10.5.15

Η Ύφεση χτυπά την πόρτα της Αμερικανικής Οικονομίας


Η κραταιά αμερικανική οικονομία δεν φαίνεται να είναι τόσο ισχυρή όσο θέλουν να παρουσιάζουν κάποιοι. Αν και πολλοί θα μιλήσουν για ανεργία που φτάνει μόλις το 5,4% αλλά είναι γεγονός ότι οι δουλειές που δημιουργούν μείωση της ανεργίας κάθε άλλου παρά παραγωγικές είναι, καθώς η πλειοψηφία τω νέων εργαζομένων απασχολείται στον τομέα της κατανάλωσης σε χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες ενώ παρατηρείται μια αποβιομηχανοποίηση.
 
Η ραγδαία αύξηση στις αποδόσεις ενέργειας και μετάλλων τον Απρίλιο μπορεί να αποτελεί προάγγελο κακών ειδήσεων για την οικονομία των ΗΠΑ...
Οι τελευταίες εβδομάδες δεν πηγαίνουν και τόσο καλά για την αμερικανική οικονομία. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2015 μειώθηκε δραματικά στο 0,2% σε ετησιοποιημένη βάση. Όμως, νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα δείχνουν ότι το έλλειμμα εμπορικών συναλλαγών τον Μάρτιο ήταν πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, και άρα είναι πιθανό το ΑΕΠ στην πραγματικότητα να μειώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο.
Για την ώρα, οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ανάκαμψη της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015, όπως συνέβη και πέρυσι, και ότι η πραγματική ανάπτυξη θα ξεπεράσει σε απόδοση το 2,4%. Όμως, μια ανάλυση από τον Γιόντι Γκούνζμπεργκ, επικεφαλής εμπορευμάτων στους Δείκτες S&P Dow Jones, φαίνεται να αντιτίθεται στη συγκεκριμένη συναίνεση, και αντίθετα ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς μια νέα ύφεση.
Ο Γκούνζμπεργκ σημειώνει την εξαιρετική απόδοση των εμπορευμάτων τον Απρίλιο, όπως μετριέται από το δείκτη S&P GSCI, τα οποία κινήθηκαν στο 11,1% αυτό τον μήνα. Αυτός ήταν ο 19ος καλύτερος μήνας από τότε που ο δείκτης πρωτοξεκίνησε να παρακολουθεί τα εμπορεύματα τη δεκαετία του ’70.
 
Δύο ομάδες εμπορευμάτων – η ενέργεια και τα βιομηχανικά μέταλλα – τα πήγαν πολύ καλά, καθώς συνολικά αυξήθηκαν κατά 12,67% τον Απρίλιο. Δεν είναι σπάνιο αυτές οι δύο ομάδες εμπορευμάτων να αυξάνονται σε αξία ταυτόχρονα. Σύμφωνα με τον Γκούνζμπεργκ, οι δύο δείκτες έχουν κινηθεί παράλληλα στο 30% της περιόδου από το 1983 μέχρι σήμερα, και υπήρξαν μόνο 12 μήνες κατά τους οποίους η ενέργεια και τα βιομηχανικά μέταλλα αυξήθηκαν περισσότερο απ’ ό,τι αυξήθηκαν τον Απρίλιο.
 
Και δεν είναι μόνο αυτό το "καμπανάκι" αλλά μηνύματα έρχονται και από την Wall Street όπου ένας πολύ γνωστός διαχειριστής κεφαλαίων, ο Μπιλ Άκμαν, υποστηρίζει ότι υπάρχει κρίση στα φοιτητικά δάνεια που δίνουν οι αμερικανικές τράπεζες και η οποία θα μπορούσε να βυθίσει την οικονομία.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Μπιλ Άκμαν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει δώσει υπερβολικά πολλά χρήματα, περί τα 1,2 τρισ. δολάρια, σε ανθρώπους που δε θα καταφέρουν να τα αποπληρώσουν.
Και μάλιστα πιστεύει ότι εν μέσω πολιτικών πιέσεων, η αμερικανική κυβέρνηση θα υποχρεώσει τελικά τις τράπεζες να διαγράψουν αυτά τα χρέη.
Σε περίπτωση όμως που συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα πληγεί μία ολόκληρη βιομηχανία που ασχολείται και εξυπηρετεί αυτού του είδους τα δάνεια.
Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη πολλές αμερικανικές τράπεζες έχουν σταματήσει να ασχολούνται με τη βιομηχανία των φοιτητικών δανείων, ενδεχομένως επειδή φοβούνται μελλοντικές επισφάλειες.
Μάλιστα, ο Μπιλ Άκμαν πιστεύει ότι η αγορά των φοιτητικών δανείων θα επιφέρει καίριο χτύπημα στην αμερικανική οικονομία, ίσως ακόμη και ένα κραχ που θα έρθει, όπως υποστηρίζει, μέσα στην επόμενη δεκαετία.
 
Αυτά είναι μόνο λίγα στοιχεία που παρατηρούν διεθνείς αναλυτές και γι αυτό για την Αμερικανική οικονομία είναι πολύ σημαντική η υπόθεση Ελλάδα καθώς μια νέα διαταραχή στην παγκόσμια οικονομία ίσως πλέον δε νθα μπορεί να ελεγχθεί από την αμερικανική κυβέρνηση όπως το 2008 αλλά να δημιουργήσει σημάδια καταστροφής της αμερικανικής οικονομίας.
 
Άλλωστε οι συνεχείς παραινέσεις των ΗΠΑ προς τους Ευρωπαίους είναι να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα. Αυτός είναι και ο λόγος που παρά τις "κορώνες" των σκληρών τελικά η λύση με μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους ίσως να μην είναι τόσο μακριά.
 
Μάλλον κάποιοι έχουν να χάσουν περισσότερα ακόμα και από εμάς!
 
 defencenet.gr