7.6.15

Μετά την άσκηση με τα Mirage 2000-5 μεγάλη αεροναυτική άσκηση Ρωσίας-Αιγύπτου με πραγματικά πυρά νότια Κρήτης και Κύπρου


ΤΟ ΚΑΪΡΟ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΤΟΝ MΕΓΑΛΟ ΣΥΜΜΑΧΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ISIL 

Λίγες ώρες αφ'ότου τα ελληνικά Mirage 2000-5 της 341 Μοίρας αποχώρησαν από την άσκηση με την αιγυπτιακή Αεροπορία στην Αίγυπτο, μια δεύτερη, αεροναυτική, αυτή την φορά, άσκηση με το "βλέμμα" στην Συρία, ξεκίνησαν η Ρωσία και η Αίγυπτος λίγα μίλια νότια της Κρήτης και της Κύπρου κι ενώ το ISIL ενισχυμένο από Κατάρ και Σαουδική Αραβία καταγράφει συνεχείς νίκες σε Λιβύη, Ιράκ και έχει σταθεροποιήσει τις θέσεις του στην Συρία.

Ολα αυτά στον απόηχο της μαζικής αγοράς ρωσικών οπλικών συστημάτων από την Αίγυπτο με αποκορύφωμα την προμήθεια των 36 μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλού ρόλου MiG-29SM ή MiG-35 (δεν έχει ακομα διευκρινιστεί η έκδοση).
Οι ασκήσεις θα διεξαχθούν το διάστημα 6-14 Ιουνίου και κατά τη διάρκειά τους ρωσικά και αιγυπτιακά πολεμικά πλοία με υποστήριξη αεροπορικών δυνάμεων θα ασκηθούν στην εκτέλεση αποστολών «προστασίας των θαλασσίων οδών από ποικίλες απειλές».
Στις ημερήσιες διαταγές του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού και του Αιγύπτιου ομολόγου του Σεντκί Σομπχί Σαΐντ Αχμέτ αναφέρεται ότι σκοπός της άσκησης είναι "η εδραίωση και ανάπτυξη της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των Στόλων Ρωσίας και Αιγύπτου προς το συμφέρον της ασφάλειας και της σταθερότητας στη θάλασσα, η ανταλλαγή εμπειριών για την απόκρουση ποικίλων θαλάσσιων απειλών, η σχεδίαση και ο συντονισμός κοινών προσπαθειών ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις, που εμφανίζονται στις θαλάσσιες λεκάνες εντατικής ναυσιπλοΐας".
Το κοινό σενάριο των ασκήσεων περιλαμβάνει ανάπτυξη δυνάμεων με σκοπό την οργάνωση των επικοινωνιών και του ανεφοδιασμού πλοίων στην ανοιχτή θάλασσα, καθώς και επιχειρήσεων νηοψίας «ύποπτων σκαφών», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές βολές και το προσωπικό θα ασκηθεί σε όλα τα μέσα ασφάλειας και άμυνας σε θαλάσσιο περιβάλλον. 
Στις ασκήσεις συμμετέχουν από ρωσικής πλευράς η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το πυραυλοφόρο καταδρομικό "Μόσχα" με δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων επιφανείας-επιφανείας και με πυρηνική κεφαλή, το ανθυποβρυχιακό του ελικόπτερο τύπου Ка-27, η αερόστρωμνη πυραυλάκατος "Σαμούμ", το μεγάλο αποβατικό πλοίο "Αλεξάντρ Σαμπάλιν", το δεξαμενόπλοιο "Ιβάν Μπουμπνόφ", το ρυμουλκό "МΒ-31" και από αιγυπτιακής οι φρεγάτες "Τάμπα" και "Ντουμιάτ", το σκάφος ανεφοδιασμού "Σαλατίν", οι πυραυλάκατοι "25 Απριλίου" και "18 Ιουνίου", δύο αεροσκάφη F-16 και ένα ελικόπτερο διοίκησης. 
Το καταδρομικό "Μόσχα", που θα ηγείται του κοινού σχηματισμού, φιλοξενεί το κινητό διοικητήριο της άσκησης, ενώ το σταθερό επιτελείο της θα εγκατασταθεί στο Ενιαίο Επιχειρησιακό Κέντρο των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου στην Αλεξάνδρεια. 
Διοικητές της άσκησης έχουν οριστεί από ρωσικής πλευράς ο υποδιοικητής του Στόλου της Μ.Θάλασσας αντιναύαρχος Βαλέρι Κουλικόφ και από αιγυπτιακής ο διοικητής της διεύθυνσης πολεμικής προετοιμασίας του Στόλου της Αιγύπτου ναύαρχος Αχμέντ Μαχμούντ Μουφάραχ.
Την πρώτη ημέρα της άσκησης ο ρωσικός στολίσκος εισήλθε ήδη στο αιγυπτιακό λιμάνι της Αλεξάνδρειας, από όπου ξεκίνησε πριν λίγες ώρες η ενεργός φάση των γυμνασίων.
Προκειται για την πρώτη μεγάλη στρατιωτική άσκηση Ρωσίας και Αιγύπτου που επί κυβέρνησης Σίσι έχουν αναπτύξει στενή συμμαχική σχέση, με τις ΗΠΑ, την Τουρκία και κατά δεύτερο λόγο το Ισραήλ να στέκονται "απέναντι" και να ενθαρρύνουν αμέσως ή εμμέσως τους ισλαμιστές σφαγείς του ISIL, ειδικά στο παιχνίδι της Συρίας.
Με την φιλοδοξία, πάντα, να πέσει το κοσμικό καθεστώς Άσαντ από την πίεση του ISIL (μετριοπαθείς ισλαμιστές δεν υπάρχουν πλέον ή είναι πολύ αδύναμοι...) και εν συνεχεία να επέμβουν στην Συρία, εξοντώνοντας το ISIL και κατασκευάζοντας τον "μεγάλο ένοχο" της σφαγής στην Συρία, τον αγωγό φυσικού αερίου που θα στείλει το φυσικό αέριο του Κατάρ στην Ευρώπη..
defencenet.gr