4.5.15

Συμφωνία "πακέτο" για γερμανικές αποζημιώσεις με χρέος; Κρίσιμο ερώτημα το περιεχόμενο της


ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ 

Σε συμφωνία-πακέτο, στην οποία ενδεχομένως να συμπεριληφθούν και οι γερμανικές αποζημιώσεις σε αντάλλαγμα μείωσης του δημοσίου χρέους, φαίνεται να στοχεύει η κυβέρνηση. Το βέβαιο είναι πώς μπαίνει στην άκρη η «ενδιάμεση συμφωνία» και με διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο επιχειρείται εντός του Μαΐου ή το αργότερο μέσα στον Ιούνιο Ελλάδα και Ευρωπαίοι εταίροι να έχουν καταλήξει σε μία συμφωνία η οποία θα παρέχει στη χώρα μας ρευστότητα μέχρι και το κρίσιμο 2016.
 
Το ζητούμενο βέβαια είναι τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία αυτή, αφού οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ανοίξουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης χωρίς εγγυήσεις ή υποχωρήσεις σε θέματα που μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν ήθελε να κάνει πίσω. Εκεί είναι και το μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του που δηλώνουν πώς δεν πρόκειται να αθετήσουν τις υποσχέσεις τους έναντι του ελληνικού λαού και να περάσουν πίσω από τις «κόκκινες γραμμές».
 
Αν είναι όμως να μην κοπούν μισθοί και συντάξεις, αλλά να μπουν νέοι φόροι οι οποίοι θα επιβαρύνουν και τη μεσαία τάξη (γιατί διαφορετικά δεν θα έχουν δημοσιονομικά αποτελέσματα) τότε αυτό που θα έχει πετύχει η κυβέρνηση είναι να κάνει μία τρύπα στο νερό και σίγουρα δεν θα βρει υποστηρικτές ούτε εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως, ούτε εντός της κοινωνίας. Το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και ο ΦΠΑ είναι τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης και «πονάνε» όλα.
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που συμμετείχαν στην σύσκεψη της Ομάδας Διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, χθες το βράδυ, στόχος είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία μέσα στον Μάιο, η οποία ωστόσο πιθανόν να έχει και ενδιάμεσα βήματα. 
 
«Ένα σημαντικό, εξ αυτών, θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του Brussels Group την Τετάρτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί», σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές. 
 
Θα έδινε επίσης στον Μάριο Ντράγκι και στην ΕΚΤ που συνεδριάζει την Τετάρτη, «πάτημα» για να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μία απόφαση θετική για τη χώρα μας, όπως η έκτακτη αύξηση του ορίου δανεισμού του Δημοσίου με έντοκα γραμμάτια κατά 2-3 δισ. ευρώ ή η συνέχιση του δανεισμού μέσω του ELA, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης οικονομική ασφυξία μέχρι τα μέσα Μαΐου.
 
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες και με δεδομένο ότι το χρέος έχει φτάσει στο… Θεό (177,1% του ΑΕΠ και 317,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014), επιχειρείται να βρεθεί λύση-πακέτο στην οποία θα περιλαμβάνεται και το χρέος. 
 
Το γεγονός δε ότι τις τελευταίες ημέρες σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο από πλευράς Γερμανίας ανοίχτηκε θέμα αποζημιώσεων προς την Ελλάδα δημιουργεί προσδοκίες πώς μπορεί και αυτό να πέσει στο τραπέζι και να ληφθεί υπόψη για το "κούρεμα" του χρέους, αν και το χρέος είναι υπόθεση όλων των κρατών της Ευρωζώνης, ενώ οι γερμανικές επανορθώσεις μόνο του Βερολίνου. Μην ξεχνάμε ωστόσο πώς το Βερολίνο καθορίζει και τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα.
 
Οι Γερμανοί θα ήθελαν να αντιστρέψουν την κακή εικόνα που έχει σχηματιστεί εναντίον τους στην Ελλάδα ή όπως είπε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς δεν θα ήθελε η κ. Μέρκελ να δει τίτλους «η Γερμανία καταστρέφει την Ευρώπη για τρίτη φορά μέσα σε 101 χρόνια» και αποφάσισε να δηλώσει πώς «εμείς οι Γερμανοί έχουμε στο θέμα των αποζημιώσεων μια ιδιαίτερη ευθύνη, να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού».
 
Πρόσθεσε η κ. Μέρκελ πώς «βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες». Η δήλωση αυτή της Γερμανίδας καγκελάριου ήρθε, λίγες ώρες μετά τη σχετική δήλωση του Γερμανού Προέδρου Γιοάχιμ Γκάουκ ότι «είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της όπως η δική μας να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για επανορθώσεις».
 
Οι δύο αυτές δηλώσεις κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι και τη στιγμή που το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει φτάσει στην ελληνική Βουλή, δεν αποκλείεται με επίσημο τρόπο να τεθεί στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους.
 
Από την πρώτη στιγμή ωστόσο το defencenet.gr έχει μιλήσει για λύση-πακέτο και φαίνεται πώς βγαίνει αληθινό, αν και όπως τονίσαμε το θέμα είναι πιο θα είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας και ποιες οι επιβαρύνσεις για την Ελλάδα απ’ αυτή. Εκεί θα κριθούν όλα για την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες και μέχρι η ελληνική οικονομία να πάρει μπροστά με ατμομηχανή τον τουρισμό, που φαίνεται ότι είναι ο μόνος τομέας με προοπτικές.   
 
defencenet.gr