ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΚΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ "ΑΝΤΙΠΡΟΣΦΟΡΑ"
Ο Greek Stream θα πραγματοποιηθεί και η Ελλάδα δεν είναι διαθέσιμη να εγκαταλείψει τον αγωγό που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη για καμμιά αμερικανική "αντιπροσφορά" ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στον Αμερικανό απεσταλμένο Amos Hochstein.
Xαρακτηριστικό είναι ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος δεν μπήκε καν στον κόπο να κάνει "αντιπροσφορά". Άλλωστε, μετά το χθεσινό τηλεφώνημα από τον ίδιο το Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν στον Έλληνα πρωθυπουργό Α.Τσίπρα, όπου συζητήθηκε αναλυτικά το πως θα πραγματοποιηθεί ο αγωγός αλλά και πως θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα στην "ώρα της" δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρξει "πισωγύρισμα".
Μόνο επειδή το "βαθύ αμερικανικό κράτος" είναι γνωστό ότι αντιδρά "ασσύμετρα" , η κυβέρνηση πρέπει να έχει ήδη σχεδιάσει πως θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αυτόματα θα εμφανιστούν πολυεπίπεδα, όπως είχε γίνει και με την κυβέρνηση Κ.Καραμανλή του νεώτερου.
«Η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή. Θέλουμε πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική που θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και την Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Amos Hochstein.
«Στηρίζουμε, πρόσθεσε, τη διέλευση από τη χώρα ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα διότι θεωρούμε το έργο εθνικά ωφέλιμο για τον ελληνικό λαό και θεωρούμε ότι θα υποβοηθήσει τη συνεργασία και ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και την Ευρώπη. Επιδιώκουμε μια ενεργειακή πολιτική που θα αποκομίζει οφέλη στο τόπο και ό,τι αποκομίζει όφελος στον τόπο θα το στηρίξουμε».
Ο υπουργός χαρακτήρισε εξάλλου ουσιαστική και ειλικρινή την ανταλλαγή απόψεων με τον αμερικανό αξιωματούχο αλλά και χρήσιμη για την προοπτική που χαράζουμε ως χώρα για τα ενεργειακά θέματα.
«Συμφωνούμε σε περισσότερα πράγματα από όσα διαφωνούμε», δήλωσε από την πλευρά του ο κ.Hochstein, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον υπουργό. Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι ο αγωγός Greek Stream έρχεται σε αντίθεση με το νότιο διάδρομο φυσικού αερίου, ο κ. Hochstein δήλωσε: «Εργάζομαι σε projects που ξέρω ότι είναι υπαρκτά και ο Southern Corridor είναι ένα υπαρκτό project», πετώντας το "καρφί" του.
Ο αγωγός Greek Stream σχεδιάζεται, προκειμένου να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Ευρώπη, ενώ ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου που περιλαμβάνει τον αγωγό ΤΑΡ (Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία) θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και τρίτες πηγές προς την Ευρώπη.
«Θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους να συνεργαζόμαστε σε αυτά τα θέματα προς όφελος της Ελλάδας», ανέφερε ακόμη ο κ. Hochstein τονίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάται με τον κ. Λαφαζάνη.
Πηγές του υπουργείου ανέφεραν, εξάλλου, ότι στη συνάντηση δεν υπήρξε συζήτηση περί "αντιπροσφοράς" από την πλευρά των ΗΠΑ, αντί του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο.
defencenet.gr