.ο.κ.
Όμως, αυτή είναι κυρίαρχη επιλογή της ελληνικής ηγεσίας και του ελληνικού λαού...» κατέληξε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
O Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου δήλωσε ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της, φαίνεται να είναι πιο κοντά σε μια συμφωνία και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό η χώρα να κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επίσης να γίνει μερική αναδιάρθρωση του χρέους της, που δεν είναι βιώσιμο.
“Αν κοιτάξετε την πρόταση που είναι στο τραπέζι από χθες το βράδυ, σίγουρα φαίνεται ότι σήμερα το πρωί βρίσκονται όλο και πιο κοντά” σε συμφωνια, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λιού είπε ότι «είναι ζωτικής σημασίας το γεγονός ότι η Ελλάδα κάνει πολύ δύσκολα βήματα, και ότι πρόκειται να συμπεριλάβει δύσκολες δημοσιονομικές πολιτικές (και) διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της. Ο στόχος για την Ελλάδα είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου μπορεί το χρέος της να γίνει βιώσιμο και όπου μπορεί να αποκτήσει την ανάπτυξη.”
Ο κ. Λιού είπε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας στις χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να καταλάβουν ότι το ελληνικό χρέος “στη σημερινή του μορφή δεν είναι βιώσιμο. Εγώ πιστεύω, είπε ο κ. Λιού, ότι υπάρχει ανάγκη να κάνετε κάποια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ Ντέβιντ Πιρς, τόνισε χτες ότι αν η Ελλάδα πει «ναι», τότε οι ΗΠΑ δεν θα δεχτούν το "όχι" της Ευρώπης.
defencenet.gr