"ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟ ΛΑΘΟΣ ΑΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΣΕΙ" ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
Στο φως της δημοσιότητας έρχεται το σχέδιο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του χρέους την περασμένη εβδομάδα στις συνομιλίες που είχαν οι Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους δανειστές.
Το ελληνικό σχέδιο έχει ως κεντρική ιδέα ότι το ελληνικό χρέος που σήμερα βρίσκεται στο 175% του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμο και προτείνει την αναδιάρθρωσή του μέσω αναχρηματοδότησης με νέα εργαλεία, όπως η παράταση της διάρκειας του πρώτου μνημονίου, ή τη διασύνδεση του επιτοκίου των δανείων με το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Το σχέδιο προτείνει, επίσης, τη διαγραφή του 50% της συνολικής ονομαστικής αξίας των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το πρώτο σκέλος της πρότασης αφορά τα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης δανειακής σύμβασης, το Μάιο του 2010, και ανέρχονται σε 52,9 δισ. ευρώ. Η Αθήνα προτάσσει ως ιδανική επιλογή τη μετατροπή των δανείων αυτών σε αέναο ομόλογο με επιτόκιο 2% έως 2,5%. Με δεδομένη τη δυσκολία στη μετατροπή των δανείων, ως εναλλακτική πρόταση προτείνει εναλλακτικά την επιμήκυνσή τους για 100 χρόνια.
Το δεύτερο σκέλος της ελληνικής πρότασης αφορά τα δάνεια του EFSF τον οποίο διαδέχτηκε το 2013 ο ESM και ανέρχονται σε 141 δισ. ευρώ Καθώς στην περίπτωση των δανείων του EFSF δεν υφίσταται η δυνατότητα μεταβολής του επιτοκίου, η ελληνική πλευρά προτείνει να διαχωριστούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας, έτσι ώστε το ήμισυ των ομολόγων να αποδίδουν ένα επιτόκιο της τάξης του 5% και το υπόλοιπο σε μια σειρά από ομόλογα μηδενικού επιτοκίου, τα οποία θα αποπληρώνουν το 50% της οφειλής στη λήξη τους.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ήταν καταπέλτης για τους δανειστές και όσους ονειρεύονται πτώση της ελληνικής κυβέρνησης και την ανάδειξη μιας "μαύρης" πραξικοπηματικής μνημονιακής διακυβέρνησης ώστε να εξυπηρετηθούν τα δόλια σχέδια των τοκογλύφων.
"Θαυμάζω εξαιρετικά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την αλλαγή που χρειάζεται η πολιτική στην Ευρώπη και αυτή είναι η βάση για τη δημιουργία νέας συμφωνίας για την Ελλάδα" δήλωσε ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, που συμμετέχει στο διεθνές συνέδριο στους Δελφούς με θέμα την κρίση σε Ελλάδα και Ευρώπη.
"Πήρε τέσσερις μήνες για να κατανοήσει η Ευρώπη πως αυτή η κυβέρνηση δεν είναι σαν τις προηγούμενες και πως εξελέγη στο δρόμο της κατάρρευσης των προηγούμενων κυβερνήσεων και πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα υποστήριξης των προηγούμενων πολιτικών. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, καθώς πλησιάζουμε στη λήξη κάποιων κρίσιμων χρονοδιαγραμμάτων, κανείς θα μπορούσε μόνο να ελπίζει ότι θα υπάρξει προσέγγιση" επισήμανε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.
Υπάρχουν δύο πιθανότητες, είπε ο Γκάλμπρεϊθ. "Η πρώτη είναι ότι πιστεύουν πως αυτή η κυβέρνηση θα πέσει. Σε αυτή την περίπτωση υποπτεύομαι ότι θα καταλάβουν ότι κάνουν λάθος. Στην άλλη περίπτωση θα αντιληφθούν πως έχουν μπλέξει σε μια κατάσταση που βάζουν ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σε κίνδυνο και πάνω από ορισμένες οικονομικές πολιτικές που δεν μπορούν να υπερασπιστούν μπροστά σε οποιοδήποτε λογικο ακροατήριο", τόνισε, προσθέτοντας:
"Αν αυτή η βάση στην οποία πρόκειται να επιμείνουν, δηλαδή στις υποχωρήσεις και στην συνθηκολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης θα συνειδητοποιήσουν για ακόμα μια φορά ότι έχουν κάνει ένα κολοσσιαίο λάθος".
Πριν λίγες μέρες, ο Τ.Γκάλμπριεθ έδωσε αφοπλιστική απάντηση στον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, για την Ελλάδα μέσω του Project Syndicate.
Στο σχετικό κείμενο του Αμερικανού καθηγητή που δημοσιεύτηκε στη γερμανική Tagesspiegel αναφέρει τα εξής:
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, πρόσφατα έκανε μια απλή και σημαντική ερώτηση: «Πόση προσαρμογή πρέπει να κάνει η Ελλάδα και πόση οι διεθνείς πιστωτές;». Αυτό όμως εγείρει ακόμη δύο ερωτήσεις:
Πόση προσαρμογή έχει πετύχει ήδη η Ελλάδα; Έχουν προσφέρει τίποτε οι δανειστές της; Το Μάιο του 2010 η Ελλάδα συμφώνησε σε δημοσιονομική προσαρμογή ίση με το 16% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ προέβλεπε αρχικά ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωνόταν την περίοδο 2010-2011 κατά 5%, θα σταθεροποιούνταν το 2012 και θα αυξανόταν μετά. Όμως, το ΑΕΠ έπεσε 25% και δεν ανέκαμψε. Και επειδή το ονομαστικό ΑΕΠ έπεσε το 2014 και συνεχίζει να πέφτει και σήμερα, ο λόγος χρέους/ΑΕΠ που υποτίθεται ότι θα σταθεροποιούνταν πριν από τρία χρόνια, συνεχίζει να αυξάνεται.
Το ΔΝΤ και οι άλλοι δανειστές υπέθεταν ότι η μαζική δημοσιονομική συρρίκνωση θα είχε μόνο προσωρινή επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα, στην απασχόληση και στη φορολογία και ότι η μείωση των μισθών, των συντάξεων και της απασχόλησης στο Δημόσιο θα αύξανε με μαγικό τρόπο την ανάπτυξη. Η υπόθεση αυτή όμως αποδείχθηκε λανθασμένη. Ο Μπλανσάρ δεν θα έπρεπε να συνεχίζει με το φιάσκο αυτό.
Ωστόσο, εξακολουθεί να επιμένει για τις συντάξεις. Οι συντάξεις αυτές αναλογούν στο 16% του ΑΕΠ της Ελλάδας επειδή η ελληνική οικονομία είναι 25% μικρότερη από όσο ήταν το 2009. Ο Μπλανσάρ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει «πραγματικά αξιόπιστα μέτρα». Δεν θα έπρεπε και το ΔΝΤ να κάνει το ίδιο;
Για να μειωθεί η δαπάνη στις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ θα πρέπει να υπάρξει ονομαστική ανάπτυξη 4% για δύο χρόνια χωρίς να γίνουν άλλες περικοπές. Γιατί να μην υιοθετηθούν «αξιόπιστα μέτρα» για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;
«Οι Έλληνες έλαβαν σκληρές αποφάσεις. Τώρα είναι η σειρά του ΔΝΤ, αρχίζοντας με την παραδοχή ότι οι πολιτικές που επιβλήθηκαν για πέντε χρόνια ήταν καταστροφικές. Η πιο δύσκολη απόφαση για τους άλλους πιστωτές είναι να παραδεχθούν – όπως γνωρίζει το ΔΝΤ – ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Δεν είναι προσαρμογή το να δοθούν νέα δάνεια για την εφαρμογή αποτυχημένων πολιτικών».
Είναι προφανές, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχτεί μια συμφωνία χωρίς βιώσιμη λύση και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω αναδιάρθρωσης του χρέους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρόκειται για μια κακή συμφωνία που θα οδηγεί σε ένα τούνελ χωρίς έξοδο. Για το λόγο αυτό, η μάχη γίνεται στο επίπεδο κουρέματος των δανείων που μας φόρτωσαν για να διασωθούν οι τράπεζες τους. Ο Τ.Γκάλμπριεθ έρχεται να τονίσει στους δανειστές ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι σαν τις προηγούμενες...και αυτό φάνηκε στην Αγία Πετρούπολη...
defencenet.gr