Η ΟΤΟΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΜΕ ... ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΕΩΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Συνεδριάζει εδώ και λίγη ώρα το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, αλλά όχι να αυξήσει το όριο του ELA, με βασικό ερώτημα αν θα ανοίξουν αύριο οι τράπεζες ή όχι.
Ηδη ο υπουργός Εξωτερικών Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται capital controls, δηλαδή έλεγχο και περιορισμούς στις κινήσεις των καταθέσεων.
"Το Eurogroup στέρησε από τον ελληνικό λαό το δικαίωμα να αποφασίσει με την ψήφο του με ένα ναι ή ένα όχι. Ο ελληνικός λαός θα απαντήσει με νηφαλιότητα. Θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται για να μην υπάρξει πρόβλημα στην καθημερινότητα του Έλληνα"δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Αντίθετα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας επιζητεί την επιβολή capital controls και κλείσιμο τραπεζών αύριο.
Μάλιστα, μέσω φιλικών ΜΜΕ διαρρέει ότι "Θα παραιτηθεί" αν δεν κλείσουν οι τράπεζες.
Την ίδια στιγμή η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ) με στενές σχέσεις, φυσικά με τους τραπεζίτες, επικαλούμενη θεματα ασφάλειας του προσωπικού της, προειδοποιεί εμμέσως πλην σαφώς με απεργία την κυβέρνηση, δηλαδή να κλειστούν οι τράπεζες στις οποίες έχουν εμπιστευθεί τα λεφτά τους οι πολίτες, χωρίς να χρεωθούν οι τραπεζίτες την ενέργεια!
To ερώτημα είναι κατά πόσον συμφέρει την κυβέρνηση να πάει στο δημοψήφισμα με κλειστές τις τράπεζες και πόσες πιθανότητες έχει να κερδίσει το δημοψήφισμα με κλειστές τράπεζες.
Με την έννοια ότι έχει ταχθεί υπέρ του "ΟΧΙ" και μία καταψήφιση της πρότασής της θα οδηγούσε οπωσδήποτε στην παραίτησή της και στην διενέργεια νέων εκλογών.
Στο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Γιάννης Στουρνάρας, η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής και ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος.
Σε επιφυλακή παραμένουν τα επιτελεία των τραπεζών, τα οποία θα συνεδριάσουν αργότερα την Κυριακή, μετά το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας για να αποφασίσουν πως θα κινηθούν τη Δευτέρα και να συντονίσουν τις ενέργειές τους.
Μέσω των φιλικών στις τράπεζες ΜΜΕ διαρρέεται πρόθεση των τραπεζιτών να κλείσουν τις τράπεζες, αν και υπάρχει ρευστότητα και "μαξιλάρι" άπου 10 δισ. ευρώ διαθέσιμα.
Φυσικά είναι σαφές ότι οι τραπεζίτες θέλουν να πιέσουν την κυβέρνηση εν όψει του δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η απόφαση της κυβέρνησης θα είναι ακαριαία και ακούσει στο όνομα "εθνικοποίηση τραπεζών".
Μια διαδικασία που θα ξεκινήσει άμεσα, ενώ θα χρεωθεί 100% στους τραπεζίτες το κλείσιμο των τραπεζών.
Ηδη έχει προκριθεί μια εθνικοποίηση τραπεζών ισλανδικού τύπου, αλλά με τα γρήγορα αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζικών εθνικοποιήσεων του 2008-2009.
Πηγές του κυβερνώντος κόμματος λένε ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν ίδρυση κυρίαρχης κεντρικής τράπεζας που θα μπορεί να υποστηρίξει ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να επαναλάβει την επιτυχημένη εθνικοποίηση των τραπεζών στην οποία προχώρησε η αμερικανική κυβέρνηση το 2008 και το 2009.
Τα πακέτα σωτηρίας προς τη Citigroup, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2008 και η στήριξη το 2009 στη Bank of America, αλλά και ανάλογες κινήσεις που έχουν γίνει στην Βρετανί παλαιότερα, δείχνουν την επιτυχία του εγχειρήματος
Στην Ελλάδα το ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο μαζί με τις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά έχουν από καιρό φέρει τις τράπεζες στα όρια της κατάρρευσης από την οποία διασώθηκαν μέσω των δανειοδοτικών πακέτων που πληρώνουν οι Ελληνες πολίτες.
Το Δημόσιο,λοιπόν, με δάνεια, μάλιστα, από το "ευρωσύστημα" ανέλαβε να πληρώσει το μάρμαρο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μια ανακεφαλαιοποίηση η οποία κατέστη απαραίτητη, κυρίως, λόγω της χαριστικής δανειοδοτικής πολιτικής των τραπεζών προς μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα καθώς και λόγω του κοινωνικά ανάλγητου τρόπου κουρέματος του "χρέους" μέσω του PSI αλλά και λόγω των μνημονιακών πολιτικών, που κατέστησαν "κόκκινα" τα δάνεια πολλών χιλιάδων δανειοληπτών.
Την ώρα, όμως, που τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα έβαλε με δανεικά, μάλιστα, το Δημόσιο, οι μετοχές των τελευταίων δεν πέρασαν στα χέρια του Δημοσίου!
Οι μετοχές αυτές, δε, πέρασαν στα χέρια ενός τροϊκανού κατασκευάσματος που δημιουργήθηκε με νόμο του κράτους , του περιβόητου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Το ΤΧΣ λειτουργεί ανεξέλεγκτα από την εκάστοτε κυβέρνηση, με συμμετοχή της τρόικας και με προφανή στόχο την εκποίηση σε δεύτερη φάση των τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια.
Αυτά η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να το διορθώσει...
defencenet.gr