6.6.15

Έκθεση ΟΗΕ για νοθεία αποτελεσμάτων και εγαξορά ψήφων στις αλβανικές τοπικές εκλογές

Έκθεση του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νοθείες στις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την 21η Ιουνίου στην Αλβανία.
Αναφέρει επίσης, κλοπές και αγορά ψηφοδελτίων, άγνοια για υποψήφιους δημάρχους, καθώς και αναμένεται μαζική μποϊκοτάζ κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη, δημοσίευσαν πριν λίγες μέρες μια έκθεση, η οποία συντάχθηκε με τη βοήθεια του Κέντρου για την Αλλαγή και τη Διαχείριση των Συγκρούσεων, σχετικά με την προεκλογική κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία ενόψει των δημοτικών εκλογών. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις που έγιναν με βάση τις επιτόπιες παρατηρήσεις από τους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών και των εταίρων της στην Αλβανία, συνάγεται το συμπέρασμα ότι υπάρχει μια τάση εξαγοράς ψήφων έναντι χρηματικού ποσού ή και κλοπή των ψήφων.
Μια άλλη διαπίστωση είναι το γεγονός ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν καν πολλούς από τους υποψηφίους δημάρχους, ενώ για τους υποψήφιους για τα δημοτικά συμβούλια δεν έχουν καμία γνώση.
Η έκθεση συντάχθηκε με βάση τις διάφορες ομάδες εστίασης, σε ορισμένες περιοχές της Αλβανίας, όπου οι πολίτες διαφορετικών ηλικιών και φύλων ρωτήθηκαν για την προεκλογική κατάσταση στην Αλβανία. Μεγάλο μέρος της έρευνας πραγματοποιήθηκε και στις απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες πλήττονται επίσης από την εδαφική μεταρρύθμιση. Τα Ηνωμένα Έθνη, είχαν ως στόχο μέσα από αυτή τη μελέτη να δούν πόσο ενημερωμένοι είναι οι Αλβανοί πολίτες για της δημοτικές εκλογές, για την εκπαίδευση και την παρακίνηση των πολιτών να ψηφίσουν στις 21η Ιουνίου.
Στην έκθεση αυτή, ο ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων θεωρούν προβληματική τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων των εκλογών και της ατιμωρησίας των υπευθύνων.
«Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό ότι υπάρχουν περιπτώσεις κλοπής - πώλησης των ψήφων υπό μορφές πίεσης - σωματικής ή ψυχολογικής απειλής, πιέσεις - απειλές από τους εργοδότες και την ανταλλαγή ψήφων με χρήματα ή υλικά αγαθά. Ωστόσο, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (95% από αυτούς) δεν γνώριζαν καμία περίπτωση όπου κάποιος τιμωρήθηκε για τις ενέργειες αυτές. Μόνο ελάχιστοι συμμετέχοντες ανέφεραν κάποια παραδείγματα τιμωρίας», αναφέρει η έκθεση.
Ένα άλλο πρόβλημα που παρατηρείται αν και πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές, είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ή γνωρίζουν ελάχιστα τους υποψήφιος για δήμαρχους, καθώς και τους υποψήφιους για τα δημοτικά συμβούλια.
«Υπήρχε ελάχιστη πληροφόρηση σχετικά με τους υποψηφίους δημάρχους καθώς και για τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων. Αυτό ήταν κάπως αναμενόμενο δεδομένου του αρχικού σταδίου του εκλογικού χρονοδιαγράμματος, καθώς η χρονοβόρα διαδικασία για να αποφασισθεί η υποψηφιότητα ενός ατόμου για δήμαρχος όπως ήταν λογικό είχε αντίκτυπο στην ευαισθητοποίηση των ψηφοφόρων σε αυτό το στάδιο των εκλογών σε σχέση με τα προηγούμενα έτη», αναφέρει η έκθεση.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έδωσε μεγάλη σημασία στις συναντήσεις με τους πολίτες και εάν έχουν κίνητρό για τις τοπικές εκλογές, ιδίως όσον αφορά τις αλλαγές που έγιναν στον εδαφικό χάρτη. Στο τέλος το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό, δεδομένου ότι με την νέα εδαφική μεταρρύθμιση οι πολίτες έδειξαν ότι έχουν λιγότερα κίνητρα για να ψηφίσουν, αυξάνοντας τις υποψίες ότι μπορεί να μποϊκοτάρουν τις εκλογές στις 21 Ιουνίου.
«Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων από τις μικρότερες κοινότητες, εξέφρασε χαμηλό κίνητρο για να ψηφίσει, επειδή πιστεύουν πως τώρα με την συγχώνευση των δήμων δεν θα έχουν τις υπηρεσίες που επιθυμούν. Μια γενική αίσθηση ήταν ότι οι κοινότητες αυτές θα παραμεληθούν, θα "εξαφανιστούν" και δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν εύκολα στην καθημερινότητά τους από την συγχώνευση που έγινε με μεγαλύτερους δήμους. Επίσης, δυσαρεστημένοι ένιωθαν και οι πολίτες που ανήκουν σε μεγαλύτερους δήμους, καθώς ένιωθαν λιγότερο διατεθειμένοι να ψηφίσουν διότι πιστεύουν πως οι πόροι τους από την συγχώνευση των δήμων και κοινοτήτων έχουν ήδη διανεμηθεί άδικα σε μικρότερους δήμους και αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παροχή λύσεων στα προβλήματα για τους κατοίκους.
Οι συμμετέχοντες τόνισαν ως σημαντικό αντικίνητρο την έλλειψη εκπροσώπησης της κοινότητας τους στη νέα τοπική αυτοδιοίκηση», συμπληρώνει η έκθεση. «Οι περισσότεροι άνθρωποι που συμμετείχαν στα "focus groups" εξέφρασαν την σημαντική έλλειψη εμπιστοσύνης στην εκλογική διαδικασία και την ανησυχία για την διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων. Επίσης, εξέφρασαν μεγάλη αμφιβολία για το εάν οι ψήφοι τους θα προσμετρηθούν,- κάνοντας λόγο για νοθεία.
Οι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι η εκλογική διαδικασία θα πρέπει να είναι πιο διαφανής και τα αποτελέσματα θα πρέπει να ανακοινωθούν σύντομα. Η απουσία αυτών των συνθηκών, έχει κάνει τους ψηφοφόρους να δείχνουν αδιάφοροι για να ψηφίσουν», αναφέρει η έκθεση σχετικά με την εκπαίδευση και τα κίνητρα των ψηφοφόρων για τις εκλογές της 21ης Ιουνίου.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στους δήμους Αυλώνας, Ρουμπίκ, Ορικούμ, Ούρα Βαιγκουρόρε, Ντρόκ, Μπροστάρι, στην Δρόπολη και στο Μπουσάτι.
- See more at: http://www.himara.gr/4537-ekthesi-fotia-ohe-gia-nothia-apotelesmaton-kai-eksagora-psifon-stis-alvanikes-topikes-ekloges#sthash.jvBnqzZN.dpuf

Πηγή: www.himara.gr