11.6.15

Ο Αρχιεπίσκοπος στο Δίστομο-Τιμήθηκαν οι πεσόντες της σφαγής των ναζί (ΦΩΤΟ)


Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα των Γερμανικών Στρατευμάτων Κατοχής.
Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε χθες το πρωί στο Δίστομο συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη και τους υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ Γεώργιος, τοπικές αρχές, κλήρος και λαός.

Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των σφαγιασθέντων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Διστόμου, συγχοροστατούντος του Μητροπολίτη Θηβών και παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Προέδρου της Βουλής, μελών της Κυβέρνησης, του Πρέσβη της Γερμανίας, Βουλευτών, του Δημάρχου Διστόμου και Δημάρχων του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, Πολιτευτών, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, Τοπικών Συλλόγων, Φορέων και Οργανισμών.
Μετά το μνημόσυνο με πομπή, και την μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας να προηγείται, κατευθύνθηκαν στο Μαυσωλείο Διστόμου, όπου ο Μητροπολίτης Θηβών τέλεσε επιμνημόσυνη Δέηση. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας και Αντίκυρας κ. Ιωάννης Γεωργακός ανέφερε πως "όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το ιερό καθήκον μας καλεί σ' αυτό εδώ τόπο για να τιμήσουμε τους νεκρούς της σφαγής της 10ης Ιουνίου 1944.Το καθήκον μας αυτό ανακαλεί μέσα μας ποικίλα συναισθήματα, πολλούς προβληματισμούς και σκέψεις πολλές, μα πάνω απ' όλα πίστη σε απαράμιλλες αξίες και σταθερές που θέλουμε να ελπίζουμε ότι αποτελούν τις βάσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Δεν συγκεντρωνόμαστε εδώ κάθε χρόνο για να βρούμε συμπαραστάτες στο πένθος μας· το πένθος εξάλλου, όπως και ο πόνος είναι απολύτως προσωπικά. Ποιος μπορεί να μειώσει τον πόνο ή να απαλύνει το πένθος σε ανθρώπους που έχουν υποστεί τέτοια φρικαλέα θηριωδία και μάλιστα όταν υπάρχουν ακόμη επιζώντες που έχουν βιώσει τραγικά τα γεγονότα και έχουν ζήσει εφιαλτικές καταστάσεις;
Δεν είναι μόνον μία ημέρα το χρόνο που ξαναφέρνουν στο νου τους αυτές τις στιγμές, αλλά κάθε μέρα σε όλη τους τη ζωή, έχουν μπροστά τους τις εικόνες της σφαγής δικών τους ανθρώπων, γονιών, αδελφών ,συγγενών, κατακρεουργημένων να κείτονται όλοι μαζί στα σπίτια τους ,μάνες σφαγμένες με τα λίγων μηνών βρέφη στην αγκαλιά τους, παλληκάρια και νέες που δεν πρόλαβαν να χαρούν τη νιότη τους να θυσιάζονται στο βωμό της υπεροψίας και της ανείπωτης αδικίας που γεννά ο πόλεμος.
Όλα αυτά τα βιώματα, λοιπόν, που κυριάρχησαν όχι μόνον στην γενιά της Σφαγής αλλά μεταδόθηκαν και στις επόμενες γενιές, έφεραν, τον πρώτο καιρό, όπως ήταν φυσικό, πόνο, οργή, θυμό. Στην συνέχεια ,όμως, δημιούργησαν προβληματισμούς και γέννησαν σκέψεις για την Ζωή, την Δικαιοσύνη και γενικότερα για τον Άνθρωπο".
Ο Δήμαρχος αναρωτήθηκε αν 71 χρόνια μετά την μεγάλη σφαγή στο Δίστομο έγινε ο κόσμος καλύτερος και έδωσε την απάντηση πως "όχι. Ο κόσμος δεν έγινε καλύτερος. Συνεχίζονται, με μεγαλύτερη ίσως ένταση, οι συγκρούσεις, οι πόλεμοι, οι αδικίες, με θύματα αθώους ανθρώπους στο βωμό των συμφερόντων ολίγων, που θεωρούν τους εαυτούς τους κυρίαρχους και εκλεκτούς χωρίς να υπολογίζουν κανέναν και μη έχοντας καμιά ηθική αξία".
Επεσήμανε, επίσης, πως "για να προχωρήσει, ο κόσμος μπροστά, για να μπορέσουμε να κάνουμε σταθερά βήματα πορείας προς την εξέλιξη, θα πρέπει να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν" και προσέθεσε πως "είναι αναγκαίο περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην σημερινή πολύπαθη εποχή μας ,να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους και τις αξίες μας και να ξαναβάλουμε στο κέντρο του πολιτισμού μας τον ίδιο τον άνθρωπο, να δώσουμε αξία στην ίδια τη ζωή".
Ο Δήμαρχος ανέφερε, εξάλλου, πως το μήνυμα των εκδηλώσεων που γίνονται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της επετείου της Σφαγής του Διστόμου φέρει τον τίτλο: ΜΝΗΜΗ -ΠΕΝΘΟΣ- ΕΛΠΙΔΑ.
"Γιατί δεν περιορίζονται μόνον σε μια απλή αναφορά στην μνήμη των γεγονότων αλλά προχωρούν παραπέρα στην συνέχεια της ζωής. Αυτό σημαίνει για τους Διστομίτες παραδειγματική ιστορική μνήμη· Με απόλυτο σεβασμό. όπως αρμόζει στην περίσταση, κρατάμε στην καρδιά και στο μυαλό μας την θυσία των αδικοχαμένων συγχωριανών μας αλλά ταυτόχρονα έχουμε μπροστά μας ως ένα ανοιχτό και ολοφάνερο παράδειγμα προς αποφυγήν τον όλεθρο και την καταστροφή που προκαλεί η μισαλλοδοξία και ο ολοκληρωτισμός. Και παράλληλα με τον ίδιο σεβασμό και την ενσυναίσθηση της αξίας και της ομορφιάς που έχει η ίδια η ζωή, προβάλουμε εκδηλώσεις που εμπεριέχουν μέσα τους την ελπίδα της συνέχισης της ζωής και της δημιουργίας. Έτσι αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο το σκληρό παρελθόν και δίνουμε αξία στον ίδιο τον άνθρωπο" είπε χαρακτηριστικά και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: "Ας είναι ,λοιπόν ,το Δίστομο στην σημερινή παγκοσμιοποιημένη και τεχνολογικά υπερπροοδευμένη κοινωνία μας, η φωνή και το σύνθημα για έναν δικαιότερο κόσμο, ένα κόσμο συναδέλφωσης και αλληλεγγύης όπου όλα τα ζητήματα θα αντιμετωπίζονται με βάση το Δίκαιο και τους κανόνες του για να βρει επιτέλους και η Δημοκρατία το πραγματικό της νόημα".
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο νεκρών, η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των κεκοιμημένων.
Στη συνέχεια στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου πραγματοποιήθηκε η τελετή ανακήρυξης του κ. Παυλόπουλου σε επίτιμο Δημότη Διστόμου. Ο Δήμαρχος ζήτησε από τον κ. Παυλόπουλο να βάλει το Δίστομο στην καρδιά του, να αναδείξει την αδικία αυτού του τόπου και να στηρίξει την χώρα στις δύσκολες στιγμές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή του ανέφερε πως η ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη του μαρτυρικού δήμου Διστόμου δημιουργεί μέσα του τη συνείδηση ότι αναλαμβάνει ένα ύψιστο πολιτειακό διπλό χρέος. Χρέος μνήμης και χρέος συνειδητοποίησης μιας κορυφαίας διδαχής.
"Οφείλω και οφείλουμε ως λαός και ως έθνος να μην λησμονούμε ποτέ το στυγερό έγκλημα της ναζιστικής θηριωδίας που συντελέστηκε εδώ" τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και προσέθεσε πως "η Συνείδησή μας και πρωτίστως η δική μου πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για να μην ξεχνάμε και να μην επιτρέψουμε να συμβούν στο μέλλον αντίστοιχα εγκλήματα".
"Οι εθνικές μας διεκδικήσεις αναφορικά με τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας σε βάρος των Διστομιτών θα επιλυθεί στ' αρμόδια δικαστικά fora, όπως ταιριάζει σε πολιτισμένες και φίλες χώρες, ιδίως σ' αυτούς τους κρίσιμους καιρούς" υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επισημάινοντας πως αυτό επιβάλλει η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Ελλάδας και του Λαού της.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: "Δεσμεύομαι ότι η σημερινή τιμή, είναι χρέος μνήμης και συνείδησης".
Στις εκδηλώσεις μνήμης παρίστανται μαθητές που κρατούσαν την Ελληνική σημαία και κάποιοι από τους συγγενείς των θυμάτων συγκινημένοι μοίραζαν λουλούδια στους παρευρισκόμενους, ενώ η Ελληνική σημαία στο Μαυσωλείο Διστόμου κυμάτιζε μεσίστια.
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi
2309898.jpg
2309899.jpg
2309901.jpg
2309903.jpg
2309910.jpg
2309921.jpg
2309925.jpg
2309945.jpg
2309946.jpg
2309949.jpg
2309950.jpg
2309951.jpg
2309959.jpg
2309977.jpg
2309978.jpg
2309980.jpg
2309983.jpg
2309986.jpg
 agioritikovima