ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επικύρωσε τη συμφωνία των BRICS για τη δημιουργία Παγκόσμιας Αναπτυξιακής Τράπεζας και ήδη αποφασίστηκε να συσταθεί μία ενιαία επιτροπή από τα συμμετέχοντα κράτη που θα ελέγχει τα αποθεματικά του ξένου συναλλάγματος, έτσι ώστε να υπάρξει «ασπίδα προστασίας» απέναντι στις εξωτερικές πιέσεις, όπως αυτές που δέχθηκε η Μόσχα με τις κυρώσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε. λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Αν και η Ρωσία ελάχιστα επηρεάστηκε από τις κυρώσεις αυτές, όπως τελικώς φάνηκε, και χωρίς μάλιστα να ενεργοποιήσει τα ισχυρά αντίμετρα της (π.χ. ενέργεια), θέλει σε συνεργασία με τις άλλες χώρες των BRICS να δημιουργήσει έναν μηχανισμό που θα εξουδετερώνει τους οικονομικούς εκβιασμούς των ΗΠΑ μέσω του δολαρίου. Κι αυτό το πετυχαίνει με την ίδρυση της Παγκόσμιας Τράπεζας με αποθεματικό, σε πρώτη φάση 100 δισ. δολαρίων.
Μία τέτοια κίνηση, όπως θεωρείται όχι μόνο από τη Μόσχα αλλά και από το Πεκίνο και τις άλλες πρωτεύουσες των χωρών των BRICS, θα αποτελέσει έναν σταθεροποιητικό παράγοντα στις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών σε περιόδους κρίσεων και σίγουρα θα είναι ένα προληπτικό μέσο σε ενδεχόμενες μελλοντικές επιθέσεις από το εξωτερικό.
Η Παγκόσμια Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως θα ονομάζεται, θα έχει έδρα τη Σαγκάη και θα είναι η πρώτη φορά στα οικονομικά χρονικά από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου που μια τράπεζα (θα λειτουργήσει από το 2015) που δεν ανήκει στην σφαίρα επιρροής της Δύσης θα μπορεί να χρηματοδοτεί αναπτυσσόμενες και όχι μόνο χώρες που σε άλλη περίπτωση θα έπεφταν στην οικονομική κυριαρχία του ΔΝΤ και επομένως της Δύσης.
Αυτό συμβαίνει, επίσης, τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται πολύ κοντά στο να χαρακτηρίσει δίκαιη τη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν, του νομίσματος της Κίνας, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, όπως έγραψε η εφημερίδα «Wall Street Journal».
Η νέα αποτίμηση του ΔΝΤ για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το γουάν αναμένεται να επισημοποιηθεί σε εκθέσεις του για την κινεζική οικονομία, που θα δημοσιοποιηθούν τους επόμενους μήνες. Η απόφαση αυτή θα σηματοδοτήσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα ορόσημο στην προσπάθεια του Πεκίνου να ανοίξει περισσότερο την κινεζική οικονομία, ενώ αναμένεται ότι θα αμβλύνει τις επικρίσεις των ΗΠΑ για την κινεζική νομισματική πολιτική.
Έχουν ήδη δηλαδή ξεκινήσει οι αναταράξεις μετά την απόφαση των BRICS για τη λειτουργία Παγκόσμιας Αναπτυξιακής Τράπεζας, που κύριο σκοπό θα έχει τη χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης σε όλο τον πλανήτη. Πρόσφατα μάλιστα, κατά την επίσκεψη της Προέδρου της Αργεντινής, συζητήθηκε το θέμα της ένταξης της χώρας στα BRICS, ενώ η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την τράπεζα αυτή είναι ένα θέμα που πιθανότητα θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα τον Ιούνιο στην Αγία Πετρούπολη.
Να σημειωθεί πως οι πέντε χώρες των BRICS αποτελούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 1/5 του ΑΕΠ ολόκληρου του πλανήτη. Το 2012 αντιπροσώπευαν έναν πληθυσμό σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων ανθρώπων, με συνδυασμένο ονομαστικό ΑΕΠ 13,7 τρισ. δολάρια και ένα εκτιμώμενο σύνολο 4 τρισ. δολαρίων σε συναλλαγματικά αποθεματικά.
Ήταν απολύτως λογικό λοιπόν, πως δεν θα περίμεναν πότε θα τους υποβαθμίσουν οι δυτικοί κατευθυνόμενοι οίκοι αξιολόγησης ή πότε θα τους εκβιάσουν μέσω του δολαρίου οι ΗΠΑ.
defencenet.gr