ΟΡΟΣΗΜΟ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α.ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Σοβαρές είναι οι γεωπολιτικές αλλά και γεωστρατηγικές αναταράξεις ηι την ΕΕ αλλά και για το ΝΑΤΟ στην περίπτωση που οι πιστωτές δεν θελήσουν να έρθουν σε μια συμφωνία με την Ελλάδα.
Ο κίνδυνος αυτός περιγράφεται τόσο σε δημοσιεύματα του ξένου Τύπου όσο και σε δηλώσεις ανώτατων ΝΑΤΟϊκών παραγόντων.
Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα ο αναπληρωτής γ.γ. του ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Βέρσμποου ο οποίος υπογράμμισε τον κίνδυνο για το «ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας» σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κίνηση υη οποία θα έχει ευρύτερες αρνητικές συνέπειες, για τη συμμαχία.
Η Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε διαμάχη με τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, έχει κάνει ανοίγματα στην Ελλάδα όσο εκείνη «ταλαντεύεται» σε σχέση με το μέλλον της στο κοινό νόμισμα, διαπραγματευόμενη με τους πιστωτές της, αναφέρουν τα ξένα δημοσιεύματα, ενώ η Μόσχα αναβάθμισε μάλιστα τις σχέσεις της με την Αθήνα πρόσφατα, με το προσύμφωνο σχετικά με αγωγό φυσικού αερίου ο οποίος θα περνά από το ελληνικό έδαφος.
«Μια τέτοια υπόθεση εργασίας θα έχει όντως επιπτώσεις για το NATO», ανέφερε από την πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, ο Βέρσμποου για να τονίσει. «Οπότε μας ανησυχεί μια τέτοια προοπτική», υπονοώντας βέβαια ότι σε μια τέτοια περίπτωση η μετακίνηση της Ελλάδας προς την ρωσική σφαίρα επιρροής θα προκαλούσε αλυσιδωτές μη ελεγχόμενες αντιδράσεις στο περιβάλλον της Συμμαχίας.
Η δήλωση αυτή του αναπληρωτή γ.γ. του ΝΑΤΟ έχει πολλαπλούς αποδέκτες κυριότερα όμως τις Βρυξέλλες και την έδρα της Ε.Ε. και θεωρείται ως ακόμη μια αμερικανικής έμπνευσης παρέμβαση προς την πλευρά των πιστωτών να αναλογιστούν το σύνολο των επιπτώσεων που θα έχουν οι αποφάσεις τους.
Στο ίδιο πνεύμα και άρθρο του γνωστού περιοδικού «Foreign Policy», το οποίο «επισείει τον κίνδυνο» από μια ρωσική διείσδυση στην Ελλάδα.
Οι ειδικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι κατά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο , η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα ο Α. Τσίπρας θα ζητήσει από τον Πούτιν βοήθεια για την αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ.
Αυτό αποτελεί πολύ «άσχημα νέα» για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ , διότι η Ρωσία εκμεταλλευόμενη την στιγμή , θα «αρπάξει» την ευκαιρία και θα έρθει να διασώσει την Ελλάδα, γράφει σε ένα άρθρο του για την Εξωτερική Πολιτική ο David Francis.
Για τους Ρώσους, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι ένας ήρωας, επειδή είναι αντίθετος και πολεμά με την Δύση σε όλα τα θέματα . Ο Ρώσος Πρόεδρος όμως διαθέτει και μια τεράστια βάση «οπαδών» και μεταξύ των Ελλήνων, κάτι το οποίο φέρνει σε πολύ δυσάρεστη θέση τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Από τη στιγμή που πλησιάζει η τελική προθεσμία για την καταβολή της οικονομικής οφειλής από την Ελλάδα στο ΔΝΤ, εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ προβλέπουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ πιθανό να ζητήσει άμεση βοήθεια από την Μόσχα.
Στο ίδιο άρθρο τονίζεται ότι η σημερινή υπογραφή μεταξύ του επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ και του Έλληνα υπουργού Βιομηχανίας και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού «Greek Stream» καταδεικνύει σαφέστατα τις προθέσεις του Κρεμλίνου για την Ελλάδα , η οποία αποτελεί μια χώρα με τεράστια σημασία. Τόσο στον οικονομικό, ενεργειακό, στρατηγικό όσο και στον στρατιωτικό τομέα.
Όπως αναλύει ο Αμερικανός αρθρογράφος η Ρωσία επί το πλείστον, παρέμεινε μακριά από την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά το ελληνικό «παζλ» αποτελεί ένα πολύ ελκυστικό κίνητρο για να «βουτήξει η Ρωσία το κεφάλι της».
Αυτό το « σκηνικό» όμως φέρνει την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Από τη μία πλευρά, είναι το ίδιο της το κόμμα, οι Γερμανοί, οι τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη, που της κατέστησαν σαφές ότι δεν θέλουν να πληρώσουν για την Ελλάδα. Από την άλλη η Ουάσινγκτον «πιέζει» με συνεχείς παρεμβάσεις της, ζητώντας να διατηρηθεί η Συμμαχία στην Ευρώπη, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί το πρόγραμμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
defencenet.gr