ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Με το ραντεβού στις 22:30 μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να έχει αποκτήσει πλέον κρίσιμη σημασία για το μέλλον της ελληνικής υπόθεσης η Ελλάδα και σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους αιτήθηκε εννεάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της οικονομίας.
Το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας.
Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει η ελληνική πλευρά, ενώ τονίζεται ότι με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και στην τριμερή συνάντηση αποσκοπεί να βρεθεί πιο κοντά στη συμφωνία.
Το γεγονός ότι το ραντεβού ή αλλιώς η τριμερής κλείστηκε ουσιαστικά την τελευταία στιγμή, γύρω στις 20:00, σημαίνει ότι προηγήθηκαν έντονες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, διαπραγματεύσεις που κινήθηκαν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Την αρχή για την έξοδο από το αδιέξοδο έκανε η Α.Μέρκελ νωρίτερα σήμερα όταν και προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι βλέπει ως εφικτή μια συμφωνία με την Ελλάδα, εκεί που τις προηγούμενες ώρες και ημέρες υπήρχε ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο.
Στη συνέχεια η οριστικοποίηση του ραντεβού των τριών που λίγο έλλειψε να εξελιχθεί σε θρίλερ αναφορικά με το αν θα γίνει ή όχι αλλά και δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι βλέπουν μια συμφωνία άλλαξε και πάλι το κλίμα.
Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως μια λύση στο ελληνικό ζήτημα είναι πιθανή μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, στις 18 Ιουνίου.
Μερικά μόνο ζητήματα μένουν να διευθετηθούν, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως θα πρέπει πάντως να υπάρξει χρόνος και για τεχνικές συζητήσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ, δήλωσε πως το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μία τέτοια αναδιάρθρωση από τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών.
Φαίνεται πως η αποψινή βραδιά μπορεί να είναι και η πλέον καθοριστική για τις εξελίξεις.
Κύριο γεγονός είναι πως η διαπραγμάτευση πλέον είναι πολιτική, κάτι που επεδίωκε από την αρχή η κυβέρνηση και ακριβώς για αυτό το λόγο όπως αναφέρει ο γερμανικός Τύπος η Γερμανίδα καγκελάριος έχει πάρει το θέμα προσωπικά αφήνοντας τον υποέργο Οικονομικών της χώρας Β. Σόιμπλε πρακτικά στο περιθώριο και όχι μόνο, καθώς τα δημοσιεύματα φτάνουν να μιλήσουν έως και για «χάσμα αντίληψης» μεταξύ των δύο.
Το άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι για την Μέρκελ το ελληνικό ζήτημα έχει γίνει υπόθεση αρχηγών, ότι κάνει υποχωρήσεις πιέζοντας χρονικά, ότι θέλει να διαπραγματευτεί περαιτέρω στις Βρυξέλλες και ότι ο ανυποχώρητος Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει εκτός.
Μάλιστα επισημαίνεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να μην συμμερίζεται την σκληρή στάση του Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα, την οποία θέλει να κρατήσει με κάθε τίμημα στην Ευρωζώνη.
Σε όλο αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, δίνοντας πλέον το προσωπικό του στίγμα στην διαπραγμάτευση η οποία φαίνεται πως θα αποδώσει καρπούς έπειτα από προσπάθειες 4 και πλέον μηνών.
defencenet,gr