Οι τρεις ημέρες που θα κρίνουν πολλά σε ότι αφορά όχι μόνο την διαπραγμάτευση αλλά και το μέλλον της ίδιας της ευρωζώνης,ξεκινούν από την Δευτέρα
- Τη Δευτέρα 11 Μαΐου συνεδριάζει το Eurogroup.
- Την Τρίτη, στις 12 Μαΐου, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη νέα δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ.
- Την Τετάρτη 13 Μαΐου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με σκοπό την απόφαση για παράταση της παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει θετική δήλωση μετά την συνεδρίαση του Eurogroup η οποία θα "απελευθερώσει" τις "φιλελληνικές" δυνάμεις της ΕΚΤ για να αποφασίσουν όχι μόνο αύξηση της ρευτότητας των τραπεζών μέσω ELA, αλλά και την δυνατότητα οι ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα κάτι που έχει απαγορευθεί από την ΕΚΤ από τις 18 Φεβρουαρίου (εκεί έχει φτάσει την χώρα η "νομισματική ενοποίηση" και τα Μνημόνια...).
Υπάρχει μια μειψηφία στην ΕΚΤ που θέλει να ακολουθηθεί "σκληρή γραμμή" κατά της Ελλάδας. Ειδικά αν δεν υπάρξει κάποια θετική δήλωση την Δευτέρα.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πολλά, μεταξύ των οποίων και έναρξη διαδικασιών de facto καταγγελίας των Μνημονίων, μέσω άρνησης καταβολής των δόσεων από την πλευρά της Ελλάδας.
Η τύχη τα έχει φέρει έτσι ώστε το Eurogroup της Δευτέρας να το ακολουθεί η πληρωμή της Τρίτης στο ΔΝΤ. Υπάρχει περίπτωση να μην πληρωθεί το ΔΝΤ; Ο ΥΠΟΙΚ Γ.Βαρουφάκης έχει δηλώσει ότι "Δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει πληρώσει δόση στο ΔΝΤ". Αλλά για όλα υπάρχει "πρώτη φορά" όπως σημείωνε στο defencenet.gr υπουργός της κυβέρνησης προσκείμενος στην "Αριστερή Πλατρφόρμα".
Τι σημαίνει αυτό: Αν δεν υπάρξει ικανοποιητική δήλωση την Δευτέρα, που να ¨ξεκλειδώνει" την ρευστότητα από την ΕΚΤ την Τετάρτη κάτι που θα πυροδοτήσει εξελίξεις αρντητικές για την ευρωζώνη υπάρχει μια ισχυρή μειοψηφία στην κυβέρνηση που λέει 'Να μην πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ αλλά η χώρα να κρατήσει δυνάμεις και να οχυρωθεί στο εσωτερικό μέτωπο πληρώνοντας μισθούς και συντάξεις"!
Πόσο πιθανή θα είναι αυτή η εξέλιξη και πόσο έτοιμη είναι η κυβέρνηση; Αν την Δευτέρα το Eurogroup δεν επιβεβαιώσει την ύπαρξη κατ'αρχήν πολιτικής συμφωνίας, τότε όλα είναι ανοικτά. Για πρώτη φορά το ΔΝΤ "θα φάει πιστολιά" και σίγουρα θα γνωρίσει και αυτό σφοδρές αναταράξεις στο εσωτερικό του.
Μετά δεν θα χρειαστεί καν να αναμένουμε το αποτέλεσμα της Τετάρτης: Μια ρήξη ξεκινά από την ΕΚΤ.
Αμέσως μετά η κυβέρνησης θα καλέσει κράτη και θεσμούς να ταποθετηθούν απέναντι στην προσπάθεια χρεοκοπίας της χώρας από τους δανειστές με την Ρωσία και την Κίνα, αλλά και γενικότερα τους BRICS να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας και να κάνουν ότι μπορούν (και ότι πρέπει) για να διατηρηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη έστω έχοντας "πιστολίσει" το ΔΝΤ και σε δεύτερη φάση και τους λοιπούς δανειστές.
Αλλωστε όλοι θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ: Ακόμα και οι ΗΠΑ δεν θα αντιδράσουν: Μια Ελλάδα εντός ευρωζώνης είναι λιγότερο κοντά σε μια ανατροπή των συμφωνιών της Γιάλτας...
Πάντως, απόλυτα αξιπόπιστες πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι τα παραπάνω είναι "Εξαιρετικά απόθανο να συμβούν από την στιγμή που παράγοντες όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Α.Μέρκελ δείχνουν διάθεση να αντιληφθούν και να προσεγγίσουν τις ελληνικές θέσεις".
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε αυτό το πλαίσιο, έχει συνεχείς επαφές που δεν ανακοινώνονται, στις οποίες περιλαμβάνονται και τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Το Σάββατο συνεδρίασε η ομάδα διαπραγματεύσεων και το οικονομικό επιτελείο ενώ στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής συγκαλείται το Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Τα δύο θέματα που φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται ως άμεσα συγκοινωνούντα δοχεία στις διαπραγματεύσεις, είναι το δημοσιονομικό κενό και το πρωτογενές πλεόνασμα.
Στα υπόλοιπα επί μέρους ζητήματα από τους δανειστές έχει μπει γερά το θέμα του ΦΠΑ στο 18%, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πιέζει για λιγότερο, στα επίπεδα του 15-16%. Είναι βέβαιο ότι το 13% δεν θα το δεχθεί η κοινωνία και δεν θα βρει βουλευτές να το περάσει η κυβέρνηση...
defencenet.gr