14.6.15

Προέλαση του συριακού Στρατού στη νότια Συρία - 60.000 Ιρανοί συμμετέχουν στην εκστρατεία εκδίωξης των ισλαμιστών του ISIL (vid)


ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΕΛ ΑΜΠΙΑΝΤ 

Ο συριακός Στρατός συνεπικουρούμενος από χιλιάδες Ιρανών μαχητών των επίλεκτων σωμάτων "Al-Quds" έχει ξεκινήσει την μεγάλη εκστρατεία ανάκτησης του συριακού εδάφους που έχει καταληφθεί από τους ισλαμιστές του ISIL ανακτώντας μεγάλη αεροπορική βάση στη νότια Συρία στην επαρχία της Sweida.

 
Σύμφωνα με ανάλυση ρωσικών κέντρων πληροφοριών εντός των ημερών θα πολεμούν σε πλήρη ανάπτυξη περίπου 60.000 μαχητές από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, δίνοντας στον στρατό του Μ.Άσαντ το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, με το οποίο θα επιδιώξει να αναστρέψει τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο.
 
Οι ισλαμιστές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την αεροπορική βάση της Αl-Thala μετά από προέλαση των κυβερνητικών στρατευμάτων και επιθέσεις κατά κύματα των Ιρανών.
 
Την ίδια στιγμή οι Κούρδοι της Συρίας έχουν περικυκλώσει τις δυνάμεις του ISIL που κατέχουν την συνοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ μέσω της οποίας περνούν από την Τουρκία ανεξάντλητες ποσότητες οπλισμού.
 
Το Ιράν όπως ήδη έχει αναφέρει το defencenet.gr έχει ήδη αποστείλει προσφάτως 20.000 μαχητές και αξιωματικούς προς βοήθεια του Σύρου προέδρου Μ.Άσαντ, καθώς ο συριακός Στρατός είχε φτάσει σε σημείο κατάρρευσης μη μπορώντας να αναπληρώσει τις απώλειές του μετά από τέσσερα χρόνια συνεχόμενων σκληρών και αιματηρώ μαχών, αφού το ISIL έχει απρόσκοπτη ροή αντρών,οπλισμού και εφοδίων από Τουρκία,Κατάρ,και Σαυδική Αραβία, με την ανοχή των ΗΠΑ.
 
Η ιρανική επιδίωξη είναι να σταλθούν τουλάχιστον άλλες 35.000 Ιρανών μαχητών, οι οποίοι μαζί με τους μαχητές της σιιτικής Χεζμπολάχ αναμένεται να αλλάξουν την ροή του πολέμου. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αυτό έχει ήδη πραγματοποιηθεί, ή βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.
 
 
Σύμφωνα με την λιβανέζικη εφημερίδα Daily Star αλλά και το ισραηλινό DEBKA, το Ιράν έχει ανακατανείμει από αέρος τα αποσταλθέντα στρατεύματα σε Δαμασκό, Λατάκεια και Νότια Συρία. 
 
Το Ιράν υποστηρίζει το νόμιμο της ενέργειάς του βάσει μιας συμφωνίας που που υπογράφθηκε το 2006. Βάσει του εγγράφου αυτού, οι χώρες έχουν το δικαίωμα να διεξάγουν στρατιωτική-τεχνική συνεργασία, και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο στον τομέα της ασφάλειας, όποτε παραστεί ανάγκη.
 
Οι Ιρανοί φοβούνται ότι μετά από μια σειρά από επιτυχίες των ισλαμιστών στο Idlib και στην Χομς υπάρχει μια πραγματική απειλή πτώσης του Διεθνούς Αεροδρομίου της Δαμασκού. Αν συμβεί αυτό, ο πρόεδρος Μ.Άσαντ θα μπορούσε να αποκοπεί από την κύρια γραμμή επικοινωνίας με το Ιράν, και τότε η Τεχεράνη δεν θα μπορεί να τον ανεφοδιάσει.
 
Όλες οι επιθέσεις του συριακού Στρατού ενισχύονται αυτή τη στιγμή από Ιρανούς και Χεζμπολάχ. Ήδη έχουν εμπλακεί περί τις 20.000 Ιρανοί "εθελοντές" του σώματος  «Αl-Qud», οι οποίοι ηγούνται της επίθεσης κατά των ισλαμιστών. 
 
Τις τελευταίες ημέρες στις 15.000 που έχουν μπει στο συριακό έδαφος μέσω του Ιράκ έχουν προστεθεί άλλες 5.000 και μετά από σκληρές μάχες σταθεροποίησαν τις γραμμές του συριακού Στρατού.
 
Πρώτο το defencenet.gr σας είχε ενημερώσει για το σιιτκό-αλαουϊτικό-ελληνορθόδοξο (είτε οι ελληνορθόδοξοι πληθυσμοί της Μέση Ανατολής, είτε η Μόσχα) άξονα που έχει σχηματιστεί προστατεύοντας τον ρωσικό Καύκασο και αντιδρώντας στην ανίερη συμμαχία των ισλαμιστών σουνιτών και της άθεης Δύσης.
 
Η είσοδος της «Χεζμπολάχ» και του Ιράν έδωσε τα απαραίτητα στηρίγματα στον Μ.Άσαντ να αντιμετωπίσει τις ορδές των ισλαμιστών που πλήθαιναν συνεχώς, και ήταν εξοπλισμένες με νέα όπλα , από την Τουρκία και κάποιους Εμίρηδες στη Μ. Ανατολή.
 
Οι ισλαμιστές συνέθλιβαν τις κυβερνητικές δυνάμεις σε όλα τα μέτωπα. Στα βόρεια και νότια της Συρίας είχαν  ιδιαίτερα σοβαρές επιτυχίες.Τα στρατεύματα των ισλαμιστών , έκαναν ιδιαίτερα αισθητή και  γνωστή την οργάνωση «Dzhabhat en Nusra», παρακλάδι της «Αλ Κάιντα», η οποία κατέλαβε σχεδόν όλη την βόρεια επαρχία Idlib.
 
 
Στο κέντρο της συριακής επικράτειας ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα  ήταν η πτώση της Παλμύρας. Η αρχαία πόλη , η οποία διαθέτει κοιτάσματα  πετρελαίου ,  φυσικού αερίου  και άλλων ορυκτών, καθώς επίσης είναι  γνωστή  σε όλο τον κόσμο  και για τα  αρχαία ερείπια, τα οποία κατέλαβε στα τέλη Μαΐου,  το «ισλαμικό κράτος».
 
Η Τεχεράνη συνειδητοποίησε ότι η περαιτέρω καθυστέρηση ,θα οδηγούσε σε μείζονα γεωπολιτική ήττα. 
 
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία στα τέλη Μαΐου, συμφώνησαν να υποστηρίξουν αεροπορικώς τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης! Σύμφωνα με τους 
 
Αμερικανούς οι αεροπορικές επιδρομές θα πρέπει να εφαρμόζονται προς το συμφέρον του ισλαμιστικού συνασπισμού "Jaish Al-Fateh» (ιδρύθηκε στις 24 Μαρτίου 
 
στο Idlib της Συρίας), που αντιμάχεται τις δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ!
 
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ρωσικού Κέντρου Μελετών της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας Semyon Arkadyevich Bagdasarov ήδη το Ιράν με απόλυτη μυστικότητα έχει μεταφέρει επιπλέον δυνάμεις από τους "Al-Quds" τους Φρουρούς της Επανάστασης, και την σιιτική πολιτοφυλακή «Basij» στην Συρία
 
"Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι Ιρανοί και οι σιίτες μαχητές στη Συρία είναι ήδη περίπου 60.000!. Από αυτά, οι ανήκοντες στη «Χεζμπολάχ» δεν είναι λιγότεροι από 10-12 χιλιάδες μαχητές"
 
"Πριν από μερικά χρόνια, οι "Al-Quds" είχαν ένα προσωπικό περίπου 15.000 μαχητών. Τα τελευταία χρόνια όμως ο επίλεκτος αυτός σχηματισμός αυξήθηκε με άκρα μυστικότητα. Υπενθυμίζεται ότι οι «Al-Quds" αποτελούνται από οκτώ διαφορετικά τμήματα, τα οποία αναλαμβάνουν ξεχωριστές αποστολές ανά των κόσμο συμπεριλαμβανομένων και των μυστικών επιχειρήσεων. 
 
Αυτό είναι οι δυτικές χώρες, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν η Ινδία,το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Ιορδανία,η Τουρκία,η Βόρεια Αφρική, χώρες της Αραβικής 
 
Χερσονήσου, και πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης.
 
Πώς έγινε η μεταφορά των στρατευμάτων στη Συρία, και το σημαντικότερο του οπλισμού;  Νομίζω ότι είναι μάλλον απίθανο να έγινε από τη θάλασσα, γιατί τότε τα ιρανικά πλοία θα πρέπει να περάσουν από τον Ινδικό Ωκεανό, στην Ερυθρά Θάλασσα, και στη συνέχεια μέσω της διώρυγας του Σουέζ στην ανατολική Μεσόγειο. 
 
Είναι αρκετά δύσκολο. Αντίθετα, πραγματοποιήθηκε σταδιακά μια αερογέφυρα. Παρά το γεγονός ότι οι ισλαμιστές ελέγχουν το βόρειο τμήμα του Ιράκ, δεν διαθέτουν αντιαεροπορικά μέσα ικανά να πλήξουν αεροπλάνα που πετούν σε μεγάλο υψόμετρο.
 
Τώρα για την έκπληξη, την οποία υποσχέθηκε να παρουσιάσει τον κόσμο ο στρατηγός Sulejmani. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται γενικά για ένα πολύ ικανό διοικητή. Κατά κανόνα, οργάνωσαν μια πολύ επιτυχημένη επιχείρηση. 
 
Ιρανοί και Σύροι αλλού θα ακολουθήσουν επιθετική και αλλού αμυντική στρατηγική. Πρώτα θα απελευθερωθεί η Idlib, για να διακοπεί ο ανεφοδιασμός από τα τουρκικά σύνορα.
 
Οι δυνάμεις του ISIL  στις επαρχίες της Αλ-Raqqa και Deir ez-Zor θα αποκοπούν από κάθε δίοδο επικοινωνίας, αλλά δεν θα επιχειρηθεί προς το παρόν κάποια έφοδος. Μαζί με τους Ιρακινούς θα επιχειρηθεί να πάρουν τον έλεγχο της συριακής-ιρακινής παραμεθορίου την οποία ελέγχουν απόλυτα οι ισλαμιστές του ISIL και τους επιτρέπει να μεταφέρουν εξοπλισμό,εφόδια, και άνδρες από τη Συρία στο Ιράκ και αντίστροφα."
 
Έξω από την κατεχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ βρίσκονται οι Κούρδοι αντάρτες του YPG/YPJ. Η Τελ Αμπιάντ είναι μια πόλη που η μισή ανήκει στη Συρία, η άλλη μισή στην Τουρκία. Η πόλη από την πλευρά της Τουρκίας λέγεται Ακτσάκαλε.
Η Τελ Αμπιάντ καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος στις 30 Ιουνίου του 2014. Από τότε το Ισλαμικό Κράτος τη χρησιμοποιούσε ως συνοριακό του πέρασμα με την Τουρκία.
Από εκεί γινόταν λαθρεμπόριο αλλά και πέρναγαν στο Ισλαμικό Κράτος ερχόμενοι από την Τουρκία ξένοι εθελοντές τζιχαντιστές. Οι Κούρδοι του YPG προελαύνουν και πλησιάζουν την Τελ Αμπιάντ τόσο από τα ανατολικά όσο και από τα δυτικά.
Στο πλευρό των Κούρδων πολεμάνε και Σύροι μαχητές της οργάνωσης «Ηφαίστειο του Ευφράτη». Το κουρδικό όνομα της Τελ Αμπιάντ είναι Τζίρε Σίπι (Gire Sipi).
Στον ακόλουθο χάρτη μπορείτε να δείτε την προέλαση των Κούρδων που αποσκοπεί στο να περικυκλώσει τους τζιχαντιστές.
map
Με κίτρινο χρώμα είναι βαμμένα τα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι. Οι μπλε γραμμές είναι το μέτωπο. Το Ισλαμικό Κράτος έχει έναν θύλακα ανατολικά στο Σουλούκ, οι Κούρδοι όμως τους έχουν περικυκλώσει και συνεχίζουν να προχωράνε.
Μεταξύ των Κουρδικών δυνάμεων από τα ανατολικά και τα δυτικά τους χωρίζουν μόλις 17 χιλιόμετρα για να ενωθούν και να σφίξει η τανάλια γύρω από τους τζιχαντιστές.
Νωρίτερα το Σάββατο οι κάτοικοι της Τελ Αμπιάντ, τρομοκρατημένοι από την πολιορκία που πλησιάζει, προσπάθησαν να εγκαταλείψουν την πόλη και να βρουν καταφύγιο στην Τουρκία.
Οι τουρκικές Αρχές αρνήθηκαν να ανοίξουν τα σύνορα και να δεχθούν τους αμάχους. Μάλιστα, για να διαλύσουν το πλήθος που ζητούσε σωτηρία, έφεραν κανόνια νερού (σαν αυτά που χρησιμοποιούνται στις διαδηλώσεις) και έριξαν πάνω στους απελπισμένους ανθρώπους.
Αργότερα, τζιχαντιστές από την Τελ Αμπιάντ, σε αγαστή συνεργασία με το καθεστώς της Τουρκίας, έσπευσαν στα σύνορα και απομάκρυναν τους αμάχους που ήθελαν να περάσουν στην Τουρκία. 
Στο βίντεο που ακολουθεί, τραβηγμένο από την τουρκική πλευρά των συνόρων, βλέπετε τους αμάχους που ζητούσαν καταφύγιο στην Τουρκία:

Το Ισλαμικό Κράτος από την πλευρά του προετοιμάζεται για την πολιορκία και σκάβει χαρακώματα γύρω από την Τελ Αμπιάντ. Στο βίντεο βλέπετε τους τζιχαντιστές να έχουν φέρει εκσκαφείς και μπουλντόζες για να ανοίξουν γρήγορα τα ορύγματα:

Οι Κούρδοι με τη σειρά τους έδωσαν βίντεο στο οποίο είναι παραταγμένοι αντάρτες του YPG/YPJ και των συμμάχων τους Σύρων της οργάνωσης «Ηφαίστειο του Ευφράτη» πριν επιτεθούν στην Τελ Αμπιάντ.
Οι Κούρδοι του YPG και το «Ηφαίστειο του Ευφράτη» είχαν υπερασπιστεί μαζί και την Κομπάνι από το Ισλαμικό Κράτος. Το «Ηφαίστειο του Ευφράτη» είναι μια συριακή οργάνωση που υπάγεται στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), αλλά πολεμά με τους Κούρδους.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr