Ότι η ΕΚΤ δεν θα τολμήσει να σταματήσει την υποστήριξη στις ελληνικές τράπεζες και ότι η ευρωζώνη διατρέχει μέγιστο κίνδυνο δήλωσε πριν από λίγο ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς.
Της ίδιας άποψης, όμως, είναι και ο ΟΟΣΑ ο οποίος αναφέρει ότι οι αγορές δεν είναι προετοιμασμένες για την πιθανότητα GREXIT.
Στο Παρίσι κατά τη διάρκεια εφ' όλης της ύλης στη συνέντευξή του ο Γάλλος πρωθυπουργό, Μανουέλ Βαλς, ανέφερε πως «αμφιβάλλει ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει την υποστήριξη στις ελληνικές τράπεζες».
Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «υπάρχει πραγματικό ρίσκο να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη». Σε τέτοια περίπτωση, «οι Έλληνες θα υπέφεραν περισσότερο από όλους» είπε, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει την Τρίτη τη δόση των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τότε αρχίζει η διαδικασία αδυναμίας πληρωμών, ωστόσο μία στάση πληρωμών δεν σημαίνει αποχώρηση από το ευρώ, χωρίς όμως και να υπάρχει εγγύηση ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, επισήμανε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.
Πρόσθεσε δε, ότι στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα μπορούσε βασικά οποιαδήποτε στιγμή να υπάρξει μια θετική έκπληξη, αλλά «έως τώρα συνέβαιναν πάντα αναπάντεχα, αρνητικά γεγονότα», αλλά τελευταία, όπως σημείωσε, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα ήταν σε καλή πορεία και ο ίδιος πριν από τρεις ή πέντε ημέρες πίστευε πως το πρόγραμμα μπορούσε να οριστικοποιηθεί και ήδη είχαν καθοριστεί ημερομηνίες στα διάφορα Κοινοβούλια για την επικύρωσή του.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΚΤ και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, εάν στην Ελλάδα υπάρξει στάση πληρωμών, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα χαθούν τα χρήματα των Αυστριακών δανειστών, ακόμη και εάν τα δάνεια πιθανόν να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν, καθώς και όταν υπήρξε πριν πολλά χρόνια στάση πληρωμών στην Πολωνία ή στη Ρωσία, τα χρήματα επιστράφηκαν έστω και αν χρειάστηκε να περάσουν και 20 χρόνια.
defencenet.gr