18.5.15

Διαβολοβδομάδα: Ή συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής με έκτακτο Eurogroup ή ουκ αν λάβοις... προς τους δανειστές


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ "ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ" 

Τα περιθώρια μιας συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών τελειώνουν αυτή την εβδομάδα. Αν δεν υπάρξει στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις 21 και 22 Μαΐου μία πολιτική απόφαση απεμπλοκής των διαπραγματεύσεων από πλευράς των Ευρωπαίων εταίρων, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει πώς η κυβέρνηση έχει κάνει πίσω σε ορισμένα σημεία και δεν δέχεται να υποχωρήσει από τις βασικές «κόκκινες γραμμές», τότε όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμη και πιστωτικό γεγονός.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας από σήμερα θα ξεκινήσει ένα κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με κορυφαίους αξιωματούχους στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων πιθανότατα θα είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ, προκειμένου να υπάρξει ένα κλίμα το οποίο θα επιτρέψει στη Σύνοδο Κορυφής να ληφθεί μία απόφαση που θα «εξουσιοδοτεί» το Eurogroup να συνεδριάσει στις 25 Μαΐου για να δώσει τέλος στην οικονομική ασφυξία που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα.
 
Πολλοί στην κυβέρνηση αναφέρουν τη Σύνοδο Κορυφής και ένα Eurogroup την επόμενη εβδομάδα ως την τελευταία ευκαιρία να υπάρξει λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας με την αποδέσμευση των δόσεων που εκκρεμούν και το άνοιγμα της στρόφιγγας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 
 
Σε ενδεχόμενο μη λύσης, η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει, τόσο με επιστολές που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στους επικεφαλής των δανειστών (ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ) όσο και με την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο συνέδριο του Economist πώς δεν πρόκειται να πληρωθούν οι δόσεις του Ιουνίου προς τους δανειστές, καθώς προέχει η πληρωμή των μισθών και των συντάξεων. 
 
Άρα, πάμε σε ένα πιστωτικό γεγονός με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη. Και όπως έχουν δηλώσει πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην ΕΕ ένα Grexit θα σήμαινε και το τέλος της Ευρωζώνης, αφού οι επιπτώσεις που θα προκαλούνται θα ήταν αλυσιδωτές και μη ελεγχόμενες. Μόνο ο κ. Σόιμπλε και η παρέα του πιστεύουν πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.  
 
Ταυτόχρονα πάντως με τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να αναληφθούν από τον Αλέξη Τσίπρα εν’ όψει της Συνόδου Κορυφής ξεκινάει σήμερα και πάλι να συνεδριάζει το Brussels Group με τις οδηγίες να είναι σαφείς προς την ελληνική αντιπροσωπεία από τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν κάνουμε πίσω από τις «κόκκινες γραμμές». 
 
Η κυβέρνηση δέχθηκε να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, με πρώτη αυτή του ΟΛΠ, δέχθηκε να διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ με μειωμένες ωστόσο τις αντικειμενικές αξίες που θα επιφέρουν και μείωση στο φόρο, και έκανε πίσω σε ορισμένα άλλα θέματα, αλλά μέχρις εκεί. Στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό και στον ΦΠΑ που θεωρεί «κόκκινες γραμμές» δεν κάνει πίσω
 
Ειδικά στο τελευταίο ζήτημα, τον ΦΠΑ η κυβέρνηση θέλει να διατηρηθεί ο χαμηλός συντελεστής για τα φάρμακα και τα είδη πρώτης ανάγκης και να υπάρξει ένας ενιαίος συντελεστής για όλα τα υπόλοιπα στο 15-16%, και σε καμία περίπτωση στο 20% που ζητούν οι δανειστές προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα όπως λένε. 
 
Η κλεψύδρα λοιπόν αδειάζει με ταχύτητα και αν εντός των επόμενων ημερών οι Ευρωπαίοι δεν αντιληφθούν πώς είναι αδύνατο να περιμένουν περισσότερες παραχωρήσεις από τον ελληνικό λαό, αφού αυτός έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την έξοδο από τα μνημόνια, τότε τα πράγματα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα με τη ρήξη να φαντάζει το πιθανότερο σενάριο. 
 
Οι υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα απέναντι στους δανειστές τον Ιούνιο είναι μεγάλες, αλλά ακόμη μεγαλύτερες είναι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που πρέπει να πληρωθούν δύο μεγάλες δόσεις προς την ΕΚΤ. Αν λοιπόν στα ταμεία δεν μπουν χρήματα τότε η κυβέρνηση λέει ουκ αν λάβοις… 
 defencenet.gr