Δυο κείμενα θα τεθούν προς συζήτηση στην συνεδρίαση του Eurogroup, ένα της ελληνικής πλευράς και ένα των θεσμών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η ελληνική κυβέρνηση «εμμένει στις ρεαλιστικές προτάσεις της, οι οποίες πριν από λίγες μέρες αναγνωρίστηκαν ως βάση για τις συνομιλίες», αναφέρει Έλληνας αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έχει δείξει διάθεση για εξεύρεση λύσης.
«Οι προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελούν δε μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός», δηλώνει Έλληνας αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι ελληνική πρόταση έχει «μικρές διαφορές» με αυτή των δανειστών, συνεπώς δεν αιτιολογείται η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας.
Η ελληνική κυβέρνηση προσέφερε ισοδύναμα για να αντισταθμίσει την διατήρηση των φορολογικών εξαιρέσεων στα νησιά, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης, από την πλευρά τους, δήλωσαν ότι το Eurogroup θα εργαστεί πάνω στην πρόταση των θεσμών, εφόσον όπως σημείωσαν, δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα.
«Θα παρουσιάσουμε στους υπουργούς τα έγγραφα που συνέταξαν από κοινού οι θεσμοί. Δεν έχουμε συμφωνία της ελληνικής πλευράς (επί της πρότασης των θεσμών)», ανέφερε προσερχόμενος στο Eurogroup, ο επικεφαλής της ευρωζώνης, Γ. Ντάισελμπλουμ. «Θα ήθελα να ακούσω μέσα στη συνεδρίαση την ελληνική πλευρά να πει με ποιά σημεία συμφωνεί και με ποιά όχι και «θα ξεκινήσουμε από εκεί» σημείωσε.
Νωρίτερα το Reuters μετέδωσε ότι κατά την πρωϊνή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους θεσμούς, οι δανειστές προειδοποίησαν ότι δίχως νέα, λειτουργική πρόταση από την Ελλάδα (για την οποία φέρεται να είχε δοθεί διορία έως τις 12.00 σήμερα) θα κατέθεταν την δική τους πρόταση στο Eurogroup, χωρίς να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι αυτή η πρόταση θα είχε τη μορφή τελεσιγράφου.
ethnos