ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Εμφύλιο προκαλούν στη Γερμανία οι δηλώσεις του σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας της χώρας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που μίλησε για την παροχή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα και επί της ουσίας ήρθε σε ανοιχτή κόντρα με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που δεν θέλει να ακούσει κάτι τέτοιο και επιδιώκει συστηματικά και υπογείως την υπονόμευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ δανειστών και Ελλάδας, με στόχο να υποχρεωθεί η κυβέρνηση σε νέα μέτρα λιτότητας.
Πίσω από την κόντρα των δύο, πάντως, διαφαίνεται ο μεγάλος φόβος του Βερολίνου. Αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα και αναγκαστεί τελικώς να φύγει από την Ευρωζώνη, τότε, όπως αναφέρουν οι αναλυτές στην πλειονότητά τους, η Ευρωζώνη σύντομα θα καταρρεύσει, καθώς την Ελλάδα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες του Νότου που δεν αντέχουν άλλο τη «γερμανική μπότα» στο λαιμό τους.
Σε μία τέτοια περίπτωση η Γερμανία θα χρεωθεί τη διάλυση της Ευρωζώνης και μπορεί η οικονομία της να μην υποστεί ζημιές, οι πολιτικές επιπτώσεις ωστόσο θα είναι τεράστιες για το Βερολίνο και την ίδια την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Αρκεί κανείς να διαβάσει δημοσιεύματα στο σημερινό γερμανικό Τύπο και θα καταλάβει τις εσωτερικές διαμάχες, οι οποίες «άναψαν» με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
«Ο Γκάμπριελ φέρνει στο προσκήνιο ένα τρίτο πακέτο βοήθειας», είναι ο τίτλος της Die Zeit, ενώ ανάλογος είναι και ο τίτλος άρθρου της Frankfurter Allgemeine. Το περιοδικό Der Spiegel σημειώνει: «Ο Γκάμπριελ προσελκύει την Ελλάδα με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας».
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, επεσήμανε παρ'όλα αυτά ότι προϋπόθεση για τη συνέχιση της βοήθειας είναι η ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. «Δεν μπορούμε απλώς να στέλνουμε χρήματα εκεί», είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου επεσήμανε ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «δεν θα ήταν οικονομικά αλλά πολιτικά εξαιρετικά επικίνδυνη».
Σε όλες τις αναφορές του γερμανικού Τύπου υπογραμμίζεται και η αντίθεση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνκγελα Μέρκελ, σε αυτές τις συζητήσεις με αναφορά στις δηλώσεις του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Φόλκερ Κάουντερ.
Ο Κάουντερ δήλωσε στη Welt am Sonntag ότι «δεν πρέπει να μιλάμε για τρίτη διάσωση», ενώ υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες θα πρέπει να αποδείξουν ότι θα προχωρήσουν στο συμφωνημένο δρόμο».
Οι διαφωνίες μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατικών (SPD) του Γκάμπριελ και του CDU για το θέμα της Ελλάδας ενδέχεται να προκαλέσουν συγκρούσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, σχολιάζει η Zeit. Χαρακτηριστική της διαφορετικής στάσης των δύο κομμάτων είναι οι δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών τους.
Ο ευρωβουλευτής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU), αδελφό κόμμα του CDU, δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel: «Στη Γερμανία δεν υπάρχει πλειοψηφία για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του CDU/CSU, Χανς Πέτερ Φρίντριχ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός Grexit. «Αν δεν επιμείνουμε στις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, προκαλούμε μεγάλη ζημιά στη νομισματική ένωση. Αυτή η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη από το αν τελικά η Ελλάδα αποχωρούσε» από την ευρωζώνη, είπε στο Spiegel.
Αντίθετα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD ,Κάρστεν Σνάιντερ, επεσήμανε ότι η συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν θα πρέπει να είναι ταμπού, αναφέρει η εφημερίδα Tagesspiegel.
«Μερικοί στο CDU και το CSU έχουν πειστεί από την αυταπάτη ότι δεν θα υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας», είπε ο Σνάιντερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα.
«Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία δεν θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την τύχη της χώρας στα χέρια της.
«Οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές είναι προς το δικό της συμφέρον, αν η Ελλάδα επιθυμεί να σταθεί ξανά στα πόδια της γρήγορα», σημείωσε ο Σνάιντερ.
Κατέληξε λέγοντας ότι για να δοθεί στην Ελλάδα περαιτέρω βοήθεια από την Ευρώπη θα πρέπει να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη μεταξύ ευρωζώνης και Αθήνας. «Γι' αυτό πρέπει τις λέξεις να ακολουθήσουν πράξεις. Δεν θα υπάρξει λευκή επιταγή», είπε.
Όπως φαίνεται, λοιπόν, για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει ανησυχία μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία και σε πολλές άλλες Ευρωπαικές χώρες, καθώς αν «πέσει» η χώρα μας, τότε θα συμπαρασύρει πολλές ακόμη χώρες και τελικώς την Ευρωζώνη. Ποιος το θέλει αυτό;
defencenet.gr