8.5.15

Βρετανία: Απροσδόκητος θρίαμβος Κάμερον - Πανωλεθρία για τους Εργατικούς


Το Συντηρητικό Κόμμα φαίνεται να ανατρέπει όλες τις δημοσκοπήσεις - Ανοιχτό το ενδεχόμενο να σχηματίσει και κυβέρνηση μειοψηφίας - Προς την έξοδο ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ - Μεγάλος νικητής το εθνικιστικό κόμμα της Σκωτίας

Ανατρέποντας όλες τις δημοσκοπήσεις, το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών με τον Ντέιβιντ Κάμερον να παραμένει στη Ντάουνινγκ Στρητ έως το 2020.




Mεγάλη ήττα υπέστη ο επικεφαλής  των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ ο οποίος δέχεται ήδη αρκετές πιέσεις για να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το κόμμα του Κάμερον δεν βρίσκεται πολύ μακριά από την αυτοδυναμία των 326 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων αφού καταλαμβάνει 316 έδρες (συν 10 έδρες από το 2010). Το κόμμα των Εργατικών καταλαμβάνει 239 (πλην 17 έδρες από το 2010), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 10 (-47 έδρες από το 2010), το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα UKIP 2 έδρες και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας 58 έδρες (συν 52 από το 2010).

Από τις 650 έδρες, οι 533 είναι στην Βρετανία,  οι 59 στην Σκωτία, οι 40 στην Ουαλία και οι 18 στην Βόρειο Ιρλανδία.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως οι μεγάλοι χαμένοι των χθεσινών εκλογών είναι οι Εργατικοί - το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες υπό τον Νικ Κλεγκ, οι κυβερνητικοί εταίροι, δηλαδή, του Ντέιβιντ Κάμερον. Οι δημοσκόποι προεξοφλούσαν ότι κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία και πώς Συντηρητικοί  και Εργατικοί θα έδιναν μάχη στήθος συγκεντρώνοντας αμφότεροι ποσοστό 33%. Οι Βρετανοί πολίτες έδειξαν σαφέστατα πως επιθυμούν τον Κάμερον για πρωθυπουργό. Ο Κάμερον τους έχει υποσχεθεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα έως το 2017 για την παραμομή της Βρετανίας στην Ε.Ε. Εκτός από τον Κάμερον και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας "SNP", υπό τη Νίκολα Στέρτζον, κατήγαγε μία ιστορική νίκη στην αυτόνομη περιοχή τους. Επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις το κόμμα της Στέρτζον καταλάβει 58 από τις συνολικά 59 έδρες που κατανέμονται στη Σκωτία, δηλαδή 52 έδρες περισσότερες από το 2010. Οι Συντηρητικοί ήλπιζαν πως θα εξασφαλίσουν περίπου 300 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, τώρα όμως με την κατάκτηση 316 εδρών, (326 έδρες εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία σε σύνολο 650 εδρών), ο Κάμερον παίρνει βαθιά ανάσα και σκέφτεται την επόμενη κίνησή του. Για τον βρετανικό Τύπο, ο ηγέτης των Συντηρητικών θα μπορούσε να σχηματίσει μία κυβέρνηση μειοψηφίας αν τελικά δεν εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία ή να συνάψει συμμαχία με κάποιο άλλο κόμμα.

Λίγο μετά τα πρώτα αποτελέσματα, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ελπίζει να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς το συντηρητικό του κόμμα βίωσε μία «πολύ δυνατή βραδιά».

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση ότι διατηρεί την έδρα του στο Οξφορντσιρ, ο Κάμερον είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε το τελικό αποτέλεσμα αλλά ότι ελπίζει να κυβερνήσει για λογαριασμό όλων και να τηρήσει τη δέσμευσή του για τη μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο.

«Θέλω να συσπειρώσω το Ηνωμένο μας Βασίλειο εφαρμόζοντας τη μεταβίβαση εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό», είπε ο Κάμερον.

Για τον βρετανικό Τύπο, ο ηγέτης των Συντηρητικών θα μπορούσε να επαναλάβει το ισχύον «μοτίβο» στην εξουσία  της Βρετανίας, δηλαδή να ενώσει εκ νέου τις δυνάμεις των Συντηρητικών με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, αν τελικά μόνος του δεν εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία ή να συνάψει συμμαχία με κάποιο άλλο κόμμα.

Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι το κόμμα του πέρασε μία «πολύ απογοητευτική» βραδιά μετά τα εκλογικά αποτελέσματα.

«Αυτή ήταν σαφώς μία πολύ απογοητευτική και δύσκολη βραδιά για το Εργατικό Κόμμα», είπε στους υποστηρικτές του όταν έγινε γνωστό ότι ο ίδιος διατήρησε την έδρα του στο Ντονκάστερ της βόρειας Αγγλίας.

Ο Μίλιμπαντ παραδέχτηκε την ήττα του κόμματός του και δήλωσε ότι «θλίβεται βαθύτατα» για ό,τι συνέβη σε άλλες περιοχές της Βρετανίας κι ιδιαίτερα στη Σκωτία, όπου -όπως είπε- η άνοδος του εθνικισμού κατατρόπωσε το Εργατικό Κόμμα.

protothema.