Δικαστική διαμάχη με απρόβλεπτες συνέπειες οι οποίες αγγίζουν και τα Βαλκάνια όπως και την Ελλάδα ειδικότερα, αναμένεται να έχει η σημερινή ανακοίνωση της ΕΕ ότι πρόκειται να προσφύγει νομικά εναντίον του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού της Gazprom για αναφορικά με αθέμιτο ανταγωνισμό.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ακόμη κίνηση της ΕΕ η οποία στοχεύει τη ρωσική Οικονομία αλλά κυριότερα τις επενδύσεις που σχεδιάζει ο ρωσικός κο9λοσσός στην Νότια Ευρώπη μέσω του αγωγού που θα διασχίζει την Μαύρου Θάλασσα και την Τουρκία και της επέκτασής του η οποία θα περνά από την Ελλάδα. .
Και για να γίνει το σκηνικό ακόμη πιο πυριφλεγές μόλις εχθές ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ απείλησε για πρώτη φορά με διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη αν το πρόγραμμα του αγωγού Turkish Stream, που θα περνά, υποθαλάσσια, μέσω της Μαύρης θάλασσας στη Νότια Ευρώπη, εμποδιστεί.
Έτσι 24 ώρες μετά τις δηλώσεις Μίλερ, ο οποίος αύριο αναμένεται στην Αθήνα, οι αρμόδιες για τον ελεύθερο ανταγωνισμό υπηρεσίες των Βρυξελλών θα κατηγορήσουν την Gazprom ότι χρεώνει με «υψηλές τιμές τους πελάτες της στην Ανατολική Ευρώπη».
Η ρωσική κρατική εταιρεία, που εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ενέργειας Ευρώπης παρά τις εκατέρωθεν εμπορικές κυρώσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης (άρα και Βρυξελλών) εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, θα λάβει τις επόμενες ημέρες πλήρες… κατηγορητήριο υπογεγραμμένο από τη δανέζα επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
«Η προσφυγή θα λάβει χώρα μία διετία αφ' ότου οι Βρυξέλλες εγκαινίασαν ένα πρόγραμμα επενδύσεων στην Gazprom», γράφει το Reuters.
Στόχος βέβαια της ΕΕ δεν άλλος από το να παρέμβει δια της πλαγίας οδού στην σχεδιαζόμενες επενδύσεις στην Ν. Ευρώπη και την Ελλάδα ουσιαστικά δυνατίζοντας και αυτό ακόμη το κλίμα επενδυτικής ευφορίας που διακατέχει την Αθήνα, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στη Μόσχα.
Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών φαίνεται πως δεν έχουν αντιληφθεί την επικινδυνότητα αλλά και τη ρευστότητα της κατάστασης δημιουργώντας ένα συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα σε ΕΕ και Ρωσία με πρόφαση τις τιμές στην Α. Ευρώπη.
Σημαντικό παρασκηνιακό ρόλο στις σχέσεις ΕΕ-Gazprom διαδραματίζει και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream AG, που μεταφέρει φυσικό αέριο στη Γερμανία και από εκεί σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.
Η Gazprom είναι μεγαλομέτοχος στον αγωγό Nord Stream αποτελεί γερμανορωσική κοινοπραξία.
Η Gazprom, η οποία έχει ετήσιο τζίρο που ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια, καλύπτει περίπου το 30% των συνολικών αναγκών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ για φυσικό αέριο.
defencenet.gr